Canon PowerShot D30 Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

1/2,3 тип на CMOS со задно осветлување

Ефективни пиксели

Прибл. 12,1M

ASPECT RATIO

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 4 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

5,0 – 25,0 мм (35 мм еквивалент: 28 – 140 мм)

Зум

Оптички 5x


Дигитален прибл. 4,0x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,5x или 2,0x и безбедносно зумирање¹). Комбинирано прибл. 20x

Максимален f/број

f/3,9 – f/4,8

Конструкција

12 елементи во 10 групи (2 UD објективи, 3 двострани асферични објективи, 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 1,5 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (откривање лице / 9 точки), AF во 1 точка (фиксирано за центар)

AF режими

Поединечно, континуирано (достапно само во автоматски режим), Servo AF/AE¹, AF со следење, подводно макро, брзо

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

AF заклучување

Да

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да

FOCUS BRACKETING

Најмало растојание на фокусирање

1 см (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар)

AE заклучување

Да

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3.


Подобрен i-Contrast за автоматска корекција на динамичен опсег

AEB

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/1600 сек. (зададена фабричка вредност)


15 – 1/1600 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), Daylight (дневна светлина), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Flourescent (флуоресцентно), Fluorescent H (флуоресцентно H), Underwater (подводно), Custom (прилагодено)

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

LCD МОНИТОР

Монитор

7,5 см (3,0”) PureColor II LCD екран (TFT). Прибл. 461.000 точки

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. Режим за сончева светлина на LCD екранот.

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина 1/1600 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

Откривање лице FE, Интелигентна експозиција при блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

SECOND CURTAIN SYNCHRONISATION

Опсег на вграден блиц

30 см – 3,5 м (Ш) / 1,0 м – 3,0 м (Т)

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 32 сцени), P, составување видео снимки, портрет, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), рачно снимање на ноќни сцени, слаба осветленост (3,0 MP), ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, акцент на боја, менување на бои, подводно, подводно макро, снег, огномет, задржување на бленда, помош при спојување

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), P, портрет, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, акцент на боја, менување на бои, подводно, снег, огномет, iFrame видео, извонредни забавени видео снимки

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено)

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер

Континуирано снимање

Прибл. 1,9 снимки/сек.(додека не се наполни мемориската картичка)¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 4000 x 3000, (M1) 2816 x 2112, (M2) 1600 x 1200, (S) 640 x 480


16:9 - (L) 4000 x 2248, (M1) 2816 x 1584, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


3:2 - (L) 4000 x 2664, (M1) 2816 x 1880, (M2) 1600 x 1064, (S) 640 x 424


1:1 - (L) 2992 x 2992, (M1) 2112 x 2112, (M2) 1200 x 1200, (S) 480 x 480


Менување големина при репродукција (M2, S, XS)


*XS зафаќа половина од должината и ширината на S

Компресија

Фино

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 24 fps, (HD) 1280 x 720, 30 fps, (L) 640 x 480, 30 fps


Извонредни забавени видео снимки (L) 640 x 480, 120fps, (M) 320 x 240, 240fps


Минијатурен ефект (HD, L) 6fps, 3fps, 1,5fps


Составување видео снимки (L) 30fps


iFrame видео снимки (HD) со 30fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L) До 4 GB или 1 час²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија, (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MOV [видео:MPEG-4 AVC / H.264, аудио: Linear PCM (моно)]

GPS Log

LOG [компатибилност со формат на пораки NMEA 0183]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

Да¹ GPS означување, GPS записник, автоматско ажурирање на време

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

My Camera / My Menu

Прилагодување на сликата при вклучување и на звуците на фотоапаратот

My Category

Функција за означување на слики

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, руски, португалски, корејски, грчки, полски, чешки, унгарски, турски, таи, арапски, украински, романски, фарси, малезиски, индонезиски, виетнамски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

Друго

HDMI мини приклучок (компатибилност со HDMI-CEC), A/V излез (PAL/NTSC)

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8 / 8,1 / 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3


Mac OS X 10.7 / 10.8 / 10.9

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

Друго

PhotoStitch, алатка за мапи

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-6LH (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 300 снимки (измерено со исклучени GPS функции)


Прибл. 300 мин. репродукција


Повеќе од 48 часа, само со користење на GPS записник

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC40

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Торбичка од неопрен SC-DC80


Торбичка за патување DCC-2500


Силиконска навлака SJ-DC1


Пловка FT-DC1

LENSES

Блиц

Canon HF-DC1 блиц со голема моќност


Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

REMOTE CONTROLLER/ SWITCH

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC40, полнач за батерии CB-2LYE

Друго

HDMI кабел од Canon HTC-100, кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

-10 – 40 °C, 10 – 90% влажност


Водоотпорност до 25 м (IEC/JIS IP ниво на заштита IPX8 еквивалент)


Отпорност на прав (IEC/JIS IP ниво на заштита IP6X еквивалент)


Отпорност на удари при паѓања од 2,0 м (MIL стандард 810F метод 516.5)¹

Димензии (Ш x В x Д)

109,4 x 68,0 x 27,5 мм

Тежина

Прибл. 218 г (вклучувајќи батерија/батерии и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 мм (35 мм еквивалент) се тестираат на 350 мм.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на GPS уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Користењето на GPS уред треба да биде во согласност со законите и правилата на државата и областа во која се употребува, вклучувајќи ги и сите ограничувања за користење на електроника.

¹ Методите за тестирање за отпорност при удар важат само за овој производ и не гарантираат дека нема да настане оштетување или дефект кај производот.