PowerShot G5 X приказ 1
PowerShot G5 X приказ 2

Спецификации за производот

PowerShot G5 X

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

CMOS со задно осветлување од тип 1.0

Ефективни пиксели

Прибл. 20.2M (сооднос на слика 3:2) [14]

Ефективни / вкупно пиксели

Прибл. 20.9M

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

8,8 – 36,8 mm (35 mm еквивалент: 24 – 100 mm)

Зум

Оптички 4.2x
ZoomPlus 8.4x
Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x [1])
Комбинирано прибл. 17x

Максимален f/број

f/1.8 - f/2.8

Конструкција

11 елементи во 9 групи (1 двостран асферичен објектив, 1 едностран асферичен UA објектив, 1 едностран асферичен објектив и 1 UD објектив)

Стабилизација на слика

Да (од тип со поместување на објективот), прибл. со 3 чекори [13].
Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE [6], AF со допир

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

AF заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да, плус MF издвојување

Фокусирање со групирање

Да

Најмало растојание на фокусирање

5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот
40 cm (телефото) од предниот дел на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF со допир на слика)

AE заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Компензација на експозиција

+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3
Рачна и автоматска корекција на динамички опсег
Автоматска корекција на сенки

ND филтер (3 чекори) Вклучен/ Автоматски/ Исклучен [16]

AEB

1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

ISO чувствителност

125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800 [15]

АВТОМАТСКО ISO: 125 - 12800 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)
1/8 - 1/2000 сек. (режим за видео)
BULB, 30 – 1/2000 сек. (вкупен опсег - се менува според режимот на снимање) [19]

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, прилагодено 1, прилагодено 2
Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим
Компензација на баланс на белата боја
Прилагодување на бои во режим на ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

ВИЗИР

Визир

EVF (од тип 0,39), прибл. 2.360.000 точки, тип OLED, репродукција на sRGB бои

Визир / покриеност

Прибл. 100%

Растојание на окото / корекција на диоптер

Прибл. 22 mm (од центарот на леќата)
Од -3,0 до +1 m-1 (диоптер)

LCD МОНИТОР

Монитор

LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”) со променлив агол. 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Капацитивен вид, репродукција на sRGB бои

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Рачно прилагодување на моќност

3 нивоа со внатрешен блиц (до 19 нивоа со надворешни блицови EX Speedlite од серијата 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II. 22 нивоа со 430EX III-RT, 580EX II и 600EX-RT [2])

Синхронизација на "втора завеса"

Да

Опсег на вграден блиц

50 cm – 7,0 m (Ш) / 50 cm – 4,0 m (Т)

Надворешен блиц

E-TTL со Speedlite од серијата ЕХ [2]
Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено, хибриден автоматски режим, креативна снимка, SCN (портрет, автопортрет, ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, огномет, голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на заднина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програма AE, рачно, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет, кратки видеозаписи, iFrame видео

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

Режим на фотографирање

Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

Континуирано фотографирање

Прибл. 5,9 снимки/сек. [12]
со AF: прибл. 4,4 снимки/сек.

(сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка) [3][4]

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M1) 4320 x 2880, (M2) 2304 x 1536, (S) 720 x 480
4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M1) 3840 x 2880, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480
16:9 - (RAW, L) 5472 x 3080, (M1) 4320 x 2432, (M2) 1920 x 1080, (S) 720 x 408
1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M1) 2880 x 2880, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480

Менувањето на големината е достапно при репродукција (M2, S) за JPEG слики

Компресија

RAW, супер-фино, фино

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps
(HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps
(L) 640 x 480, 29,97 / 25 fps

Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) 29,97 / 25 / 14,99 / 12,5 fps
Минијатурен ефект (HD, L) 6 / 3 / 1,5 fps
Хибриден автоматски режим (HD) 29,97 / 25 fps
iFrame видео (Full HD) 29,97 / 25 fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек. [7]
(L) До 4 GB или 1 час [4]
(Видео со забрзано движење на ѕвездите) до 128 секунди

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system и DPOF вер. 1.1), RAW (14 бита, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

Филмови

MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

My Camera / My Menu

Достапно е прилагодување на моето мени

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да, хистограм во живо

Зум при репродукција

Да, овозможено во 10 чекори

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) DIGITAL приклучок

Друго

Микро HDMI приклучок
Приклучок за далечински прекинувач

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC [11]

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1 [18]
Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

За Wi-Fi врска со компјутер:
Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
Mac OS X 10.9 / 10.10

За Image Transfer Utility:
Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

СОФТВЕР

Друго

CameraWindow DC
Алатка за мапи
Image Transfer Utility

Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Манипулација на слика

Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 210 снимки
Прибл. 215 снимки со вградениот EVF

Еко режим прибл. 320 снимки
Прибл. 240 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC110

Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E [17]

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Футрола за фотоапарат DCC-1850
Ремен за на врат NS-DC12
Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

Блиц

Speedlite од Canon (вклучувајќи 270EX, 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 580EX, 580EX II и 600EX-RT [2])

Speedlite предавател (ST-E3-RT, ST-E2)
Speedlite носач SB-E2
Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Далечински контролор / преклопник

Далечински прекинувач RS-60E3

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC110, компактен адаптер за напојување CA-DC30E, полнач за батерии CB-2LHE

Друго

Кабел за интерфејс IFC-600PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

112,4 x 76,4 x 44,2 mm

Тежина

Прибл. 377 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

[1] Во зависност од избраната големина на сликата.

[2] Не се поддржани сите функции на блицот.

[3] Во услови кога не се вклучува блиц.

[4] Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

[6] Некои подесувања не се секогаш достапни.

[7] Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисока за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.

[11] Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

[12] За функцијата за континуирано фотографирање е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот кој се фотографира.

[13] Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

[14] Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

[15] ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

[16] Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.

[17] За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци

[18] Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

[19] Максималната брзина на блендата е ограничена на 256 сек. во режим на СИЈАЛИЦА