СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 18,0 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 18,5 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

DIGIC 5

ОБЈЕКТИВ

Објектив со менување

EF/EF-S

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со CMOS сензор

AF систем / точки

9 точки за AF (f/5,6 вкрстен тип во центар, дополнителна чувствителност при f/2,8)

AF работен опсег

Централна AF точка: EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)
Други AF точки: EV 0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

AF режими

AI фокус
Една снимка
AI Servo

Избор на AF точка

Автоматско бирање, рачно бирање

Приказ на избраните AF точки

Прикажување на визирот и на LCD екранот

AF со предвидување

Да, до 10 м¹

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

Помошен зрак за AF

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони
(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
(2) Делумно мерење во центар (прибл. 9% од визирот)
(3) Мерење во точка (прибл. 4% од визирот во центар)
(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

EV 1-20 (при 23°C со 50mm f/1,8 II објектив ISO100)

AE заклучување

Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

AEB

3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

ISO чувствителност*

АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1
ISO може да се прошири до H: 25600
При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор) ISO може да се прошири до H: 12800

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот, со електронска прва завеса

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела
Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).
Компензација на баланс на белата боја:
1. сина/килибар +/-9
2. магента/зелена +/-9.

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

WB со групирање

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентаогледало

Покриеност (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 95%

Зголемување

Прибл. 0,87x¹

Растојание на окото

Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

Корекција на диоптер

-3 to +1 m-1 (диоптер)

Екран за фокусирање

Фиксен

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)

Информации на визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹
Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB
Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

Преглед на длабочина на поле

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Капаче на визир

На ременче

LCD МОНИТОР

Тип

3:2 Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0"), прибл. 1040K точки

Покриеност

Прибл. 100%

Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

Прибл. 170°

Прекривен слој

Цврста структура и заштита од замачкување

Прилагодување на осветленост

Поставување на едно од седумте нивоа

Опции на екран

(1) Екран за брза контрола
(2) Подесувања на фотоапарат

БЛИЦ

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

9.4

Покриеност со вграден блиц

до фокусна должина од 18mm (35mm еквивалент: 29mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачен блиц

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

X-Sync

1/200сек.

Компензација на експозиција при блиц

'+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

Групирање на експозиции на блиц

Да, со компатибилен надворешен блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Синхронизација на "втора завеса"

Да

HotShoe/ PC приклучок

Да/ Не

Компатибилност со надворешни блицеви

E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

Контрола на надворешен блиц

преку екранот за мени на фотоапаратот

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видео снимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, SCN(деца, храна, светлина од свеќи, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки)

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB и Adobe RGB

Режими на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

Континуирано снимање

Макс. Прибл. 4,0fps. (брзината се одржува на минимално ниво од прибл. 28 слики (JPEG)¹, 7 слики (RAW)²³

РЕЖИМ НА ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покриеност

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Стапка на слики

60 fps

ФОКУСИРАЊЕ

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
Автоматски фокус: хибриден CMOS AF II (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), AF со откривање на фаза (брз режим)

Мерење

Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.

Опции на екран

Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),
RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),
усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG симултано снимање

Да (само RAW + големи JPEG слики)

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480
JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480
JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400
JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480
RAW: (RAW) 5184x3456

Тип на видео

MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

Големина на видео

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)
1280 x 720 (59,94, 50 fps)
640 x 480 (30, 25 fps)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

Фолдери

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање на фајлови

(1) Секвенцијално нумерирање
(2) Автоматско ресетирање
(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Функции за прилагодување

8 функции за прилагодување со 24 подесувања

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зум при репродукција

1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
(2) Единечна слика
(3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)
(4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по фолдер, само видео снимки, само фотографии, по рејтинг)

Слајд шоу

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг
Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
Повторување: вклучено/исклучено
Променлив ефект: исклучен, лизгање 1, лизгање 2, избледување 2, избледување 2, избледување 3
Музика во заднина: вклучена, исклучена

Хистограм

Осветленост: да
RGB: да Осветленост: да
RGB: да

Предупредување за преголема осветленост

Да (само на екран со информации за снимање)

Бришење на слики/заштита

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики
Заштита: една слика, сите слики во фолдер, сите слики на картичка

Категории на мени

1) Мени за снимање (x6)
(2) Мени за репродукција (x2)
(3) Мени за поставување (x4)
(4) Мое мени

Јазици на мени

25 јазици
Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

МЕМОРИЈА

Тип

SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 8
OS X v10.6-10.8 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

Обработка на слика

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility, Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12

Издржливост на батеријата

Прибл. 380 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹
Прибл. 350 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Индикатор на батерија

4 нивоа

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 30 сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-E15, полнач за батерии LC-E12

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјали на куќиште

Алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со јаглен и фиберглас

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

116,8 x 90,7 x 69,4mm

Тежина (само куќиште)

Црн модел: прибл. 407g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)
Бел модел: прибл. 410g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)**

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Визир

Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

Торбичка

Полутврда торбичка EH25-L

Уред за безжичен пренос на фајлови

Компатибилност со Eye-Fi картички

Објективи

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач со батерија

Нема

Далечински контролор / преклопник

Далечински управувач RC-6, далечински прекинувач RS-60E3

Друго

Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

**Моделот во бела боја не е достапен во сите земји, ве молиме прашајте ги вашите локални продавачи за неговата достапност.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ со EF300 мм f/2,8L IS USM при 50kph

¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)
² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи