СЕНЗОР НА СЛИКА

Тип

22,3mm x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 18,00 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 19,00 мегапиксели

Формат на слика

3:2

Филтер на ниски сигнали

Вграден/фиксен

Sensor Cleaning

EOS интегриран систем за чистење со облога од флуор

Тип на филтер во боја

Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

Тип

DIGIC 4

ОБЈЕКТИВ

Носач на објектив

EF/EF-S

Фокусно растојание

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со CMOS сензор

Систем за автоматско фокусирање/Точки

9 AF точки со вкрстување (f/2,8 во центарот)

Опсег на работа на автоматско фокусирање

EV - 0,5-18 (при 23°C и ISO 100)

Режими на автоматско фокусирање

AI фокус


Една снимка


AI Servo

Избор на точки за автоматско фокусирање

Автоматско бирање, рачно бирање

Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

Предвидливо автоматско фокусирање

Да до 8m¹

Блокада за автоматско фокусирање

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

Помошен зрак за автоматско фокусирање

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

ФОКУСИРАЊЕ ПРИ СНИМАЊЕ ПРОБНИ СНИМАЊА

AF Microadjustment

Не

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерења

TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


(2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот во центар)


(3) Мерење во точка (прибл. 2,8% од визирот во центар)


(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерења

EV 0-20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

Блокада за автоматско фокусирање

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

3 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

ISO осетливост*

Автоматски (100-3200), 100-6400 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


ISO може да се прошири до H: 12800

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Поставки

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), White


Fluorescent light (флуоресцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено), Colour Temperature Setting (подесување на температура на боја).


Компензација на баланс на белата боја:


1. сина/килибар +/-9


2. магента/зелена +/-9.

Custom White Balance

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентапризма

Покривање (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 96%

Зголемување

Прибл. 0,95x¹

Точка на око

Прибл. 22mm (од центарот на леќата)

Исправка на диоптрија

-3 to +1 m-1 (диоптер)

Фокусирање на екран

Заменлив (3 видови, по избор). Стандарден екран за фокусирање Precision Matte Ef-A

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

Информации за визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус.


Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.


Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


Информации за слика: корекција на баланс на белата боја, информации за картичка, снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).


Информации за композиција: електронско ниво (само хоризонтално), проверка на батеријата

Длабочина на поле на прегледност

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Бленда на окулар

На ременче

ЕКРАН LCD

Тип

7,7cm (3,0") 3:2 Clear View TFT екран со променлив агол, прибл. 1040K точки

Покривање

Прибл. 100%

Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

Прибл. 160°

Coating

Двојно спречување на одбивање на светлина

Brightness Adjustment

Поставување на едно од седумте нивоа

Display Options

(1) Екран за брза контрола


(2) Подесувања на фотоапарат


(3) Електронско ниво

БЛИЦ

Built-in Flash GN (ISO 100, meters)

13

Built-in Flash Coverage

до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)

Built-in Flash Recycle Time

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

Намалување ефект на црвени очи

Да

X-синхронизација

1/250сек.

Компензација за експозиција на блиц

+/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

Да, со компатибилен надворешен блиц

Блокада на експозиција на блиц

Да

Синхронизација на помошна завеса

Да

HotShoe / Терминал на компјутер

Да/ Не

External Flash Compatibility

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

External Flash Control

преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

Режими

Автоматски, без блиц, креативно автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, видео, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено

Picture Styles

Стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Colour Space

sRGB и Adobe RGB

Image Processing

Приоритет на најсветли тонови


Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


Намалување на шум при долга експозиција


Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фото апарат-играчка, минијатурен ефект) - само при репродукција на слики


Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики

Режими на управување

Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)

Непрекинато фотографирање

Макс. Прибл. 5,3fps. (брзината се одржува на минимум приближно 58 слики (JPEG)¹³, 16 слики (RAW)²³

LIVE VIEW MODE

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покривање

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Frame Rate

30 fps

Focusing

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

Metering

Мерење со проценка во реално време со сензор за слика Времето на активно мерење може да се промени

Display Options

Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика, електронско ниво

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

Тип на неподвижна слика

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.3) / Design rule for Camera File system (2.0),


RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

Истовремено снимање во RAW+JPEG

Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


RAW: (RAW) 5184x3456, (M-RAW) 3888x2592, (S-RAW) 2592x1728

Movie Type

MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM)

Movie Size

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


1280 x 720 (59,94, 50 fps)


640 x 480 (59,94, 50 fps)

Должина на филм

Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на фајл 4GB

ЗВУЧНИ ДАТОТЕКИ

Датотеки

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање


(2) Автоматско ресетирање


(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Прилагодени функции

20 функции за прилагодување со 59 подесувања

Metadata Tag

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Осветлување LCD контролна табла (EL)

Да / Да

Водоотпорност/отпорност на прашина

Да¹

Меморија за звук

-

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зумирање при репродукција

1,5x - 10x

Приказ на формати

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


(2) Единечна слика


(3) Индекс со 4 слики


(4) Индекс со 9 слики


(5) Зголемен приказ

Проектирање слајдови

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


Повторување: вклучено/исклучено

Хистограм

Осветленост: да


RGB: да

Highlight Alert

Да

Бришење слика/Заштита од бришење слика

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Data Verification

На сликата може да се додадат податоци за верификација на оригинална слика (потребно е OSK-E3 за верификација)

Мени категории

(1) Мени за снимање (x4)


(2) Мени за репродукција (x2)


(3) Мени за поставување (x3)


(4) Мени со прилагодени функции


(5) Мое мени

Мени јазици

25 јазици


Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

Ажурирање фирмвер

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Печатачи на Канон

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

STORAGE

Тип

SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

"Компјутер & Мекинтош"

Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


OS X v10.4-10.6

СОФТВЕР

Прелистување и печатење

ZoomBrowser EX / ImageBrowser

Image Processing

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, Original Data Security Tools*), Picture Style Editor


* Потребна е дополнителна опрема

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (се испорачува), вградена за датум и подесувања

Век на траење на батерија

Прибл. 1100 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


Прибл. 1000 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Battery Indicator

6 нивоа + процент

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

Напојување и полначи за батерија

Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјал на куќиште

Алуминиум и обвивка од поликарбонат со фиберглас

Работно опкружување

0 - 40 °C, 85% влажност или помалку

Димензии (WxHxD)

144,5 x 105,8 x 78,6mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 755g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

Визир

Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од серија E Екрани за фокусирање Ef (со решетка Ef-D, Super Precision Matte Ef-S), аголен пребарувач C

Куќиште

Кожна торбичка EH21-L

Wireless File Transmitter

Компатибилност со Eye-Fi картички

Објектив

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Canon Speedlite блицеви (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2)

Држач за батерија

BG-E9

Далечински управувач / Копче за вклучување

Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6/RC-1/RC-5

Друго

Ременче за на рака E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ со EF300mm f/2,8L IS USM при 50kph

¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Резолуција "голема"/"фина" (квалитет 8)


² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Само мемориска картичка и капаче за батерија

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено