Canon XC10 Спецификации

ФОТОАПАРАТ

Сензор

CMOS од 1 инч

Систем

Филтер со Bayer шаблон

Вкупно пиксели по сензор

13,36MP

Ефективни пиксели по сензор

Режим за видео: 8,29MP (3840 x 2160); Режим за фотографии: 12MP (4000 x 3000)

Минимална осветленост

АВТОМАТСКИ РЕЖИМ: PAL


50,00i: Прибл. 5,32 лукси (при 1/50 сек. брзина на бленда)


25,00P: Прибл. 2,68 лукси (при 1/25 сек. брзина на бленда)


Ражен режим, PAL


50,00i/25,00P: Прибл. 0,05 лукси (брзина на бленда од 1/2 сек.)

Хоризонтална резолуција

1600 линии или повеќе (снимање во 4K), 800 или повеќе (снимање во Full HD)

Сооднос на зумирање

10x

Фокусна должина

Режим за видео: 8,9 - 89mm (еквивалент од 35mm за 27,3-273mm)


Режим за фотографии: 4:3 - 24,1 -241mm,/ 3:2 - 25 - 250mm, /16:9 - 27,3 - 273mm (прибл.)

Минимално растојание на фокус

50cm низ целиот опсег на зумирање; прибл. 8cm при избрано широко макро

ND филтер

Да, вграден, со една густина. Еквивалент за 1/8 (3 чекори)

Контрола на зумирање

Рачно. Испорачани ознаки за конверзија во 35mm

Контрола на фокус

AF, следење и откривање лица, AF со притиснување, AiAF (режим за фотографии) прстен за рачно фокусирање


Функција за фокусирање со допир.

Контрола на ирис

Автоматски, рачно преку контролното тркало

Опсег на решетка

f/2,8 - f/5,6 (Ш-Т)

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

12 групи со 14 елементи

Сечила на бленда

Дијафрагма со 8 сечила. Вградена механичка бленда.

Систем за стабилизација на слика

Оптичка (поместување на објективот) + електронска стабилизација.


Опции за стабилизација на слика во режим за видео: динамичка стабилизација на слика¹, стандардна стабилизација на слика, напојувана стабилизација на слика

Дигитален зум

Нема дигитален зум. 2 x дигитален телеконвертор преку копче со доделување

Тип

DIGIC DV 5

Прецизност на земање примероци

YCC 4:2:2

Битна длабочина

8 бита

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

4K: CFast 2.0™ картичка, поддршка за VPG130; Full HD/Фотографија: SD картичка (за 50Mbps се препорачува класа 10)

Капацитет

Зависи од користената картичка

Време на снимање

Зависи од капацитетот на картичката. 4K: CFast 2.0™ 64GB прибл. 25 мин. при 305Mbps.


Full HD 64GB SD картичка прибл. 170 мин. при 50Mbps

Формат на фајл за снимање

Material eXchange Format (MXF)

Формат за снимање

Формат за видео: XF-AVC. Формат за компресија: MPEG-4 AVC/H.264

Стапка на слики за снимање (PAL модел)

Снимање во 4K: 305Mbps/205Mbps при 25,00P


Снимање во Full HD: 50Mbps при 50,00P; 35Mbps при 50,00i/25,00P

Бавно/брзо движење

Да: брзина од 1/4x - 1200x¹. Стапката на слики изнесува 25,00P

Снимање со интервали

Да, само во режим на фотографии

Снимање на слики

Бр.

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да, само во Full HD режим на SD картичка. Време од 5 секунди пред да започне снимањето

Обратно скенирање

Не

HD->SD конверзија

Не

Внатрешен податочен трансфер

Не

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Квалитет на фотографии

8,29 - 12Mp во зависност од форматот

СИСТЕМ

Вид на екранот за следење

Капацитивен LCD екран на допир

Големина

3 инчи /7,66 cm

Точки

прибл. 1,030,000

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, задно осветлување

Прилагодливи

Да. Механизам со паралелни шарки на 2 оски

Монитор за бранови форми

Не

Помош при фокусирање

Зголемување. Може да се избере површина преку екранот на допир

Бирање

Да, може да се избере црвена, сина или жолта боја

Зебра

Да. Може да се избере 70% или 100%

Ознаки

Да. Хоризонталните ознаки или ознаките за решетка се бели или сиви

Големина

Нема EVF. Се испорачува оптички визир со лупа за LCD екранот

Аудио влез

Вграден стерео микрофон, мини стерео приклучок од 3,5mm за надворешен микрофон

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5mm

Видео излез за монитор

Не

HDMI

Да. Само излез

HDMI видео излез (режим за снимање)

Ленти во боја (само HD излез)


Режим на фотоапарат: (во зависност од можностите на надворешниот уред за снимање)


305Mps/205Mbps: 3840x2160 (25,00P)


1920x1080 (50,00P/50,00i) 720 x 576: 50,00P


50 Mbps: 1920 x 1080 (50,00P/50,00i) 720 x 576: 50,00P


35 Mbps: 1920 x 1080 (50,00P/50,00i) 720 x 576: 50,00P

HDMI видео излез (режим за репродукција)

PAL


Репродукција на 4K видеоснимки: 3840x2160/25,00P: 1920x1080/50,00P/50,00i


720x576/50,00P


Репродукција на HD видеоснимки: 1920x1080/50,00P/50,00i


720x576/50,00P

USB

Да, Mini-B, Hi-speed, само излез

HD/SD-SDI излез

Не

Временски код

Да, преку HDMI

Genlock

Не

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Да

Приклучок со далечински управувач

Не

Ленти во боја

Да. PAL модел: EB/SMPTE. Може да се проследи преку HDMI

Ламба за сигнализирање

Да

Приклучок за дополнителна опрема

Да, приклучок за блиц со синхронизација на контакт за Speedlite од Canon

Копче со прилагодување

Не

Прилагодено бирање

Не

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Мерење на експозиција

Режим за видеоснимки: стандарден, рефлектор, задно осветлување


Режим за фотографии: со проценка, со тежиште во центарот, точка

Компензација на експозиција

Од -2,0 до +2,0 во чекори на зголемување од 1/3 (фотографии) и чекори на зголемување од 1/4 (видеоснимки)

Режим на автоматска експозиција

АВТОМАТСКИ/програма AE (P)/приоритет на бленда AE (Tv)/приоритет на решетка (Av) / SCN (портрет/спорт /ноќна сцена /снег /плажа/зајдисонце /слаба осветленост / рефлектор / огномет)

Заклучување на експозиција

Да (во компатибилни режими)

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да

Граница на автоматска контрола на засилување

28,5dB

ISO чувствителност

Видео /Фотографии: ISO 160 - 20000


Режим за видео со избран Canon Log или широк DR: од 500 до 20000

Подесување на засилување

0,0 - 42,0dB


Ако е поставено фино засилување: секоја вредност со чекор на зголемување од 0,5 во опсег од 0,0 dB до 42,0 dB


Режим за видео со избран Canon Log или широк DR: 9,0 dB (8,5 dB при фино засилување) до 42,0 dB

БРЗИНА НА БЛЕНДА

Режими на контрола

Рачно, приоритет на решетка AE (Tv), автоматско вклучување/исклучување на бавната бленда

Брзина на бленда

Режим за видео: 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 до 1/2000 сек. (во чекори на зголемување од 1/4)


Режим за фотографии: 0,5 сек., 0,4 сек., 0,3 сек., 1/4 - 1/2000 сек. (во чекори на зголемување од 1/3)

Агол на бленда

Не

Бавна бленда (SLS)

Да

Јасно скенирање

Не

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Не

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Не

Стандарди на безжичен LAN

IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4GHz) / IEEE 802.11a/n (фреквенција од 5GHz* )


*Фреквенцијата од 5GHz не е достапна во Катар

Поддржани Wi-Fi функции

Режим за фотографии: репродукција (во пребарувач) од SD картичка; Преземајте и зачувувајте слики во кориснички уред преку веб-пребарувачот.

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Internet Explorer, Safari (iOS), Safari (Mac OS),


Стандарден пребарувач на Android

Функции за контролирање при далечинско користење

Решетка, фокус, баланс на белата боја, брзина на бленда, ISO/засилување, режим на снимање, започнување/запирање на снимањето

Резолуција на слика при прегледување во живо

Режим на подесување на камерата: 680 x 383; поедноставни подесувања: 284 x 160

Системи за проверување на идентитет

Отворен/WPA-PSK/WPA2-PSK

Шифрирање

WEP64, WEP128, TKIP, AES

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Автоматски

ДА

Однапред подесено

6 однапред поставени опции: дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина (електрични лампи со вжарено влакно или халогенски сијалици), флуоресцентно H (вид на флуоресцентно со 3 бранови должини), флуоресцентно (бела флуоресцентна светлина)

WB без потреси

Да

Рачно подесување

Поставено 1, Поставено 2 (зададено 5.500K)

Систем за одбројување

Regen/Rec Run/Free Run/Preset (без испуштање на слики)

Активирај подесување на вредности

00:00:00:00, може да се избере Постави/Ресетирај

Снимање

Linear PCM (2-кан., 16 бита, 48 kHz)

Аудио сцена (видеоснимки)

Стандардно/музика/фестивали/говор/состаноци/шума


и птици/придушување на шум/прилагодено поставување*


(*) Прилагоденото поставување не може да се избере во автоматскиот режим.

Поставки за звук (режим за видео)

Заштита од ветар на вградениот микрофон: автоматски високо/автоматски ниско/исклучено


Придушувач на внатрешниот микрофон: автоматски / вклучено / исклучено


Фреквенција на вградениот микрофон: Одзив: нормален, засилување на ниски фреквенции, отсекување на ниски фреквенции,


засилување на средни фреквенции, засилување на ниски и високи фреквенции


Насочување на внатрешниот микрофон: моно / нормален / широк / зум: Придушување на микроф. Автоматски / вклучено / исклучено: Отсекување на ниски фреквенции на микроф. вклучено/исклучено: Ограничувач на звук, вклучено/исклучено: Компресор на звук: високо/ниско/исклучено

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Испорачано

Сенило на објектив, визир (со лупа), далечински управувач (RC-6), батерија LP-E6N, HDMI кабел со голема брзина (HTC100/S), компактна единица за напојување CA-570, AC кабел, кабел за интерфејс (IFC-300PCU/S), ремен за преку рамо

По избор

Полнач за батерии LC-E6/LC-E6E од Canon


GPS приемник GP-E2,


Speedlite блицови од Canon (270EX II, 320EX (со видео светло), 430EX II, 580EX II, 600EX-RT) - не се поддржани безжични функции и синхронизација на 2-ра завеса,


ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon, ND8-L филтер од 58 mm од Canon

Вид на батерија

Батерија LP-E6N

Потрошувачка на енергија

Прибл. Макс. Снимање: 6,0W²/Репродукција: 4,1W

Континуирано време на снимање

Прибл.: 110 мин. (максимум) / 75 мин.(вообичаено)³

РАЗНО

Димензии

Прибл. 125x102x122mm (само куќиште)


Прибл. 131x115x238mm (со визир и сенило на објективот)

Тежина (само камера)

Прибл. 930g

Тежина (целосно опремена)

Прибл. 1040g (со сенило на објективот, батерија, CFast 2.0™ картичка и SD картичка)

Температурен опсег при користење

Прибл. 0°C до 40°C, 85% (релативна влажност)


Прибл. -5°C до 45°C, 60% (релативна влажност)

Одрекување од одговорност

Спецификациите се дадени за верзијата PAL на камерата. NTSC верзијата е достапна во соодветни региони

Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFast 2.0™, кој може да биде регистриран во различни судски надлежности

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Спецификациите се дадени за верзијата PAL на камерата. NTSC верзијата е достапна во соодветни региони

Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFast 2.0™, кој може да биде регистриран во различни судски надлежности

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Фуснота

¹ Динамичката стабилизација на сликата не е достапна при снимање во 4K или при користење на режимот за бавни и брзи движења

¹ Динамичката стабилизација на сликата не е достапна при снимање во 4K или при користење на режимот за бавни и брзи движења

¹ Во режим на снимање во 4K на CFast 2.0 ™ картичка не може да се користат брзините од 1/4 x и 1/2 x. Во Full HD на SD картичка, снимањето со брзина од 1/4 x се врши со резолуција од 1280 x 720.

¹ Време на снимање на CFast 2.0™ картичка. 305Mbps, при 25,00P, PAL режим

¹ Динамичката стабилизација на сликата не е достапна при снимање во 4K или при користење на режимот за бавни и брзи движења

¹ Динамичката стабилизација на сликата не е достапна при снимање во 4K или при користење на режимот за бавни и брзи движења

¹ Во режим на снимање во 4K на CFast 2.0 ™ картичка не може да се користат брзините од 1/4 x и 1/2 x. Во Full HD на SD картичка, снимањето со брзина од 1/4 x се врши со резолуција од 1280 x 720.

¹ Време на снимање на CFast 2.0™ картичка. 305Mbps, при 25,00P, PAL режим