Canon IXUS 285 HS Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

1/2,3 тип на CMOS со задно осветлување

Ефективни пиксели

Прибл. 20,2M¹

Ефективни / вкупно пиксели

Прибл. 21,1M

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 4+ со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

4,5 – 54,0 mm (35 mm еквивалент: 25 – 300 mm)

Зум

Оптички 12x


ZoomPlus 24x


Дигитален прибл. 4x. (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x)


Комбинирано прибл. 48x¹

Максимален f/број

f/3,6 – f/7,0

Конструкција

9 елементи во 7 групи (1 двостран асферичен UA објектив, 1 двостран асферичен објектив, 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 2,5 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика плус напредна динамичка стабилизација на слика по 4 оски

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (откривање лице / 9 точки), AF во 1 точка (фиксирано за центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со следење

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

Помошен зрак за AF

Да

Најмало растојание на фокусирање

1 cm (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар)

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3.


Подобрен i-Contrast за автоматска корекција на динамичен опсег

AEB

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


15 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, прилагодено.

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

LCD МОНИТОР

Монитор

LCD екран (TFT) од 7,5 cm (3,0”), прибл. 461.000 точки

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Најголема брзина од 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

Откривање лице FE, Интелигентна експозиција при блиц

Опсег на вграден блиц

50 cm – 4,0 m (Ш) / 1,0 m – 2,0 m (Т)

Надворешен блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

Режими

Хибриден автоматски режим, креативна снимка, SCN (интелигентен автоматски режим (откривање на 32 сцени), P, портрет, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), групно снимање со голема брзина (5,0 MP), рачно снимање на ноќни сцени, слаба осветленост (5,0 MP), ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет, задржување на бленда)

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), P, портрет, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер

Континуирано фотографирање

Прибл. 2,5 снимки/сек.


Групно снимање со голема брзина(5,0 MP): прибл. 7,2 снимки/сек. (сите брзини се задржуваат додека не се наполни мемориската картичка)¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 5184 x 3888, (M) 2592 x 1944, (M1) 3648 x 2736, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480


16:9 - (L) 5184 x 2912, (M1) 3648 x 2048, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


3:2 - (L) 5184 x 3456, (M1) 3648 x 2432, (M2) 2048 x 1368, (S) 640 x 424


1:1 - (L) 3888 x 3888, (M1) 2736 x 2736, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480


Опцијата за менување на големината е достапна при репродукција

Компресија

Супер-фино, фино

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 29,97 fps, (HD) 1280 x 720, 29,97 fps, (L) 640 x 480, 29,97 fps


Минијатурен ефект (HD, L) 6 fps, 3 fps, 1,5 fps


Хибриден автоматски режим (HD) 29,97 fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) до 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L) До 4 GB или 1 час²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија, (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MP4 [видео: MPEG4-AVC / (H.264), аудио: MPEG4 AAC-LC (моно)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилен уред (преку апликацијата Canon Camera Connect со компатибилни паметни уреди)

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

Интелигентен сензор за ориентација

Да, со автоматско ротирање

Хистограм

Да, при репродукција

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2, 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Композитен Hi-Speed USB приклучок (компатибилност со Mini-B)

Друго

Микро HDMI приклучок (од тип D)


A/V излез, композитен приклучок (PAL/NTSC)

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1¹


Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11


За Wi-Fi врска со компјутер:


Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


Mac OS X 10.9 / 10.10


За Image Transfer Utility:


Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

СОФТВЕР

Друго

CameraWindow DC


Алатка за мапи


Image Transfer Utility


Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење NB-11L / NB-11LH (испорачана батерија NB-11LH и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 180 снимки


Еко режим: прибл. 265 снимки


Режим за репродукција: прибл. 240 мин.

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1350


Мека торбичка DCC-1370

Блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Напојување со енергија и полначи за батерии

Полнач за батерии CB-2LFE


Литиум-јонска батерија на полнење NB-11LH

Друго

AV кабел AVC-DC400 од Canon


Кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

99,6 x 58,0 x 22,8 mm

Тежина

Прибл. 147 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Фуснота

¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop