Canon XF100 Спецификации

ФОТОАПАРАТ

Сензор

1/3 тип на CMOS

Систем

Филтер со Bayer шаблон

Вкупно пиксели по сензор

2,37 мегапиксели

Ефективни пиксели по сензор

2,07 мегапиксели

Минимална осветленост

Целосен автоматски режим (засилување од 24dB), 50i/25p: 3,8 lux / 1,9 lux
Рачен режим (засилување од 33dB), 50i/25p: 1,3lux / 0,7 lux

Хоризонтална резолуција

900 TV линии или повеќе (режим со 1920 x 1080i)

Сооднос на зумирање

10x

Фокусна должина

4,25 - 42,5mm (35mm еквивалент: 30,4 - 304mm)

Минимално растојание на фокус

60cm (низ целиот опсег на зумирање);
20mm (МАКРО)

ND филтер

Вграден филтер за градација (автоматски или исклучено)

Контрола на зумирање

Прстен, копчиња или рачка;
Режим на зумирање без потреси со можност за избирање

Брзина на зумирање

Копчиња за зумирање:
Променлива брзина/фиксна брзина (брзо/нормално/бавно, 16 достапни подесувања за ниво на брзина за секој режим);
Рачка за зумирање:
Фиксна брзина (брзо/нормално/бавно, 16 достапни подесувања за ниво на брзина за секој режим)

Контрола на фокус

Контрола со прстен или автоматски (моментален AF, среден AF, TV AF, AF со откривање на лице, AF само за лице)

Контрола на ирис

Контрола со прстен; прилагодливо контролно вртливо копче; целосен автоматски режим

Опсег на решетка

f1,8 - f22

Дијаметар на филтер

58 mm

Елементи/групи на објектив

12/10

Стабилизација на слика

Систем за поместување на оптичкиот објектив (откривање на агол и вектор на движење);
3 режими: динамички, стандарден, напојуван

Дигитален зум

1,5x; 3x; 6x

Тип

DIGIC DV III

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

Тип 1 Compact Flash мемориски картички (2 влеза за картички);
Можност за истовремено снимање во двата отвори (симултано).

Тип

UDMA4, 30MB/s или побрзо (40MB/s или побрзо за брзо/бавно снимање)

Време на снимање

32GB CF картичка: До 80 минути (1080/50i @ 50 Mbps)

Формат на фајл за снимање

Material eXchange Format (MXF)

Формат за снимање

MPEG-2 Long GOP
50Mbps CBR (4:2:2) MPEG-2 422P@HL;
35Mbps VBR (4:2:0) MPEG-2 MP@HL;
25Mbps CBR (4:2:0) MPEG-2 MP@H14

Стапка на слики за снимање

50Mbps: 1920 x 1080/50i, 25p; 1280 x 720/50p, 25p;
35Mbps: 1920 x 1080/50i, 25p; 1280 x 720/50p, 25p;
25Mbps: 1440 x 1080/50i, 25p

Бавно/брзо движење

ДА.
720p: 12, 15, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 32, 34, 37, 42, 45, 48, 50fps
1080p: 12, 15, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25fps

Снимање со интервали

ДА. 2, 6 или 12 слики, 25 временски интервали

Снимање на слики

ДА. 2, 6 или 12 слики

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА (3 секунди)

Обратно скенирање

ДА. Горе/долу, лево/десно, горе/долу, лево/десно инверзија на слика

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC/SDXC мемориска картичка

Квалитет на фотографии

За време на снимање видео: 1920 x 1080;
За време на репродукција: 1920x1080, 1280 x 720

СИСТЕМ

Големина

8,8 cm (3,5")

Точки

920.000

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, контраст, боја, острина, задно осветлување, црно-бело

Прилагодливи

Да (ротација од 270 степени по хоризонталната оска)

Монитор за бранови форми

Монитор за бранови форми

Помош при фокусирање

Бирање; зголемување; монитор за рабови (со користење на екранот за бранови форми)

Бирање

Бирање 1, бирање 2 (прилагодување на боја, засилување и фреквенција за секое)

Зебра

Ниво 1; Ниво 2; Двете
Излез преку HDMI

Ознаки

Вклучено/исклучено (сооднос на слика, безбедна област, мрежа, хоризонтално, центар)

Големина

0,61cm (0,24")

Точки

260.000

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, контраст, боја, задно осветлување, црно-бело

Прилагодливо

Вертикално закосување

Корекција на објектив

+ 2,0 до -5,5 диоптер

Аудио влез

XLR влезови со 48V phantom моќност (x2), 3,5mm влезен приклучок за микрофон

Излез за слушалки

3,5mm стерео приклучок

Видео излез за монитор

НЕ

HDMI

ДА (тип A, само излез)

IEEE 1394 (Firewire)

НЕ

USB

ДА (Mini-B, USB 2.0 Hi-Speed)

HD/SD-SDI излез

НЕ

Временски код

НЕ

Genlock

НЕ

Компонентен излез

ДА (само излез)

AV приклучок

3,5mm мини приклучок (само излез за видео и аудио)

DC влез

ДА

Приклучок со далечински управувач

2,5mm мини приклучок

Ленти во боја

Тип 1/тип 2 (EBU/SMPTE)

Ламба за сигнализирање

ДА (x2)

Приклучок за дополнителна опрема

ДА (приклучок со држач)

Копче со прилагодување

ДА (10 копчиња со доделување; избор помеѓу 34 функции)

Прилагодено бирање

ДА (ирис, телеконвертор, јачина на звук на слушалки, AF за лице, контрола на лампа со инфрацрвени зраци)

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Мерење на експозиција

Стандардно (со тежиште во центарот), рефлектор, задно осветлување

Опсег на експозиција

50 - 100.000 лукси

Компензација на експозиција

-2 до +2 EV (13 чекори)

Режим на автоматска експозиција

Целосен автоматски режим

Auto Iris со притискање

Не

Подесување на автоматска контрола на засилување

Целосен автоматски режим / AGC вклучено / Рачно

Граница на автоматска контрола на засилување

3dB; 6dB; 9dB; 12dB; 15dB; 18dB; 21dB (ИСКЛУЧЕНО/24 dB)

Подесување на засилување

L, M, H подесувања со доделување (-6dB / -3dB / 0dB/ 3dB / 6dB/ 12dB / 18dB / 24dB / 33dB / ПРИЛАГОДУВАЊЕ (0,5 dB чекори на зголемување од 0 до 24 dB))

Режими на контрола

Целосен автоматски режим / рачна контрола на палка (автоматски; брзина; агол; јасно скенирање (CS); бавна бленда (SLS); IR бавна бленда)

Брзина на бленда

1/18 до 1/2000 во зависност од стапката на слики

Агол на бленда

11,25º до 360º во зависност од стапката на слики

Бавна бленда (SLS)

1/3, 1/6, 1/12, 1/25 (во зависност од стапката на слики)

Јасно скенирање

50i/p: 50 до 249,46Hz;
25p: 25 до 249,46Hz

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

ДА (зелена или бела)

Вградена ламба со инфрацрвени зраци

ДА

OIS поместување на оска

ДА

Водич за фокусна должина

ДА

Зачувани конфигурации

9 (3 зададени фабрички параметри)

Медиум за зачувување

SD/SDHC мемориска картичка (сите податоци за прилагодување и мета-податоци)

Гама

6 профили

Главно подножје

-50 до +50

Главна црна боја

-50 до +50 за секоја R,G,B

Гама на црна боја

Прилагодување на висина, ширина и највисока точка

Сатурација на ниски тонови

Прилагодување на сатурација на боја во области со слаба осветленост од -50 до +50

Колено

Прилагодување на преголема карактеристична експозиција (автоматски, косина, точка, сатурација)

Острина

Прилагодување на ниво на детали, фреквенција на детали, потиснување, HV балансирање, граница на детали, решетка со колено, зависност од ниво, сооднос на составни делови

Намалување на шум

Исклучено, автоматски, вклучено (1 до 8)

Детали на кожа

Ниво на ефекти (ниско, средно, високо), општи нијанси, хром, област, Y ниво

Селективно намалување на шум

Ниво на ефекти (ниско, средно, високо), општи нијанси, хром, област, Y ниво

Матрица на бои

6-насочна матрица од -50 до +50, засилување, фаза

Баланс на белата боја

-50 до +50 поместување на балансот на белата боја за R,G,B

Корекција на боја

Избор на област / ревизија на област за две области

Ниво на поставување

-50 до +50 вклучено/исклучено

Притиснување

Вклучено/исклучено

100% отсекување на IRE

Го ограничува излезот на 100% по прилагодување на подесувањата

Автоматски

ДА

Однапред подесено

A, B, однапред подесено (дневна светлина, вештачка светлина), температура на боја

Подесување на одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, External, Hold

Активирај подесување на вредности

"00:00:00:00", подеси/ресетирај изборно

Снимање

16-битен 2-кан. (48 kHz) linear PCM

Контрола

Ограничувач на звук, автоматско/рачно подесување преку контролните вртливи копчиња на рачката

Намалување на јачината на микрофонот

ДА

Мерење на ниво на микрофон

ДА

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Испорачано

XF алатки и NLE дополнителни компоненти, врвка за преку рамо, компонентен кабел CTC-100/S, батерија BP-925, DC кабел DC-930, компактен адаптер за напојување CA-930, безжичен контролор WL-D6000.

По избор

Широкоаголен конвертор WD-H58W, телеконвертор TL-H58, батерии BP-930, BP-945, BP-950G, BP-970G, BP-955, BP-975, компактен адаптер за напојување CA-920, компактен адаптер за во автомобил CB-920, DC приклучок DC-920, потпора за рамо SBR-1000, адаптер за статив TA-100, далечински управувач за зумирање ZR-2000, видео светло VL-10Li II, основа за статив TB-1.

Резервно напојување со енергија

Литиумска батерија во вид на паричка (вградена)

Потрошувачка на енергија

5,1W

Континуирано време на снимање

Испорачана BP-925: прибл. 205 минути
Изборна BP-975: прибл. 635 минути

РАЗНО

Димензии

Прибл. 139 x 191 x 268mm (вклучувајќи сенило на објектив и држач за микрофон)

Тежина (само камера)

1020g

Тежина (целосно опремена)

1120g

Температурен опсег при користење

-5ºC до +45ºC, 60% релативна влажност

Одрекување од одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Фуснота

¹ 50Mbps CBR режим, HD-SDI исклучено, со користење на EVF.

¹ 50Mbps CBR режим, со користење на EVF.