DSLR-фотоапарати

Canon EOS 5DS R

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

152 x 116,4 x 76,4mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 845 g

Спецификации

 • CMOS со 50,6 MP

 • Двоен DIGIC 6

 • 150k + IR metering sensor

 • До 5,0 слики во секунда

 • Автоматски фокус со 61 точка

 • Фотографирање со отсекување од 1,3x, 1,6x, 1:1

 • USB 3.0

 • Систем за контрола на вибрациите на огледалото

 • Фотографирање со тајмер со интервали

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  36 x 24 mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 50,6 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 53 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Оневозможени ефекти на филтер за ниски фреквенции

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  Двоен "DIGIC 6"

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF (не се вклучени EF-S / EF-M објективи)

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

 • AF систем / точки

  61 точка / 41 f/4 точка од вкрстен тип, вкл. 5 од двоен вкрстен тип со f/2,8 и 1 од вкрстен тип со f/8¹
  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.

 • AF работен опсег

  EV -2 - 18 (при 20°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус
  Една снимка
  AI Servo со предвидување

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање: AF во 61 точка
  Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 15, 9 или само точки од вкрстен тип)
  Рачно бирање: AF во точка
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија (4 точки горе, долу, лево, десно или 8 опкружувачки точки)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки
  Рачно бирање: AF на зона
  Рачно бирање: AF со голема зона
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка

 • Помошен зрак за AF

  Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

 • AF микро прилагодување

  Рачно: внесување прилагодувања во +/- 20 чекори
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 40 објективи
  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  RGB+IR сензор за мерење со 150.000 пиксели
  EOS iSA систем со мерење во 252 зони:
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,1% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка (прибл. 1,3% од визирот во центар)
  * Не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење светлина

  EV 0 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: функционира во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, кога ќе се постигне фокусирање
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во сите режими на експозиција

 • Компензација на експозиција

  '+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  100-6400 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до L:50 или H1: 12800

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

 • Копче за бленда

  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. сина/килибар +/-9
  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип

  Пентапризма

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 100%

 • Зголемување

  Прибл. .71x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 21mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  '-3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF во единечна точка, кадар на AF, статус на AF, индикатор за фокусирање, AF режим, избор на AF точка, регистрација на AF точка
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, мерење на блиц, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB, режим на мерење, режим на фотографирање
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Информации за композиција: отсекување област, сооднос на слика, решетка, електронска либела
  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, погонски режим, баланс на белата боја, JPEG/RAW индикатор

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Капаче на визир

  Нема (капаче на визир прикачено на ремен)

LCD-монитор

 • Тип

  8,11cm (3,2") Clear View II TFT, прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прекривен слој

  Спречување на одбивање на светлина и цврста структура

 • Прилагодување на осветленост

  Автоматски: со користење на надворешен светлински амбиентален сензор
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво со двојна оска
  (4) Екран за брза прилагодена контрола

Блиц

 • Режими

  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење

 • X-Sync

  1/200сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  '+/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Приклучок за блиц / PC приклучок

  Да/ Да

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • Контрола на надворешен блиц

  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими

  Интелигентно откривање на сцени, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видео), сијалица, прилагодено (x3)

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, фини детали, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Повеќе снимки со намалување на шум
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив
  Корекција на хроматска аберација
  Менување на големина во M, S1, S2 или S3
  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Отсекување на слика - само при репродукција на слики
  Повеќе експозиции
  5 однапред зададени параметри за HDR слики

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

 • Континуирано фотографирање

  Макс. Прибл. 5fps. (брзината се одржува до 510 JPEG слики или 14 RAW слики) ¹²³ во режим на UDMA7 картички.

Режим за прегледување во живо

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Брзина на кадри

  29,97 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 6x или 16x во која било точка на екранот)
  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика
  Времето на активно мерење може да се промени

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x3), хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: 2 опции за компресија (компатибилност со Exif 2.3) / Design rule for Camera File system (2.0),
  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички

 • Големина на слика

  JPEG:
  Целосна слика - (L) 8688x5792, (M1) 7680x5120, (M2) 5760x3840, (S1) 4320x2880, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480
  Отсекување од 1,3x - (L) 6768x4512, (M1) 6016x4000, (M2) 4512x3008, (S1) 3376x2256, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480
  Отсекување од 1,6x - (L) 5424x3616, (M1) 4800x3200, (M2) 3616x2408, (S1) 2704x1808, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480
  Отсекување со сооднос 1:1 - (L) 5792x5792, (M1) 5120x5120, (M2) 3840x3840, (S1) 2880x2880, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480
  RAW:
  (RAW) 8688x5792,
  (M-RAW) 6480x4320,
  (S-RAW) 4320x2880

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео

  MOV (видео: MPEG-4 AVC/H.264, звук: Linear PCM)

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри
  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри
  640 x 480 (29,97, 25 fps) компресија на тековен или повеќе кадри

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на еден фајл 4GB

Други карактеристики

 • Прилагодени функции

  16 прилагодени функции

 • Ознаки за мета-податоци

  Автор, авторски права, GPS (со GP-E2), оценка

 • LCD панел / осветленост

  Да / Да

 • Отпорност на вода/прав

  Да

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1x - 16x

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (3) Приказ на две слики
  (4) Индекс со 4 слики
  (5) Индекс со 9 слики
  (6) Индекс со 36 слики
  (7) Индекс со 100 слики
  (8) Приказ со прескокнување
  (9) Уредување на видео
  (10) Обработка во RAW формат
  (11) Оценка

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг, заштита на слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да
  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Бришење на слики

  Една слика, избрано, фолдер, картичка или сите незаштитени

 • Заштита за бришење на слики

  Бришење на заштита на слики, фолдери или картичка, една по една

 • Самостоен тајмер

  2 или 10 сек.

 • Категории на мени

  (1) Мени за фотографирање 1 - 6
  (2) AF мени 1 - 5
  (3) Мени за репродукција 1 - 3
  (4) Мени за поставување 1 - 4
  (5) Мени со прилагодени функции 1 - 4
  (6) Мое мени (1 - 5 по избор на корисникот)

 • Јазици на мени

  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер

  USB 3.0 Hi-Speed (PTP)

 • Друго

  HDMI од тип C, надворешен микрофон (мини стерео приклучок)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

Простор за складирање

 • Тип

  CompactFlash Type I (компатибилност со UDMA 7), SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка. Поддржано е запишување со голема брзина на SD картички од UHS-I тип

Поддржани оперативни системи

 • Macintosh

  Windows 7 (освен Starter Edition), Windows 8 и Windows 8.1
  OS X v10.7-10.10

Софтвер

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional 4 (RAW Image Processing)

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility 3 (вкл. Remote Capture, WFT utility*), Picture Style Editor
  * Потребна е дополнителна опрема

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (испорачана) / LP-E6

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 700 снимки (при 23°C)¹
  Прибл. 660 (при 0°C)

 • Индикатор на батерија

  Автоматски приказ во 6 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7 верзија 2
  На уредот за безжичен пренос на фајлови WFT-E7 му е потребно ажурирање на фирмверот и кабел за интерфејс IFC-40AB II или IFC-150AB II
  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Торбички / ленти

  НЕМА

 • Објективи

  Сите EF објективи (освен EF-S / EF-M објективи)

 • Блиц

  Speedlite блицеви од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  BG-E11

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6 и Speedlite 600EX-RT

 • Друго

  GPS GP-E2, заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од серија Eg со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C, ременче за на рака E2, Connect Station CS100

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Куќиште од магнезиумска легура

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  152 x 116,4 x 76,4mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 845 g

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

¹ Бројот на AF точки од вкрстен тип зависи од користениот објектив

¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)
² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
³ Вредностите се добиени при користење на картички од класа UDMA7

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата која се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Исклучен AF, фиксна експозиција според првата снимка