Canon PowerShot SX420 IS Спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

1/2,3 тип на CCD

Ефективни пиксели

Прибл. 20,0M¹

Ефективни / вкупно пиксели

Прибл. 20,5M

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 4+ со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

Фокусна должина

4,3 – 180,6 mm (35 mm еквивалент: 24 – 1008 mm)

Зум

Оптички 42x


ZoomPlus 84x


Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x¹)


Комбинирано прибл. 164x

Максимален f/број

f/3.5 - f/6.6

Конструкција

12 елементи во 11 групи (3 UD објективи, 2 двострани асферични објективи, 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 2,5 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика плус подобрена динамична стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (откривање лице / 9 точки), AF во 1 точка (фиксирано за центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со следење

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

Помошен зрак за AF

Да

ФОКУСИРАЊЕ СО ГРУПИРАЊЕ

Најмало растојание на фокусирање

0 cm (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар)

AE ЗАКЛУЧУВАЊЕ

Компензација на експозиција

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3


Подобрен i-Contrast за автоматска корекција на динамичен опсег

AEB

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 100, 200, 400, 800, 1600

БЛЕНДА

Брзина

1 – 1/4000 сек. (зададена фабричка вредност)


15 – 1/4000 сек. (вкупен опсег – се менува според режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

TTL

Поставки

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, прилагодено.

МАТРИЦА НА БОИ

Тип

sRGB

LCD МОНИТОР

Монитор

7,5 cm (3,0”) TFT, прибл. 230.000 точки

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина од 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

Откривање лице FE, Интелигентна експозиција при блиц

Опсег на вграден блиц

50 cm – 5,0 m (Ш) / 1,4 m – 2,7 m (Т)

Надворешен блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 32 сцени), програма AE, контрола на прегледување во живо, портрет, тајмер за снимател, слаба осветленост (5,0MP), ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет, задржување на бленда

Режими за видео

Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), програма AE, портрет, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет

Фото ефекти

My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер

Континуирано фотографирање

Прибл. 0,5 снимки/сек.


Режим за слаба осветленост (5,0 MP): прибл. 2,2 снимки/сек.


(сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка)¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

4:3 - (L) 5152 x 3864, (M) 2560 x 1920, (M1) 3648 x 2736, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480


16:9 - (L) 5152 x 2896, (M1) 3648 x 2048, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


3:2 - (L) 5152 x 3432, (M1) 3648 x 2432, (M2) 2048 x 1368, (S) 640 x 424


1:1 - (L) 3856 x 3856, (M1) 2736 x 2736, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480


Менување големина при репродукција (M2)

Компресија

Супер-фино, фино

Филмови

(HD) 1280 x 720, 25 fps, (L) 640 x 480, 29,97 fps


Минијатурен ефект (HD) 5fps, 2,5fps, 1,25 fps


Минијатурен ефект (L) 6fps, 3fps, 1,5 fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) до 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


(L) До 4 GB или 1 час²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење] / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] компатибилност со верзија 1.1

Филмови

MP4 [видео: MPEG4-AVC / (H.264), аудио: MPEG4 AAC-LC (моно)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

GPS

GPS преку мобилен уред (преку апликацијата Canon Camera Connect со компатибилни паметни уреди)

Корекција на црвени очи

Да, за време на снимање и при репродукција

MY CAMERA / MY MENU

Интелигентен сензор за ориентација

Да, со автоматско ротирање

Хистограм

Да, при репродукција

Зум при репродукција

Прибл. 2x – 10x

Самостоен тајмер

Прибл. 2, 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Композитен Hi-Speed USB приклучок (компатибилност со Mini-B)

Друго

A/V излез, композитен приклучок (PAL/NTSC)

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

Тип

SD, SDHC, SDXC

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1¹


Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11


За Wi-Fi врска со компјутер:


Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


Mac OS X 10.9 / 10.10


За Image Transfer Utility:


Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

СОФТВЕР

Друго

CameraWindow DC


Алатка за мапи


Image Transfer Utility


Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење NB-11L / NB-11LH (испорачана батерија NB-11LH и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 195 снимки


Еко режим прибл. 260 снимки


Прибл. 300 мин. репродукција

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-950


Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

Блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Напојување со енергија и полначи за батерии

Полнач за батерии CB-2LDE/ CB-2LFE


Литиум-јонска батерија на полнење NB-11LH

Друго

AV кабел AVC-DC400 од Canon


Кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Работни услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x В x Д)

104,4 x 69,1 x 85,1 mm

Тежина

Прибл. 325 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Одрекување од одговорност

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop