DSLR-фотоапарати

Canon EOS 600D

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

133,1 x 99,5 x 79,7 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 570g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • CMOS сензор со 18 мегапиксели

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Автоматско анализирање на вашата сцена и избирање на најдобрите подесувања

 • Обезбедува правилна експозиција на сликите во секакви услови на осветлување

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Континуирано фотографирање

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Пренослив екран за креативно обликување

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Снимајте извонредни видео снимки на едноставен начин

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

 • Водич за фотоапаратот кој ќе ви помага

 • Далечинско контролирање на Speedlite блицови прикачени на вашиот фотоапарат

 • Експериментирајте со EOS системот

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  22,3 x 14,9mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,0 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 18,7 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  DIGIC 4

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF работен опсег

  EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање, рачно бирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажување на визирот и на LCD екранот

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

 • AF микро прилагодување

  Не

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 9% од визирот)


  (3) Мерење во точка (прибл. 4% од визирот во центар)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB)

 • AEB

  3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  АВТОМАТСКИ (100-6400), со проширување од 100-6400 H (прибл. 12800) во чекори на зголемување од 1

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип

  Пентаогледало

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 95%

 • Зголемување

  Прибл. 0,85x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  -3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD-монитор

 • Тип

  7,7cm (3,0") 3:2 Clear View TFT екран со променлив агол, прибл. 1040K точки

 • Покриеност
  101
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прекривен слој

  Двојно спречување на одбивање на светлина, заштита од замачкување

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  13

 • Покриеност со вграден блиц

  До фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 27mm)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл. 3 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

 • X-Sync

  1/200сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Приклучок за блиц / PC приклучок

  Да/ -

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • Контрола на надворешен блиц

  Преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена, без блиц, креативно автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, видео, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, A-DEP

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


  Creative filters (Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)) - само при репродукција на слики

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

 • Континуирано фотографирање

  Макс. Прибл. 3,7fps за прибл. 34 JPEG слики¹³, 6 слики RAW²³

Режим за прегледување во живо

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 99% (хоризонтално и вертикално)

 • Брзина на кадри

  30 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


  Времето на активно мерење може да се промени

 • Опции на екран

  Приказ на решетка, хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да, RAW + големи JPEG слики

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM)

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps)


  640 x 480 (30, 25 fps)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на фајл 4GB

Други карактеристики

 • Прилагодени функции

  11 функции за прилагодување со 34 подесувања

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Приказ со прескокнување

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии


  Време на репродукција: 1/2/3/5 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Заштита за бришење на слики

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x3)


  (4) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот

Интерфејс

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

Простор за складирање

 • Тип

  SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

Софтвер

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E8

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 440 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 400 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 30сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E8, полнач за батерии LC-E8, LC-E8E

Дополнителна опрема

 • Визир

  Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицеви (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2)

 • Држач со батерија

  BG-E8

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

 • Друго

  Ременче за на рака E2

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Челик што не ’рѓосува и обвивка од поликарбонат со спроведливи влакна

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  133,1 x 99,5 x 79,7 mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 570g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

¹ со EF300mm f/2,8L IS USM при 50kph

¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи