Canon PowerShot G1 X Mark II Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

CMOS со висока чувствителност од тип 1.5 (18,7 мм x 14,0 мм) од Canon

Ефективни пиксели

Прибл. 12,8M (сооднос на слика: 3:2)


Прибл. 13,1M (сооднос на слика: 4:3)

Aspect Ratio

Multi-aspect сензор - 3:2 (зададено), 4:3

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

12,5 – 62,5 мм (35 мм еквивалент: 24 – 120 мм)

Зум

Оптички 5x


ZoomPlus 10x


Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x¹).


Комбинирано прибл. 20x

Максимален f/број

f/2,0-f/3,9

Конструкција

14 елементи во 11 групи (1 двостран асферичен UA објектив и 2 двострани асферични објективи)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 3,5 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со допир

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

AF заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да, плус MF издвојување и AF + MF

Focus Bracketing

Да

Најмало растојание на фокусирање

5 см (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF за откривање лице или со AF на слика)

AE заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Компензација на експозиција

+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3


Рачна и автоматска корекција на динамички опсег


Автоматска корекција на сенки


ND филтер (3 чекори)

AEB

1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/4000 сек. (зададена фабричка вредност)


60 – 1/4000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, прилагодено 1, прилагодено 2


Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим


Компензација на баланс на белата боја


Компензација на баланс на белата боја во подводен режим


Прилагодување на бои во режим на режим за ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

ВИЗИР

Viewfinder

Изборен електронски визир EVF-DC1

LCD МОНИТОР

Монитор

sRGB PureColor II LCD (TFT) екран на допир со можност за закосување од 7,5 см (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Ќелии од капацитивен вид

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да.


Најголема брзина:


1/2000 сек. (вграден блиц)


1/250 сек. (надворешен блиц )


1/4000 сек. (надворешен со користење на брза синхронизација)

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Рачно прилагодување на моќност

3 нивоа со внатрешен блиц (до 19 нивоа со надворешни блицови Speedlites од серијата 270EX II и 430EX II. 22 нивоа со 580EX II, 600EX и 600EX-RT¹)

Second Curtain Synchronisation

Да

Опсег на вграден блиц

50 см – 6,8 м (Ш) / 50 см - 3,5 м (Т)

External Flash

E-TTL со Speedlite од серијата ЕХ¹

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено 1, прилагодено 2, хибриден автоматски режим, автоматски режим, креативна снимка, SCN (портрет, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, подводно, снег, огномет), креативни филтри (голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на позадина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програм AE, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, подводно, снег, огномет, iFrame видео

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

Режим на фотографирање

Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

Континуирано снимање

Прибл. 5,2 снимки/сек. додека не се наполни мемориската картичка¹


со AF: прибл. 3,0 снимки/сек.


со прегледување во живо: прибл. 3,1 снимки/сек.


(сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка)²³

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

3:2 - (RAW, L) 4352 x 2904, (M1) 3072 x 2048, (M2) 2048 x 1368, (S) 640 x 424


4:3 - (RAW, L) 4160 x 3120, (M1) 3072 x 2304, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480


16:9 - (RAW, L) 4352 x 2248, (M1) 3072 x 1728, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


1:1 - (RAW, L) 3120 x 3120, (M1) 2304 x 2304, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480


4:5 - (RAW, L) 2496 x 3120, (M1) 1840 x 2304, (M2) 1232 x 1536, (S) 384 x 480


Менување големина при репродукција (M2, S)

Компресија

RAW, супер-фино, фино

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 30 fps (HD) 1280 x 720, 30 fps, (L) 640 x 480, 30 fps


Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) со 30 и 15 fps


Минијатурен ефект (HD, L) 6fps, 3fps, 1,5fps


Хибриден автоматски режим (HD) 30 fps


iFrame видео снимки (Full HD) со 30fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L и M) До 4 GB или 1 час²


(Видео со забрзано движење на ѕвездите) до 32 секунди

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system и DPOF вер. 1.1), RAW (14 бита, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

Филмови

MP4 [видео: MPEG4-AVC (H.264), аудио: MPEG2 AAC-LC (стерео)]


iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен Smartphone уред)

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

My Camera / My Menu

Достапно е прилагодување на моето мени

My Category

Функција за означување на слики

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да, хистограм во живо

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски,шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

Друго

HDMI микро приклучок (компатибилност со HDMI-CEC), A/V излез (PAL/NTSC)

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за NFC¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8 / 8,1 / 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3


Mac OS X 10.7, 10.8, 10.9


За Wi-Fi врска со компјутер:


Windows 8 / 8.1 / 7 - само SP1


Mac OS X 10.7 / 10.8.2 или понов / 10.9

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

Друго

CameraWindow, PhotoStitch, алатка за мапи

Image Manipulation

Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-12L (испорачана батерија NB-12L и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 240 снимки


Еко режим прибл. 300 снимки


Прибл. 300 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC100

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1820


Ремен за на врат NS-100 за PowerShot

Waterproof / Weatherproof Case

Водоотпорно куќиште (40 м) WP-DC53


Тежина на водоотпорно куќиште WW-DC1

Lenses

Сенило на објектив LH-DC80


Адаптер за филтер FA-DC58E (компатибилност со филтри од 58mm на Canon: филтер за кружно поларизирање PL-C B, филтри за неутрална густина ND4-L и ND8-L, заштитен филтер, UV филтер, филтер за сончева светлина, филтер со меко перниче бр.1 и 2)

Блиц

Speedlite блицови од Canon (вклучувајќи 270EX II, 320EX, 430EX II, 580EX II, 600EX, 600EX-RT¹)


Speedlite предавател ST-E2, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, држач BKT-DC1, Speedlite носач SB-E2

Remote Controller/ Switch

Далечински прекинувач RS-60E3

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC100, полнач за батерии CB-2LGE

Друго

Електронски визир EVF-DC1


(тип 0.48), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност


AV кабел AVC-DC400ST од Canon


Кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

116,3 x 74,0 x 66,2 мм

Тежина

Прибл. 558 г (вклучувајќи батерија/батерии и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 мм (35 мм еквивалент) се тестираат на 350 мм.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

¹ За функцијата за одржливо континуирано фотографирање потребна е компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1; вкупниот број на снимени кадри е променлив во зависност од објектот кој се фотографира.


² Во услови кога не се вклучува блиц.


³ Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Не се поддржани сите функции на блицот.