Компактни дигитални

Canon PowerShot G5 X

Спецификации

Спецификации

 • Широк отвор на блендата низ целиот опсег на зумот

 • Голем сензор за врвни резултати

 • Голем централен електронски визир со брз одзив

 • Моќна обработка со DIGIC

 • 4,2x оптички зум со широк агол

 • Брза рачна контрола

 • Можност за одвојување за гледање од секој агол

 • Извонредно брз AF и континуирано фотографирање во RAW

 • Контрола на решетка, бленда и ISO при снимање видео

 • Стапка на Full HD слики од 24p до 60p

 • CMOS сензор со 20,2 мегапиксели

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Безжично споделување и правење резервна копија на слики

 • Контролирајте го фотоапаратот со паметен телефон

 • Стабилни слики и видеоснимки во секоја прилика

 • Дополнителна контрола

 • Рамномерни градации со 14-битен RAW формат

 • ND филтер

 • Практично полнење преку USB кабел

 • Извршете пренос кон Canon Connect Station со само еден допир

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  CMOS со задно осветлување од тип 1.0

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 20.2M (сооднос на слика 3:2)¹

 • Ефективни / вкупно пиксели

  Прибл. 20.9M

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

 • Фокусна должина

  8,8 - 36,8 mm (35 mm еквивалент: 24 - 100 mm)

 • Зум

  Оптички 4.2x
  ZoomPlus 8.4x
  Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x¹)
  Комбинирано прибл. 17x

 • Максимален f/број

  f/1.8 - f/2.8

 • Конструкција

  11 елементи во 9 групи (1 двостран асферичен објектив, 1 едностран асферичен UA објектив, 1 едностран асферичен објектив и 1 UD објектив)

 • Стабилизација на слика

  Да (од тип со поместување на објективот), прибл. 3 чекори.¹
  Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL

 • AF систем / точки

  AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

 • AF режими

  Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со допир

 • Избор на AF точка

  Големина (нормална, мала)

 • AF заклучување

  Да, преку прилагодливи копчиња

 • Помошен зрак за AF

  Да

 • Рачно фокусирање

  Да, плус MF издвојување

 • Фокусирање со групирање

  Да

 • Најмало растојание на фокусирање

  5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот
  40 cm (телефото) од предниот дел на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF со допир на слика)

 • AE заклучување

  Да, преку прилагодливи копчиња

 • Компензација на експозиција

  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3
  Рачна и автоматска корекција на динамички опсег
  Автоматска корекција на сенки
  ND филтер (3 чекори) Вклучен/ Автоматски/ Исклучен¹

 • AEB

  1/3 - 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

 • ISO чувствителност

  125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800¹
  АВТОМАТСКО ISO: 125 - 12800 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

БЛЕНДА

 • Брзина

  1 - 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)
  1/8 - 1/2000 сек. (режим за видео)
  BULB, 30 - 1/2000 сек. (вкупен опсег - се менува според режимот на снимање)¹

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  TTL

 • Поставки

  Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, прилагодено 1, прилагодено 2
  Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим
  Компензација на баланс на белата боја
  Прилагодување на бои во режим на ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

 • Тип

  sRGB

ВИЗИР

 • Визир

  EVF (од тип 0,39), прибл. 2.360.000 точки, тип OLED, репродукција на sRGB бои

 • Визир / покриеност

  Прибл. 100%

 • Растојание на окото / корекција на диоптер

  Прибл. 22 mm (од центарот на леќата)
  Од -3,0 до +1 m-1 (диоптер)

LCD МОНИТОР

 • Монитор

  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0") со променлив агол. 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Капацитивен вид, репродукција на sRGB бои

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Осветленост

  Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

 • Мала брзина на синхронизација

  Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Рачно прилагодување на моќност

  3 нивоа со внатрешен блиц (до 19 нивоа со надворешни блицови EX Speedlite од серијата 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II. 22 нивоа со 430EX III-RT, 580EX II и 600EX-RT) ¹

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Опсег на вграден блиц

  50 cm - 7,0 m (Ш) / 50 cm - 4,0 m (Т)

 • Надворешен блиц

  E-TTL со Speedlite блицови од серијата EX
  Блиц со голема моќност HF-DC2¹ од Canon

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено, хибриден автоматски режим, креативна снимка, SCN (портрет, автопортрет, ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, огномет, голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на заднина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

 • Режими за видео

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програма AE, рачно, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет, кратки видеозаписи, iFrame видео

 • Фото ефекти

  My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

 • Континуирано фотографирање

  Прибл. 5,9 снимки/сек.¹
  со AF: прибл. 4,4 снимки/сек.
  (сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка)²³

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

 • Големина на слика

  3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M1) 4320 x 2880, (M2) 2304 x 1536, (S) 720 x 480
  4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M1) 3840 x 2880, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480
  16:9 - (RAW, L) 5472 x 3080, (M1) 4320 x 2432, (M2) 1920 x 1080, (S) 720 x 408
  1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M1) 2880 x 2880, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480
  Менувањето на големината е достапно при репродукција (M2, S) за JPEG слики

 • Компресија

  RAW, супер-фино, фино

 • Филмови

  (Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps
  (HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps
  (L) 640 x 480, 29,97 / 25 fps
  Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) 29,97 / 25 / 14,99 / 12,5 fps
  Минијатурен ефект (HD, L) 6 / 3 / 1,5 fps
  Хибриден автоматски режим (HD) 29,97 / 25 fps
  iFrame видео (Full HD) 29,97 / 25 fps

 • Должина на видео снимки

  (Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹
  (L) До 4 GB или 1 час²
  (Видео со забрзано движење на ѕвездите) до 128 секунди

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

 • Филмови

  MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
  iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • GPS

  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

 • Корекција на црвени очи

  Да, за време на снимање и при репродукција

 • My Camera / My Menu

  Достапно е прилагодување на моето мени

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Хистограм

  Да, хистограм во живо

 • Зум при репродукција

  Да, овозможено во 10 чекори

 • Самостоен тајмер

  Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

 • Јазици на мени

  Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB (MTP, PTP) DIGITAL приклучок

 • Друго

  Микро HDMI приклучок
  Приклучок за далечински прекинувач

 • Компјутер/друго

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

 • Тип

  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1¹
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11
  За Wi-Fi врска со компјутер:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10
  За Image Transfer Utility:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

СОФТВЕР

 • Друго

  CameraWindow DC
  Алатка за мапи
  Image Transfer Utility
  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

 • Манипулација на слика

  Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 210 снимки
  Прибл. 215 снимки со вградениот EVF
  Еко режим прибл. 320 снимки
  Прибл. 240 мин. репродукција

 • A/C напојување со енергија

  Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC110
  Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E¹

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Торбички / ленти

  Футрола за фотоапарат DCC-1850
  Ремен за на врат NS-DC12
  Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

 • Блиц

  Speedlite од Canon (вклучувајќи 270EX, 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 580EX, 580EX II и 600EX-RT¹)
  Speedlite предавател (ST-E3-RT, ST-E2)
  Speedlite носач SB-E2
  Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3
  Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-DC110, компактен адаптер за напојување CA-DC30E, полнач за батерии CB-2LHE

 • Друго

  Кабел за интерфејс IFC-600PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Работни услови

  0 - 40 °C, 10 - 90% влажност

 • Димензии (Ш x В x Д)

  112,4 x 76,4 x 44,2 mm

 • Тежина

  Прибл. 377 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

 2. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 3. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 4. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 5. ¹ Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.

 6. ¹ ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

 7. ¹ Максималната брзина на блендата е ограничена на 256 сек. во режим на СИЈАЛИЦА

 8. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 9. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 10. ¹ За функцијата за одржливо континуирано фотографирање потребна е компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1; вкупниот број на снимени кадри е променлив во зависност од објектот кој се фотографира.
  ² Во услови кога не се вклучува блиц.
  ³ Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 11. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.
  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 12. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

 13. ¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

 14. ¹ За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци

 15. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.