Canon PowerShot S200 Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

CCD од тип 1/1.7 со голема чувствителност

Ефективни пиксели

Прибл. 10,1M

ASPECT RATIO

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 5 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

5,2 – 26,0 мм (35 мм еквивалент: 24 – 120 мм)

Зум

Оптички 5x


ZoomPlus 9x


Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,4x или 1,8x¹)


Комбинирано прибл. 20x

Максимален f/број

f/2,0-f/5,9

Конструкција

7 елементи во 6 групи (1 двостран асферичен објектив, 1 двостран асферичен UA објектив и 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 3 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (9 точки или откривање на лице со избирање и следење на лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со следење

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

AF заклучување

Да

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да

FOCUS BRACKETING

Најмало растојание на фокусирање

3 см (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF за откривање лице или со FlexiZone кадар за AF)

AE заклучување

Да

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3.


Подобрен i-Contrast за автоматска корекција на динамичен опсег

AEB

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


15 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), Daylight (дневна светлина), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Flourescent (флуоресцентно), Fluorescent H (флуоресцентно H), Custom (прилагодено).

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

LCD МОНИТОР

Монитор

7,5 см (3,0”) PureColor II G LCD екран (TFT). Прибл. 461.000 точки

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Рачно прилагодување на моќност

3 нивоа со внатрешен блиц

Second Curtain Synchronisation

Да

Опсег на вграден блиц

50 см – 7,0 м (Ш) / 50 см – 2,3 м (T)

External Flash

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 36 сцени), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, контрола на прегледување во живо, SCN (портрет, рамномерност на кожа, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), групно снимање со голема брзина (2,5 MP), помош при спојување, снег, огномет), креативни филтри (ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, акцент на боја, менување на бои)

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), програм AE, портрет, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, снег, огномет, акцент на боја, менување на бои

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

Континуирано снимање

Прибл. 1,9 снимки/сек.


Групно снимање со голема брзина (2,5MP): 4,5 снимки/сек


со AF: прибл. 0,8 снимки/сек.


со прегледување во живо: прибл. 0,8 снимки/сек.


(сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка)¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 3648 x 2736, (M1) 2816 x 2112, (M2) 1600 x 1200, (S) 640 x 480


16:9 - (L) 3648 x 2048, (M1) 2816 x 1584, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


3:2 - (L) 3648 x 2432, (M1) 2816 x 1880, (M2) 1600 x 1064, (S) 640 x 424


1:1 - (L) 2736 x 2736, (M1) 2112 x 2112, (M2) 1200 x 1200, (S) 480 x 480


Менување големина при репродукција (M2, S)

Компресија

Супер-фино, фино

Филмови

(HD) 1280 x 720, 24 fps, (L) 640 x 480, 30 fps


Минијатурен ефект (HD) 4,8fps, 2,4fps, 1,2 fps, (L) 6fps, 3fps, 1,5fps

Должина на видео снимки

(HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L и M) До 4 GB или 1 час²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија, (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MOV [Видео: H.264. Аудио: Linear PCM (стерео)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен Smartphone уред)

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

MY CATEGORY

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

Друго

HDMI мини приклучок (компатибилност со HDMI-CEC) A/V излез (PAL/NTSC)

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11 b/g/n), (само 2,4 GHz)¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8/7 SP1/ Vista SP2/ XP SP3


Mac OS X v10.6 – 10.9


За безжична LAN врска со компјутер:


Windows 8/7 SP1


Mac OS X v10.6.8/10.7/10.8.2 или понов

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

ДРУГО

Image Manipulation

PhotoStitch, алатка за мапи

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-6LH (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 200 снимки


Еко режим прибл. 300 снимки


Прибл. 300 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC40

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1450


Мека торбичка DCC-1920


Торбичка за патување DCC-2500

LENSES

Блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

REMOTE CONTROLLER/ SWITCH

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-DC40, полнач за батерии CB-2LYE

Друго

HDMI кабел од Canon HTC-100, кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

99,8 x 59,0 x 26,3 мм

Тежина

Прибл. 181 г (вклучувајќи батерија/батерии и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 мм (35 мм еквивалент) се тестираат на 350 мм.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts