СЕНЗОР НА СЛИКА

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 18,0 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 18,7 мегапиксели

Формат на слика

3:2

Филтер на ниски сигнали

Вграден/фиксен со единица за чистење на сензорот

Sensor Cleaning

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер во боја

Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

Тип

DIGIC 4

ОБЈЕКТИВ

Носач на објектив

EF/EF-S

Фокусно растојание

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR наменски AF со CMOS сензор

Систем за автоматско фокусирање/Точки

9 точки за AF (f/5,6 вкрстен тип во центар, дополнителна чувствителност при f/2,8)

Опсег на работа на автоматско фокусирање

EV - 0,5-18 (при 23°C и ISO 100)

Режими на автоматско фокусирање

AI фокус


Една снимка


AI Servo

Избор на точки за автоматско фокусирање

Автоматско бирање, рачно бирање

Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

Прикажување на визирот и на LCD екранот

Предвидливо автоматско фокусирање

Да, до 10m ¹

Блокада за автоматско фокусирање

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

Помошен зрак за автоматско фокусирање

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерења

TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


(2) Делумно мерење во центар (прибл. 9% од визирот)


(3) Мерење во точка (прибл. 4% од визирот во центар)


(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерења

EV 1-20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

Блокада за автоматско фокусирање

Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

ISO осетливост*

AUTO(100-6400), со проширување од 100-6400 H (прибл. 12800) во чекори на зголемување од 1

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Поставки

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), White


Fluorescent light (бела флуоросцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


Компензација на баланс на белата боја:


1. сина/килибар +/-9


2. магента/зелена +/-9.

Custom White Balance

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентаогледало

Покривање (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 95%

Зголемување

Прибл. 0,87x

Точка на око

Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

Исправка на диоптрија

-3 до +1 (1/m) (диоптер)

Фокусирање на екран

Фиксен

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

Информации за визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус


Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB


Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


Информации за слика: корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка, снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+).

Длабочина на поле на прегледност

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Бленда на окулар

На ременче

ЕКРАН LCD

Тип

7,7cm (3,0") 3:2 Clear View TFT екран, прибл. 1040K точки

Покривање

Прибл. 100%

Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

Прибл. 160°

Coating

Двојно спречување на одбивање на светлина, заштита од замачкување

Brightness Adjustment

Поставување на едно од седумте нивоа

Display Options

(1) Екран за брза контрола


(2) Подесувања на фотоапарат

БЛИЦ

Built-in Flash GN (ISO 100, meters)

13

Built-in Flash Coverage

до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 27mm)

Built-in Flash Recycle Time

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц

Намалување ефект на црвени очи

Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

X-синхронизација

1/200сек.

Компензација за експозиција на блиц

+/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

Да, со компатибилен надворешен блиц

Блокада на експозиција на блиц

Да

Синхронизација на помошна завеса

Да

HotShoe / Терминал на компјутер

Да/ -

External Flash Compatibility

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

External Flash Control

преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

Режими

Автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, без блиц, видео, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, A-DEP

Picture Styles

Стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Colour Space

sRGB и Adobe RGB

Image Processing

Приоритет на најсветли тонови


Автоматска оптимизација на осветлување (основен и креативен режим)


Намалување на шум при долга експозиција


Намалување на шум при висока ISO чувствителност


Корекција на надворешно осветлување

Режими на управување

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

Непрекинато фотографирање

Макс. Прибл. 3,7fps. (брзината се одржува на минимум приближно 34 слики (JPEG)¹, 6 слики (RAW)) ²³

LIVE VIEW MODE

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покривање

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Frame Rate

30 fps

Focusing

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо

Metering

Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


Времето на активно мерење може да се промени

Display Options

Приказ на решетка, хистограм

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

Тип на неподвижна слика

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.21 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

Истовремено снимање во RAW+JPEG

Да (само RAW + големи JPEG слики)

Големина на слика

JPEG: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S) 2592x1728


RAW: (RAW) 5184x3456

Movie Type

MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM)

Movie Size

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


1280 x 720 (59,94, 50 fps)


640 x 480 (59,94, 50 fps)

Должина на филм

Максимално траење 29m 59sec, максимална големина на фајл 4GB

ДАТОТЕКИ

Нумерирање датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање


(2) Автоматско ресетирање


(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Прилагодени функции

12 функции за прилагодување со 36 подесувања

Metadata Tag

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

Осветлување LCD контролна табла (EL)

Да

ИНТЕЛИГЕНТЕН СЕНЗОР ЗА ОРИЕНТАЦИЈА

Зумирање при репродукција

1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

Приказ на формати

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


(2) Единечна слика


(3) Индекс со 4 слики


(4) Индекс со 9 слики


(5) Приказ со прескокнување

Проектирање слајдови

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии


Време на репродукција: 1/2/3/5 секунди


Повторување: вклучено/исклучено

Хистограм

Осветленост: да


RGB: да

Highlight Alert

Да (само на екран со информации за снимање)

Бришење слика/Заштита од бришење слика

Бришење: единечна слика, означени слики, незаштитени слики


Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Data Verification

На сликата може да се додадат податоци за верификација на оригинална слика (потребно е OSK-E3 за верификација)

Мени категории

(1) Мени за снимање (x4)


(2) Мени за репродукција (x2)


(3) Мени за поставување (x3)


(4) Мое мени

Мени јазици

25 јазици


Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

Ажурирање фирмвер

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Печатачи на Канон

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

STORAGE

Тип

SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

"Компјутер & Мекинтош"

Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


OS X v10.4-10.6

СОФТВЕР

Прелистување и печатење

ZoomBrowser EX / ImageBrowser

Image Processing

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, Original Data Security Tools*), Picture Style Editor


* Потребна е дополнителна опрема

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E8

Век на траење на батерија

Прибл. 440 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) ¹


Прибл. 400 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Battery Indicator

4 нивоа

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 30сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15мин.

Напојување и полначи за батерија

Комплет со AC адаптер ACK-E8, полнач за батерии LC-E8, LC-E8E

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјал на куќиште

Челик што не ’рѓосува и обвивка од поликарбонат со фиберглас

Работно опкружување

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (WxHxD)

128,8 x 97,3 x 62 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 530g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

Визир

Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

Куќиште

Полутврда торбичка EH19-L

WIRELESS FILE TRANSMITTER

Објектив

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Canon Speedlite блицеви (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2)

Држач за батерија

BG-E8

Далечински управувач / Копче за вклучување

Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2

Одрекување од одговорност

* Препорачан индекс на експозиција

Фуснота

¹ со EF300mm f/2,8L IS USM при 50kph

¹ Резолуција "голема"/"фина" (квалитет 8)


² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено