Canon XA25 Спецификации

ФОТОАПАРАТ

Сензор

HD CMOS Pro од тип 1/2,84

Систем

Филтер со Bayer шаблон

Вкупно пиксели по сензор

Прибл. 3,09 мегапиксели

Ефективни пиксели по сензор

Прибл. 2,91 мегапиксели (2136 x 1362)

Минимална осветленост

Автоматски: 1,0 лукси


Бавна бленда: 0,1 лукси

Хоризонтална резолуција

1000 TV линии или повеќе (Full HD снимање)

Сооднос на зумирање

20x

Фокусна должина

26,8 - 576mm (35mm еквивалент / 28,8-576mm со вклучена динамичка IS)

Минимално растојание на фокус

60cm (низ целиот опсег на зумирање);


10mm (широк агол)

ND филтер

Вграден филтер за градација (автоматски или исклучено)

Контрола на зумирање

Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;


Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;


Можност за избор на режим со голема брзина и меко зумирање.

Брзина на зумирање

Променлива (само копче на куќиште) или константна брзина (копчиња на куќиште и рачка; брзо/нормално/бавно, со 16 нивоа на брзина за секој режим)

Контрола на фокус

РАЧНО: прстен на објектив, OLED екран на допир (фокус на допир, допри и следи), однапред подесен фокус


АВТОМАТСКИ: AF со приоритет на лице / AF само за лице / моментален AF / среден AF / TV AF

Контрола на ирис

Прилагодено бирање; екран на допир; автоматски

Опсег на решетка

f1,8 - f8

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

12/10

Сечила на бленда

Кружен отвор на блендата со 8 сечила

Систем за стабилизација на слика

Систем за поместување на оптичкиот објектив (откривање на агол и вектор на движење) + електронска стабилизација;


4 режими: интелигентен (автоматски), динамички, стандарден, напојуван

Дигитален зум

До 400x;


Вградени 2x дигитални телеконвертери (не можат да се користат при дигитално зумирање)

Тип

DIGIC DV 4

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

SDXC/SDHC/SD мемориска картичка (2 отвори за картички);


Можност за снимање во два формати, истовремено снимање во двата отвори (симултано) и пренасочено снимање (континуирано).¹

Тип

За снимање на 1080/50P се препорачуваат картички од класа 6 (или повисока);


За снимање на Full HD се препорачуваат картички од класа 4 (или повисока)

Време на снимање

SDXC картичка од 128GB:


10ч. 10мин. (AVCHD макс. квалитет)¹


8ч. 00мин. (MP4 макс. квалитет)¹


91ч. 55мин. (MP4 најнизок квалитет)¹

Формат на фајл за снимање

AVCHD Progressive (v2.0, висок профил);


MP4

Формат за снимање

AVCHD (променлива бит стапка кај сите режими, 4:2:0 земање примероци на бои):


1920x1080: 50p (достапен е Linear PCM звук со 28Mbps);


1920x1080: 50i/PF25 (24Mbps, 17Mbps);


144x1080: 50i/PF25 (5Mbps)


MP4 (променлива бит стапка кај сите режими, 4:2:0 земање примероци на бои):


1920x1080: 50p (35Mbps);


1920x1080: 25P (24Mbps, 17Mbps);


1280x720: 25P (4Mbps);


640x360: 25P (3Mbps)

RECORDING FRAME RATE

Бавно/брзо движење

ДА (само MP4 HD режим, 2x брзо движење, 0,5x бавно движење)

Снимање со интервали

НЕ

Снимање на слики

НЕ

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА (3 секунди)

Обратно скенирање

НЕ

HD->SD конверзија

ДА (AVCHD во MP4)

Внатрешен податочен трансфер

ВИДЕО И ФОТОГРАФИИ: да (од картичка на картичка)

Медиуми за зачувување фотографии

SDXC/SDHC/SD мемориска картичка

Квалитет на фотографии

За време на снимање или репродукција на видео: 1920 x 1080/1280 x 720/640 x 360

СИСТЕМ

Тип

Капацитивен органски LED

Големина

8,8cm (3,5"), 100% приказ

Точки

еквивалент на 1,23 милиони точки

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, задно осветлување, OLED балансирање на бои

Прилагодливи

ДА (ротација од 270 степени по хоризонталната оска)

Монитор за бранови форми

НЕ

Помош при фокусирање

Бирање; зголемување

Бирање

ДА

Зебра

ДА (70% или 100% референтно ниво)

Ознаки

ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО (ниво, мрежа)

Големина

0,61cm (0,24"), 100% приказ

Точки

еквивалент на 1,56 милиони точки

Прилагодливи

ДА (закосување до 45 степени)

Корекција на објектив

+ 2,0 до -5,5 диоптер

Аудио влез

XLR влезови со 48V phantom моќност (x2), 3,5mm влезен приклучок за микрофон

Излез за слушалки

3,5mm стерео приклучок

Видео излез за монитор

НЕ

HDMI

ДА (HDMI™ мини приклучок, само излез, можност за излез со 1080/50p)

IEEE 1394 (Firewire)

НЕ

USB

ДА (Mini-B, USB 2,0 Hi-Speed, само излез)

HD/SD-SDI излез

ДА (576i, 720P или 1080i, само излез, вграден звук и временски код)

Временски код

ДА (вграден до SDI излез; се прикажува во излезниот HDMI сигнал)

Genlock

НЕ

Компонентен излез

НЕ

AV приклучок

3,5mm мини приклучок (само излез за видео и аудио)

DC влез

ДА

Приклучок со далечински управувач

2,5mm мини приклучок

Ленти во боја

ДА (SMPTE или EBU), со тон од 1KHz

Ламба за сигнализирање

ДА, во отстранлива рачка

Приклучок за дополнителна опрема

ДА (приклучок со држач)

Копче со прилагодување

ДА (5 копчиња со доделување; избор помеѓу 22 функции)

Прилагодено бирање

ДА (приоритет на бленда (Tv), приоритет на решетка (Av), рачна експозиција, компензација на експозиција, AGC ограничување)

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Мерење на експозиција

Просечно со седиште во центарот или проценка на сегмент (се одредува според режим на снимање);


Без мерење: режим на огномет, фиксна експозиција (1/50 сек.)

EXPOSURE RANGE

Компензација на експозиција

-3 до +3 EV (12 чекори);


Достапна е корекција на задно осветлување (автоматски или секогаш вклучено)

ZEBRA PATTERN

Режим на автоматска експозиција

Интелигентен автоматски режим, откривање на лице AE;


Рачна контрола преку функциите експозиција на допир и компензација на експозиција.

Auto Iris со притискање

ДА (преку екран на допир)

Заклучување на експозиција

ДА

Подесување на автоматска контрола на засилување

Автоматски / рачно

Граница на автоматска контрола на засилување

0 до 24dB, зголемувања од 1dB (0 до 18dB во режим на кино)

Подесување на засилување

0 до 24dB, зголемувања од 1dB (0 до 18dB во режим на кино)

Режими на контрола

Целосна автоматска / рачна контрола (LCD екран на допир или контролно вртливо копче)

Брзина на бленда

1/6 до 1/2000 (во зависност од режимот на сцена и стапката на слики)

Јасно скенирање

НЕ

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

ДА (зелена или бела)

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

ДА, во отстранлива рачка

OIS поместување на оска

НЕ

Водич за фокусна должина

НЕ

Интелигентен автоматски режим

ДА

Програми за AE

АВТОМАТСКИ;


M режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција), SCN (портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќе, слаба осветленост, рефлектор, огномет);


Режим на кино: P, Tv, Av, M

Кино функции

Филтер за изглед како во кино (9 опции, вклучувајќи и прилагодлив "кино стандард")

Ефекти на слика

Осветленост, контраст, острина, длабочина на боја

Стандарди на безжичен LAN

IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4GHz) / IEEE 802.11a/n (фреквенција од 5GHz)¹

Поддржани Wi-Fi функции

Далечинско користење; Movie Uploader (YouTube и Facebook)²; репродукција (во пребарувач); Media Server; пренос на фајлови преку FTP

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Internet Explorer 8 или понов, Safari (iOS), Safari (MacOS), стандарден пребарувач од Android

Функции за контролирање при далечинско користење

Решетка, фокус, баланс на белата боја, брзина на бленда, засилување, компензација на експозиција, режим на снимање, избор на отвор, започнување/запирање на снимањето

OTHER INFORMATION

Резолуција на слика при прегледување во живо

Режим на подесување на камерата: 680 x 383; поедноставни подесувања: 284 x 160

Системи за проверување на идентитет

Отворен/WPA-PSK/WPA2-PSK

Шифрирање

WEP64, WEP128, TKIP, AES

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Автоматски

ДА

Однапред подесено

6: дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина (електрични лампи со вжарено влакно или халогенски сијалици), флуоресцентно H (вид на флуоресцентно со 3 бранови должини), флуоресцентно (бела флуоресцентна светлина)

Рачно подесување

Подесено 1, Подесено 2, температура на боја (2.000–15.000 K, чекори од 100K)

Систем за одбројување

Regen/Rec Run/Free Run/Preset (без испуштање на слики)

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Снимање

AVCHD: Linear PCM¹ (2-кан., 16 бита, 48 kHz) или Dolby Digital (AC-3 2-кан., 48kHz)


MP4: MPEG-2 AAC LC (2 канали)

Контрола

Во контролите за звук спаѓаат:


Независен 2-кан. линиски/микр./микр.+48V влез;


Независна контрола на ниво по канал (-∞ до +18 dB);


Независни ограничувачи на звук (2 канали);


Отсекување на влезен сигнал од микрофон

INPT MIC TRIMMING

Намалување на јачината на микрофонот

Автоматски/вклучено/исклучено (20dB)

Мерење на ниво на микрофон

ДА

Микрофон со зумирање

ДА (прилагодлив одзив на фреквенција и насочување)

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Испорачано

Сенило на објектив со препрека, држач за микрофон, единица за ракување (HDU-1), безжичен контролер (WL-D89), батерија BP-820, HDMI кабел со голема брзина (HTC100/S), компактна единица за напојување CA-570, AC кабел, кабел за интерфејс (IFC-300PCU/S), стерео видео кабел (STV-250N), Data Import Utility вер.2.0

По избор

Батерија BP-820/BP-828 од Canon


Компактен адаптер за напојување CA-570 од Canon,


Полнач за батерии CG-800E/CG-800B од Canon,


HDMI кабел HTC-100 од Canon,


Стерео видео кабел STV-250N од Canon,


Телеконвертор TL-H58 од Canon,


Широк приклучок WA-H58 од Canon,


Безжичен микрофон WM-V1 од Canon,


Мека торбичка за носење SC-2000 од Canon,


ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon, ND8-L филтер од 58 mm од Canon,


GPS приемник GP-E2 од Canon,


Видео светло со батерија VL-10Li/VL-10LiII (само модел A/B) од Canon,


Батерија од серија BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII),


Компактен адаптер за напојување CA-910/920/930 (за полнење на серијата BP-900) од Canon

Резервно напојување со енергија

Литиумска батерија во вид на паричка (вградена)

Потрошувачка на енергија

4,9W¹ (AVCHD) / 4,8W (MP4)¹

Континуирано време на снимање

Испорачан BP-820: прибл. 145 минути¹


Изборен BP-828: прибл. 220 минути¹

РАЗНО

Димензии

Прибл. 109 x 84 x 182 mm (само главно куќиште)


Прибл. 131 x 180 x 231 mm (целосна опрема)

Отстранлива рачка

ДА

Тежина (само камера)

Прибл. 770 g

Тежина (целосно опремена)

Прибл. 1160 g

Температурен опсег при користење

-5ºC до +45ºC, 60% релативна влажност

Одрекување од одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Фуснота

¹ По 12 часа континуирано снимање, видео камерата ќе престане да снима и автоматски ќе се рестартира. Истовремено снимање/снимање во два формати не е достапно во режимот со 1080/50P.

¹ По 12 часа континуирано снимање, видео камерата ќе престане да снима и автоматски ќе се рестартира. Истовремено снимање/снимање во два формати не е достапно во режимот со 1080/50P.

¹ 5Ghz не се достапни во Катар

² Само уреди до iOS, не опфаќа MP4 1080/50P режим

¹ Само AVCHD 1080/50P режим

¹ Снимање со брзина од 28Mbps / 35Mbps, стандардна осветленост на EVF

¹ Снимање со брзина од 28Mbps / 35Mbps, стандардна осветленост на EVF