DSLR-фотоапарати

Canon EOS 1200D

Спецификации

Спецификации

 • Голем CMOS сензор од тип APS-C со 18 мегапиксели за неверојатни детали

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Ги избира автоматски најдобрите поставки

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Континуирано фотографирање со брзина до 3 слики во секунда

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Снимајте извонредни видео снимки на едноставен начин

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Видеоснимки со 1080p со филмски изглед

 • Водич за фотоапаратот кој ќе ви помага

 • Експериментирајте со EOS системот

 • Верувајте му на вашиот фотоапарат и дознајте повеќе за фотографирањето со оваа бесплатна апликација

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

Детални спецификации

СЕНЗОР НА СЛИКА

 • Тип

  Прибл. 22,3 мм x 14,9 мм

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,0 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 18,7 мегапиксели

 • Формат на слика

  3:2

 • Филтер на ниски сигнали

  Вграден/фиксен

 • Sensor Cleaning

  Рачно чистење и придобивање податоци за бришење прав

 • Тип на филтер во боја

  Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

 • Тип

  DIGIC 4

ОБЈЕКТИВ

 • Носач на објектив

  EF/EF-S

 • Фокусно растојание

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • Систем за автоматско фокусирање/Точки

  AF со 9 точки (f/5,6 вкрстен тип во центар)

 • Опсег на работа на автоматско фокусирање

  Централна AF точка: EV 0 -18 (при 23°C и ISO100)


  Други AF точки: EV 1 -18 (при 23°C и ISO100)

 • Режими на автоматско фокусирање

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на точки за автоматско фокусирање

  Автоматско бирање, рачно бирање

 • Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

  Прикажување на визирот и на LCD екранот

 • Предвидливо автоматско фокусирање

  Да, до 10 м¹

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

 • Помошен зрак за автоматско фокусирање

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерења

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 10% од визирот)


  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерења

  EV 1-20 (при 23°C со 50 мм f/1,4 објектив ISO100)

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

 • Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

  3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • ISO осетливост*

  АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-6400 во чекори на зголемување од 1


  ISO може да се прошири до H: 12800


  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор)

БЛЕНДА

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот, со електронска прва завеса

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Custom White Balance

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

 • Тип

  Пентаогледало

 • Покривање (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 95%

 • Зголемување

  Прибл. 0,80x¹

 • Точка на око

  Прибл. 21 мм (од центарот на леќата)

 • Исправка на диоптрија

  -2,5 до +0,5 м-1 (диоптер)

 • Фокусирање на екран

  Фиксен

 • Огледало

  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)

 • Информации за визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, предупредување за експозиција, AEB


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

 • Длабочина на поле на прегледност

  Да, доделено на копчето за ПОСТАВУВАЊЕ со C.Fn-9-4

 • Бленда на окулар

  На ременче

ЕКРАН LCD

 • Тип

  7,5 см (3,0") TFT екран, прибл. 460k точки

 • Покривање

  Прибл. 100%

 • Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

  Прибл. 170°

 • Brightness Adjustment

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Display Options

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат

БЛИЦ

 • Built-in Flash GN (ISO 100, meters)

  9.2

 • Built-in Flash Coverage

  до фокусна должина од 17 мм (35 мм еквивалент: 27 мм)

 • Built-in Flash Recycle Time

  Прибл. 2 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц

 • Намалување ефект на црвени очи

  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

 • X-синхронизација

  1/200сек.

 • Компензација за експозиција на блиц

  +/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Блокада на експозиција на блиц

  Да

 • Синхронизација на помошна завеса

  Да

 • HotShoe / Терминал на компјутер

  Да/Не

 • External Flash Compatibility

  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

 • External Flash Control

  преку менито на фотоапаратот, освен за подесувања за фотографирање со безжичен блиц

ФОТОГРАФИРАЊЕ

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена, без блиц, креативно автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, видео, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно

 • Picture Styles

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Colour Space

  sRGB и Adobe RGB

 • Image Processing

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


  Creative filters (Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)) - само при репродукција на слики

 • Режими на управување

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

 • Непрекинато фотографирање

  Макс. Прибл. 3fps за прибл. 69 JPEG слики¹, 6 слики RAW²³

LIVE VIEW MODE

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

Покривање

 • Frame Rate

  30 fps

 • Focusing

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо

 • Metering

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


  Времето на активно мерење може да се промени

 • Display Options

  Приказ на решетка, хистограм

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

 • Тип на неподвижна слика

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • Истовремено снимање во RAW+JPEG

  Да, RAW + големи JPEG слики

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456

 • Movie Type

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Movie Size

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps)


  640 x 480 (30, 25 fps)

 • Должина на филм

  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB

 • Датотеки

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Прилагодени функции

  11 функции за прилагодување со 33 подесувања

 • Metadata Tag

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зумирање при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Приказ на формати

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)


  (4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по фолдер, само видео снимки, само фотографии, по рејтинг)

 • Проектирање слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Променлив ефект: исклучен, лизгање 1, лизгање 2, избледување 2, избледување 2, избледување 3


  Музика во заднина: вклучена, исклучена

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Highlight Alert

  Да (само на екран со информации за снимање)

 • Бришење слика/Заштита од бришење слика

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Мени категории

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x3)


  (4) Мое мени

 • Мени јазици

  25 јазици


  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (HDMI-CEC компатибилност)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Печатачи на Канон

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

STORAGE

 • Тип

  SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

 • "Компјутер & Мекинтош"

  Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 8 / 8.1


  OS X v10.7-10.9 (потребен e Intel процесор)

СОФТВЕР

 • Прелистување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Image Processing

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility, Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E10

 • Век на траење на батерија

  Прибл. 500 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 410 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Battery Indicator

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 30 сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.

 • Напојување и полначи за батерија

  Комплет со AC адаптер ACK-E10, полнач за батерии LC-E10, LC-E10E

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјал на куќиште

  Обвивка од поликарбонат со карбонски влакна/стаклени влакна

 • Работно опкружување

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (WxHxD)

  129,6 x 99,7 x 77,9 мм

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 480g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

 • Визир

  Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

 • Куќиште

  Полутврда торбичка EH22-L, EH24-L

 • Wireless File Transmitter

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Објектив

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач за батерија

  Нема

 • Далечински управувач / Копче за вклучување

  Далечински прекинувач RS-60E3

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ со EF300 мм f/2,8L IS USM при 50kph

 2. ¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

 3. ¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


  ² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


  ³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

 4. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

 5. ¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи