DSLR-фотоапарати

Canon EOS-1D X

Спецификации

Спецификации

 • CMOS сензор со 18,1 мегапиксели

 • Голем сензор за максимална контрола врз длабочината на поле

 • Фотографирање со голема брзина

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Остри слики во секакви услови

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Направете резервна копија од сликите за неколку секунди

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Го заштитува вашиот сензор од прав

 • Комбинирајте повеќекратни кадри во единечна слика

 • Најголем избор на објективи

Детални спецификации

СЕНЗОР НА СЛИКА

 • Тип

  36 x 24 mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,10 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 19,3 мегапиксели

 • Формат на слика

  '3.2

 • Филтер на ниски сигнали

  Вграден/фиксен со слој од флуор

 • Sensor Cleaning

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер во боја

  Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

 • Тип

  Двоен "DIGIC 5+"

ОБЈЕКТИВ

 • Носач на објектив

  EF (не се вклучени EF-S објективи)

 • Фокусно растојание

  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

 • Систем за автоматско фокусирање/Точки

  61 точки / 41 f/4 точки од вкрстен тип, вкл. 5 двоен вкрстен тип со f/2,8


  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.

 • Опсег на работа на автоматско фокусирање

  EV -2 - 18 (при 23°C и ISO100)

 • Режими на автоматско фокусирање

  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на точки за автоматско фокусирање

  Автоматско бирање: AF во 61 точка


  Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 41 само вкрстен тип, 15 или 9 точки)


  Рачно бирање: AF во точка


  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)


  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки


  Рачно бирање: AF на зона


  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

 • Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

  Прикажување на визирот

 • Предвидливо автоматско фокусирање

  Да, до 8m

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

 • Помошен зрак за автоматско фокусирање

  Емитуван преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

 • AF Microadjustment

  AF мени


  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


  Прилагодување на сите објективи за иста количина


  Поединечно прилагодување до 40 објективи


  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерења

  TTL мерење со целосно отворена бленда со 252 зони преку сензорот за AE со 100.000 пиксели RGB


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот во центар)


  (3) Мерење во точка:


  Мерење во централна точка (прибл. 2,5% од визир)


  Мерење во точка поврзано со AF точка


  Повеќекратно мерење/мерење во точка (внесување на макс. 8 мерења во точка)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерења

  EV 0 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, TV и AV.

 • Компензација на експозиција

  '+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

 • ISO осетливост*

  Автоматски (100-51200), 100-51200 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


  ISO може да се прошири до L: 50, H1 102400, H2 204800

БЛЕНДА

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување) + сијалица (опсегот на брзината на блендата кој е достапен се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Custom White Balance

  Да, може да се регистрира 5 корисничко подесување

 • Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

 • Тип

  Пентапризма

 • Покривање (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 100%

 • Зголемување

  Прибл. 0,76x¹

 • Точка на око

  Прибл. 20mm (од центарот на леќата)

 • Исправка на диоптрија

  '-3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Фокусирање на екран

  Заменлив (12 видови, по избор). Стандарден екран за фокусирање Ec-CV

 • Огледало

  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

 • Информации за визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹, индикатор за статус на AF


  Информации за експозиција: режим на мерење, режим на фотографирање, AE заклучување, брзина на бленда, решетка,


  компензација на експозиција, ISO брзина (секогаш се прикажува), ниво на експозиција,


  предупредување за експозиција


  Информации за блиц: подготвен блиц, FP блиц, FE заклучување, ниво на експозиција на блицот


  Информации за слика: корекција на баланс на белата боја, приоритет на најсветли тонови (D+), максимум групни снимки


  (приказ со 2 цифри), информации за CF картичка, индикатор за JPEG/RAW, икона за проверка на батеријата.


  Информации за композиција


  Решетка, електронско ниво

 • Длабочина на поле на прегледност

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Бленда на окулар

  Вградено

ЕКРАН LCD

 • Тип

  8,11cm (3,2") Clear View II TFT, прибл. 1040K точки

 • Покривање

  Прибл. 100%

 • Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

  Прибл. 170°

 • Coating

  Спречување на одбивање на светлина и цврста структура

 • Brightness Adjustment

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Display Options

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат


  (3) Електронско ниво со двојна оска

БЛИЦ

 • Режими

  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење

 • X-синхронизација

  1/250сек (само со блицови Speedlite од серијата ЕХ)

 • Компензација за експозиција на блиц

  '+/- 3EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Блокада на експозиција на блиц

  Да

 • Синхронизација на помошна завеса

  Да

 • HotShoe / Терминал на компјутер

  Да/ Да

 • External Flash Compatibility

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • External Flash Control

  преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

 • Режими

  Програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно

 • Picture Styles

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Colour Space

  sRGB и Adobe RGB

 • Image Processing

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Корекција на хроматска аберација


  Корекција на изобличување


  Менување на големина во M1, M2 или S


  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


  Повеќе експозиции

 • Режими на управување

  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински), нечујно поединечно фотографирање

 • Непрекинато фотографирање

  Макс. Прибл. 12fps. (брзината се одржува до 180 слики (JPEG) или 38 слики (RAW) (со UDMA картичка)¹ ² ³, 14fps со заклучено огледало и заклучени експозиција и AF на првиот кадар

LIVE VIEW MODE

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покривање

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Frame Rate

  30 fps

 • Focusing

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

 • Metering

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


  Времето на активно мерење може да се промени

 • Display Options

  Приказ на решетка (x3), хистограм, сооднос на сликата

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

 • Тип на неподвижна слика

  JPEG: 10 опции за компресија (компатибилност со Exif 2.3) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW, sRAW (14 бита, оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • Истовремено снимање во RAW+JPEG

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички

 • Големина на слика

  JPEG: (L) 5184x3456, (M1) 4608x3072, (M2) 3456x2304, (S1) 2592x1728,


  RAW: (RAW) 5184x3456 (M-RAW) 3888x2592, (S-RAW)2592x1728

 • Movie Type

  MOV (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM)

 • Movie Size

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  640 x 480 (30, 25 fps) компресија на повеќе кадри

 • Должина на филм

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на еден фајл 4GB

 • Звучни датотеки

  WAVE (моно)

 • Датотеки

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Прилагодени функции

  31 функција за прилагодување со 99 подесувања

 • Metadata Tag

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

 • Осветлување LCD контролна табла (EL)

  Да / Да

 • Водоотпорност/отпорност на прашина

  Да

 • Меморија за звук

  До 30 сек. по слика - 48Khz или 8Khz

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зумирање при репродукција

  1,5x - 10x зголемување на ниво на пиксели

 • Приказ на формати

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Зголемен приказ


  (6) Уредување на видео

 • Проектирање слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Highlight Alert

  Да

 • Бришење слика/Заштита од бришење слика

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Data Verification

 • Мени категории

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) AF мени (x5)


  (3) Мени за репродукција (x3)


  (4) Мени за поставување (x4)


  (5) Мени со прилагодени функции (x7)


  (6) Мое мени

 • Мени јазици

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

 • Ажурирање фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (HDMI-CEC компатибилност), приклучок за дополнителна опрема (за WFT-E6/GP-E1), надворешен микрофон (мини стерео приклучок), RJ-45 (gigabyte ethernet)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Печатачи на Канон

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

STORAGE

 • Тип

  2x CompactFlash тип I/II (нема компатибилност за Microdrive) (компатибилност со UDMA 7)

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

 • "Компјутер & Мекинтош"

  Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7

СОФТВЕР

 • Прелистување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Image Processing

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, WFT utility*), Picture Style Editor


  * Потребна е дополнителна опрема

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E4N (се испорачува), 1xCR2025 за датум и подесувања

 • Век на траење на батерија

  Прибл. 1120 (при 23°C)¹


  Прибл. 860 (при 0°C)

 • Battery Indicator

  6 нивоа + процент

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15, 30мин. или не се исклучува.

 • Напојување и полначи за батерија

  Комплет со AC адаптер ACK-E4, полнач за батерии LC-E4N, кабел за полнач за батерии за во автомобил CG-570 (се користи со LC-E4)

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјал на куќиште

  Куќиште од магнезиумска легура

 • Работно опкружување

  0 - 45 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (WxHxD)

  158 x 163,6x 82,7mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 1340g

ДОДАТОЦИ

 • Визир

  Заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од Eg серија со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, екрани за фокусирање Ec, аголен пребарувач C

 • Wireless File Transmitter

  Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E6

 • Објектив

  Сите EF објективи (не се вклучени EF-S објективи)

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, ST-E3-RT)

 • Далечински управувач / Копче за вклучување

  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GP-E1 GPS приемник, GP-E2 GPS приемник

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


  ² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост


  ³ Со наполнета батерија до 50% или повеќе

 2. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

 3. ¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

 4. ¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи