Canon IXUS 160 Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

1/2,3 тип на CCD

Ефективни пиксели

Прибл. 20,0M¹

Ефективни / вкупно пиксели

Прибл. 20,5M

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 4+ со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

5,0 – 40,0 мм (35 мм еквивалент: 28 – 224 мм)

Зум

Оптички 8x


ZoomPlus 16x


Дигитален прибл. 4x


Комбинирано прибл. 32x¹

Максимален f/број

f/3,2 – f/6,9

Конструкција

8 елементи во 7 групи


(1 двостран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Дигитално (дигиталнa стабилизација на слика)

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (откривање лице / 9 точки), AF во 1 точка (фиксирано за центар)

AF режими

Поединечно, континуирано (само автоматски режим), Servo AF/AE, AF со следење¹

ИЗБОР НА AF ТОЧКА

AF заклучување

Да

Помошен зрак за AF

Да

ФОКУСИРАЊЕ СО ГРУПИРАЊЕ

Најмало растојание на фокусирање

1 cm (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар)

AE заклучување

Да

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3.


Подобрен i-Contrast за автоматска корекција на динамичен опсег

AEB

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 100, 200, 400, 800, 1600

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


15 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), Daylight (дневна светлина), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Flourescent (флуоресцентно), Fluorescent H (флуоресцентно H), Custom (прилагодено).

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

LCD МОНИТОР

Монитор

LCD (TFT) екран од 6,8 см (2,7"), прибл. 230.000 точки

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

Откривање лице FE, Интелигентна експозиција при блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

СИНХРОНИЗАЦИЈА НА "ВТОРА ЗАВЕСА"

Опсег на вграден блиц

50 cm – 3,0 m (Ш) / 1,3 – 1,5 m (Т)

Надворешен блиц

Canon HF-DC1 блиц со голема моќност


Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 32 сцени), P, портрет, контрола на прегледување во живо, тајмер за снимател, слаба осветленост (5,0 MP), дигиталнa стабилизација на слика, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, снег, огномет, задржување на бленда

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), P, портрет, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, снег, огномет

ФОТО ЕФЕКТИ

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер

Континуирано снимање

Прибл. 0,8 снимки/сек. (додека не се наполни мемориската картичка)¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 5152 x 3864, (M1) 3648 x 2736, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480, (W) 5152 x 2896


Менување големина при репродукција (M2, S)

Компресија

Фино

Филмови

(HD) 1280 x 720, 25 fps, (L) 640 x 480, 30 fps


Минијатурен ефект (HD) 5fps, 2,5fps, 1,25 fps


Минијатурен ефект (L) 6fps, 3fps, 1,5 fps

Должина на видео снимки

(HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L) до 4 GB или 1 час²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија, (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MOV [видео:MPEG-4 AVC / H.264, аудио: Linear PCM (моно)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

GPS

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

MY CATEGORY

Интелигентен сензор за ориентација

Да, со автоматско ротирање

ХИСТОГРАМ

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, руски, португалски, корејски, грчки, полски, чешки, унгарски, турски, таи, арапски, украински, романски, фарси, малезиски, хинди, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

Друго

A/V излез, наменски приклучок (PAL/NTSC)

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8 / 8.1 / 7 SP1


Mac OS X 10.8 / 10.9 / 10.10

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-11L/ NB-11LH (испорачана батерија NB-11LH и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 220 снимки


Еко режим: прибл. 300 снимки


Прибл. 240 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC90

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1370


Мека торбичка DCC-1350


Мека торбичка DCC-1320

ВОДООТПОРНО КУЌИШТЕ ОТПОРНО НА АТМОСФЕРСКИ ВЛИЈАНИЈА

Блиц

Canon HF-DC1 блиц со голема моќност


Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC90, полнач за батерии CB-2LFE / CB-2LDE

Друго

AV кабел AVC-DC400 од Canon


Кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

95,2 x 54,3 x 22,1 мм

Тежина

Прибл. 127 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.