Canon PowerShot N Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

1/2,3 тип на CMOS со задно осветлување

Ефективни пиксели

Прибл. 12,1M

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 5 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

5,0 – 40,0 mm (35 mm еквивалент: 28 – 224 mm)

Зум

Оптички 8x


ZoomPlus 16x


Дигитален прибл. 4x¹.


Комбинирано прибл. 32x

Максимален f/број

f/3,0 – f/5,9

Конструкција

8 елементи во 7 групи (1 двостран асферичен објектив, 1 едностран асферичен UA објектив, 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 2,5 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (9 точки, откривање лице или AF со допир)

AF режими

Континуиран, Servo AF/AE(во автоматски режим), AF со допир

AF ЗАКЛУЧУВАЊЕ

Помошен зрак за AF

Да

ФОКУСИРАЊЕ СО ГРУПИРАЊЕ

Најмало растојание на фокусирање

1cm (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (AF со допир на слика)

AE ЗАКЛУЧУВАЊЕ

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3.


i-Contrast за автоматска корекција на динамички опсег

AEB

ISO чувствителност*

АВТОМАТСКИ, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


1 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H.

LCD МОНИТОР

Монитор

7,1 cm (2,8”) PureColor II G LCD екран на допир (TFT) со можност за закосување. Прибл. 461.000 точки. Капацитивен вид

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

СИНХРОНИЗАЦИЈА НА "ВТОРА ЗАВЕСА"

Опсег на вграден блиц

50 cm – 90 cm (W)

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), хибриден автоматски режим, P, креативна снимка, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, мек фокус, еднобојно

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), P, минијатурен ефект, еднобојно, извонредни забавени видео снимки

PHOTO EFFECTS

Режим на фотографирање

Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, самостоен тајмер

Континуирано снимање

Прибл. 2,3 снимки/сек. (додека не се наполни мемориската картичка)¹

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 4000 x 3000, (M1) 2816 x 2112, (M2) 1600 x 1200, (S) 640 x 480


16:9 - (L) 4000 x 2248, (M1) 2816 x 1584, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


3:2 - (L) 4000 x 2664, (M1) 2816 x 1880, (M2) 1600 x 1064, (S) 640 x 424


1:1 - (L) 2992 x 2992, (M1) 2112 x 2112, (M2) 1200 x 1200, (S) 480 x 480

Компресија

Супер-фино, фино

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 24 fps, (HD) 1280 x 720, 30 fps, (L) 640 x 480, 30 fps


Извонредни забавени видео снимки (L) 640 x 480, 120fps, (M) 320 x 240, 240fps


Минијатурен ефект (HD, L) 6fps, 3fps, 1,5fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) До 4 GB или 10 мин. 00 сек. ¹


(L) До 4 GB или 1 час ²


(извонредни забавени видео снимки) 30 сек.

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија, (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MOV [H.264 + Linear PCM (моно)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи со поддршка за PictBridge (печатење фотографии за лична идентификација, печатење со фиксна големина и видео печатење поддржано само на SELPHY CP и ЕЅ печатачи)

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен Smartphone уред)

Корекција на црвени очи

Да, при репродукција

MY CATEGORY

Интелигентен сензор за ориентација

Да

ХИСТОГРАМ

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек.

Јазици на мени

Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, едноставен Кинески, Кинески (традиционален), Јапонски, Руски, Португалски, Корејски, Грчки, Полски, Чешки, Унгарски, Турски, Таи, Арапски, Украински, Романски, Фарси, Малезиски, Индонезиски, Виетнамски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

ДРУГО

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz) ¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

микро SD, микро SDHC, микро SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8 / 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3


Mac OS X v10.6 – 10.8


За Wi-Fi врска со компјутер:


Windows 8 / 7 SP1


Mac OS X v10.6.8 / v10.7 / v10.8.2 или понов

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

Друго

CameraWindow


PhotoStitch

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-9L (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл.200 снимки ¹


Еко режим: прибл. 280 снимки ¹


Прибл. 240 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC70

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Quickshot торбичка DCC-2000

ДАЛЕЧИНСКИ КОНТРОЛОР / ПРЕКЛОПНИК

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC70, компактен адаптер за напојување CA-DC30E (USB), полнач за батерии CB-2LBE

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C (5 - 40 °C при користење на CA-DC30E), 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

78,6 x 60,2 x 29,3 mm

Тежина

Прибл. 195 гр. (вклучувајќи батерија/батерии и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

* Стандардна излезна чувствителност / препорачан индекс на експозиција.

Според ISO 12232:2006 (20. април 2006) кој го наведува методот на назначување и на пријавување на ISO брзинските коефициенти за дигитални неподвижни фотоапарати.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Фуснота

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

¹ Со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот (каде што се вклучени), освен ако не е поинаку назначено.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.