СЕНЗОР НА СЛИКА

Тип

36 x 24 mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 22,3 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 23,4 мегапиксели

Формат на слика

3:2

Филтер на ниски сигнали

Вграден/фиксен со слој од флуор

Sensor Cleaning

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер во боја

Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

Тип

DIGIC 5+

ОБЈЕКТИВ

Носач на објектив

EF (не се вклучени EF-S објективи)

Фокусно растојание

Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

Систем за автоматско фокусирање/Точки

61 точки / 41 f/4 точки од вкрстен тип, вкл. 5 двоен вкрстен тип со f/2,8


Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.

Опсег на работа на автоматско фокусирање

EV -2 - 18 (при 23°C и ISO100)

Режими на автоматско фокусирање

AI фокус


Една снимка


AI Servo

Избор на точки за автоматско фокусирање

Автоматско бирање: AF во 61 точка


Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 41 само вкрстен тип, 15 или 9 точки)


Рачно бирање: AF во точка


Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)


Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки


Рачно бирање: AF на зона


AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

Блокада за автоматско фокусирање

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

Помошен зрак за автоматско фокусирање

Емитуван преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

AF Microadjustment

AF мени


+/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


Прилагодување на сите објективи за иста количина


Поединечно прилагодување до 40 објективи


Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерења

TTL мерење со целосно отворена бленда, со двослоен SPC со 63 зони


(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


(2) Делумно мерење (прибл. 6,2% од визирот во центар)


(3) Мерење во точка (прибл. 1,5% од визирот во центар)


(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерења

EV 1 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

Блокада за автоматско фокусирање

Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

ISO осетливост*

Автоматски (100-12800), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2 102400

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување) + сијалица (опсегот на брзината на блендата кој е достапен се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Поставки

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


Компензација на баланс на белата боја:


1. сина/килибар +/-9


2. магента/зелена +/-9.

Custom White Balance

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентапризма

Покривање (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 100%

Зголемување

Прибл. 0,71x¹

Точка на око

Прибл. 21mm (од центарот на леќата)

Исправка на диоптрија

-3 to +1 m-1 (диоптер)

Фокусирање на екран

Фиксен (проѕирен LCD екран)

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

Информации за визир

AF информации: AF точка, потврда на фокус¹, индикатор за статус на AF


Информации за експозиција: брзина на бленда, решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување,


ниво на експозиција, предупредување за експозиција


Информации за блиц: подготвен блиц, компензација на блиц при експозиција, брза синхронизација, FE заклучување,


светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц


Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), информации за


картичка, проверка на батерија


Информации за композиција


Решетка, електронско ниво, симбол за предупредување


Се прикажува доколку е поставена некоја од следните функции: еднобојно, корекција на балансот на


белата боја, прекинувач за квалитетот на снимање со еден допир, зголемена ISO брзина или мерење во точка

Длабочина на поле на прегледност

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Бленда на окулар

На ременче

ЕКРАН LCD

Тип

8,11cm (3,2") Clear View II TFT, прибл. 1040K точки

Покривање

Прибл. 100%

Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

Прибл. 170°

Coating

Спречување на одбивање на светлина и цврста структура

Brightness Adjustment

Поставување на едно од седумте нивоа

Display Options

(1) Екран за брза контрола


(2) Подесувања на фотоапарат


(3) Електронско ниво со двојна оска

БЛИЦ

Режими

E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење

X-синхронизација

1/200сек. (само со Speedlite блицеви од серијата ЕХ)

Компензација за експозиција на блиц

+/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

Да, со компатибилен надворешен блиц

Блокада на експозиција на блиц

Да

Синхронизација на помошна завеса

Да

HotShoe / Терминал на компјутер

Да/ Да

External Flash Compatibility

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

External Flash Control

Преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

Режими

Auto+, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видео), прилагодено (x3)

Picture Styles

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Colour Space

sRGB и Adobe RGB

Image Processing

Приоритет на најсветли тонови


Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


Намалување на шум при долга експозиција


Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


Корекција на хроматска аберација


Корекција на изобличување


Менување на големина во M1, M2 или S


Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


Повеќе експозиции


5 однапред зададени параметри за HDR слики

Режими на управување

Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински),


Нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

Непрекинато фотографирање

Макс. Прибл. 6fps. (брзината се одржува до 16270 слики (JPEG)¹² или 18 слики (RAW)) (со UDMA картичка)²

LIVE VIEW MODE

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покривање

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Frame Rate

30 fps

Focusing

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

Metering

Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


Времето на активно мерење може да се промени

Display Options

Приказ на решетка (x3), хистограм, сооднос на сликата, електронско ниво со двојна оска

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

Тип на неподвижна слика

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


RAW: RAW, sRAW1, sRAW2 (14bit, оригинален Canon RAW 2nd едиција),


усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

Истовремено снимање во RAW+JPEG

Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички

Големина на слика

JPEG: (L) 5760 x 3840, (M) 3840 x 2560, (S1) 2880 x 1920, (S2) 1920 x 1280, (S 3)720 x 480


RAW : (RAW) 5760 x 3840 (M-RAW) 3960 x 2640, (S-RAW) 2880 x 1920

Movie Type

MOV (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM)


Некомпресиран 8-битен 4.2.2 формат преку HDMI

Movie Size

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


640 x 480 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри

Должина на филм

Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на еден фајл 4GB

Датотеки

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање


(2) Автоматско ресетирање


(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Прилагодени функции

13 функции за прилагодување со 47 подесувања

Metadata Tag

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Осветлување LCD контролна табла (EL)

Да / Да

Водоотпорност/отпорност на прашина

Да (еднаква на EOS-1N)¹

Меморија за звук

Не

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зумирање при репродукција

1,5x - 10x

Приказ на формати

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


(2) Единечна слика


(3) Индекс со 4 слики


(4) Индекс со 9 слики


(5) Зголемен приказ


(6) Приказ за споредба на 2 слики


(7) Уредување на видео

Проектирање слајдови

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


Повторување: вклучено/исклучено

Хистограм

Осветленост: да


RGB: да

Highlight Alert

Да

Бришење слика/Заштита од бришење слика

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Мени категории

(1) Мени за снимање (x4)


(2) AF мени (x5)


(3) Мени за репродукција (x3)


(4) Мени за поставување (x4)


(5) Мени со прилагодени функции (x4)


(6) Мое мени

Мени јазици

25 јазици


Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

Ажурирање фирмвер

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

HDMI мини излез, видео излез(PAL/ NTSC), мини приклучок за слушалки, надворешен микрофон (стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Печатачи на Канон

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

STORAGE

Тип

CompactFlash тип I (компатибилност со UDMA), SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

"Компјутер & Мекинтош"

Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


OS X v10.6-10.7

СОФТВЕР

Прелистување и печатење

ImageBrowser EX

Image Processing

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, WFT utility*), Picture Style Editor


* Потребна е дополнителна опрема

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (се испорачува), 1xCR1616 за датум и подесувања

Век на траење на батерија

Прибл. 950 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


Прибл. 850 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Battery Indicator

6 нивоа + процент

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

Напојување и полначи за батерија

Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјал на куќиште

Куќиште од магнезиумска легура

Работно опкружување

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (WxHxD)

152 x 116,4 x 76,4mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 950

ДОДАТОЦИ

Визир

Заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од Eg серија со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C

Wireless File Transmitter

Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7

Објектив

Сите EF објективи (не се вклучени EF-S објективи)

Блиц

Canon Speedlite блицови (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Далечински управувач / Копче за вклучување

Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2, GP-E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Заштита на животна средина

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи