DSLR-фотоапарати

Canon EOS 1300D

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

129,0 x 101,3 x 77,6mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 485g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • Голем CMOS сензор од тип APS-C со 18 мегапиксели за неверојатни детали

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Ги избира автоматски најдобрите поставки

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Континуирано фотографирање со брзина до 3 слики во секунда

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Снимајте извонредни видео снимки на едноставен начин

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Видеоснимки со 1080p со филмски изглед

 • Водич за фотоапаратот кој ќе ви помага

 • Експериментирајте со EOS системот

 • Споделете ги вашите слики и контролирајте го вашиот фотоапарат преку Wi-Fi

 • NFC го олеснува споделувањето со паметни телефони

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  Прибл. 22,3 мм x 14,9 мм

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,0 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 18,7 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен

 • Чистење на сензор

  Рачно чистење и придобивање податоци за бришење прав

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  DIGIC 4+

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF систем / точки

  AF со 9 точки (f/5,6 вкрстен тип во центар)

 • AF работен опсег

  Централна AF точка: EV 0 -18 (при 23°C и ISO100)


  Други AF точки: EV 1 -18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање, рачно бирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажување на визирот и на LCD екранот

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 10% од визирот)


  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење светлина

  EV 1-20 (при 23°C со 50 мм f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  АВТОМАТСКИ (100-6400), 100-6400 во чекори на зголемување од 1


  ISO може да се прошири до H: 12800


  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор)

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот, со електронска прва завеса

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип

  Пентаогледало

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 95%

 • Зголемување

  Прибл. 0,80x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 21 мм (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  -2,5 до +0,5 m⁻¹ (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, предупредување за експозиција, AEB


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, доделено на копчето за ПОСТАВУВАЊЕ со C.Fn-9-4

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD-монитор

 • Тип

  7,5 см (3,0") TFT екран, прибл. 920k точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  9.2

 • Покриеност со вграден блиц

  до фокусна должина од 17 мм (35 мм еквивалент: 27 мм)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл. 2 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  115
 • X-Sync

  1/200сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Приклучок за блиц / PC приклучок

  Да/Не

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

 • Контрола на надворешен блиц

  преку менито на фотоапаратот, освен за подесувања за фотографирање со безжичен блиц

Фотографирање

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена, без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, храна, ноќен портрет, видео, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


  Creative filters (Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)) - само при репродукција на слики

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

 • Континуирано фотографирање

  Макс. Прибл. 3fps за прибл. 1110 JPEG слики¹, 6 слики RAW² ³

Режим за прегледување во живо

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Брзина на кадри

  30 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


  Времето на активно мерење може да се промени

 • Опции на екран

  Приказ на решетка, хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да, RAW + големи JPEG слики

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps)


  640 x 480 (30, 25 fps)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB

Други карактеристики

 • Прилагодени функции

  11 функции за прилагодување со 33 подесувања

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)


  (4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по фолдер, само видео снимки, само фотографии, по рејтинг)

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Променлив ефект: исклучен, лизгање 1, лизгање 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3


  Музика во заднина: вклучена, исклучена

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да (само на екран со информации за снимање)

 • Заштита за бришење на слики

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x3)


  (4) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Wi-Fi

  Пренос преку вграден Wi-Fi


  Поврзувањето со паметни уреди е можно со верзиите 4.0-4.4/5.0-5.1 на Android или 7.1/8-8.3 на iOS.


  Поврзувањето преку NFC е можно само со компатибилни уреди со Android.

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (HDMI-CEC компатибилност)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

Простор за складирање

 • Тип

  SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

Поддржани оперативни системи

 • PC

  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7*


  * Со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5.


  Mac OS X 10.9, 10.10, 10.11

 • Macintosh

  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7*


  * Со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5.


  Mac OS X 10.9, 10.10, 10.11

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E10

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 500 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 410 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 30 сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E10, полнач за батерии LC-E10, LC-E10E

Дополнителна опрема

 • Визир

  Полутврда торбичка EH26-L, EH27-L

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Не е достапно

 • Торбички / ленти

  Полутврда торбичка EH26-L, EH27-L

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Speedlite блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  Не е достапно

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2, HDMI кабел HTC-100

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Карбонски влакна/стаклени влакна и обвивка од поликарбонат

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  129,0 x 101,3 x 77,6mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 485g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

* со EF300mm f/2.8L IS USM при 50kph

** Препорачан индекс на експозиција


¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)

² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

.³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначеноd