СЕНЗОР НА СЛИКА

Тип

36 x 24 mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 20,2 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 20,6 мегапиксели

Формат на слика

3:2

Филтер на ниски сигнали

Вграден/фиксен со слој од флуор

Sensor Cleaning

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер во боја

Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

Тип

DIGIC 5+

ОБЈЕКТИВ

Носач на објектив

EF (не се вклучени EF-S објективи)

Фокусно растојание

Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

Систем за автоматско фокусирање/Точки

11 точки (f/5,6 вкрстен тип во центар, дополнителна чувствителност при f/2,8)

Опсег на работа на автоматско фокусирање

EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)

Режими на автоматско фокусирање

AI фокус


Една снимка


AI Servo

Избор на точки за автоматско фокусирање

Автоматско бирање


Рачно бирање


AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

ПРЕДВИДЛИВО АВТОМАТСКО ФОКУСИРАЊЕ

Блокада за автоматско фокусирање

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

Помошен зрак за автоматско фокусирање

Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

ФОКУСИРАЊЕ ПРИ СНИМАЊЕ ПРОБНИ СНИМАЊА

AF Microadjustment

C.Fn II-9


+/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


Прилагодување на сите објективи за иста количина


Поединечно прилагодување до 40 објективи


Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерења

TTL мерење со целосно отворена бленда, со двослоен SPC со 63 зони


(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


(2) Делумно мерење (прибл. 8% од визирот во центар)


(3) Мерење во точка (прибл. 3,5% од визирот во центар)


(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерења

EV 1 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

Блокада за автоматско фокусирање

Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

'+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2

ISO осетливост*

Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2: 102400


При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25600

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Поставки

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


Компензација на баланс на белата боја:


1. сина/килибар +/-9


2. магента/зелена +/-9.

Custom White Balance

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

'+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентапризма

Покривање (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 97%

Зголемување

Прибл. 0,71x¹

Точка на око

Прибл. 21mm (од центарот на леќата)

Исправка на диоптрија

'-3 to +1 m-1 (диоптер)

Фокусирање на екран

Заменлив (3 видови, по избор). Стандарден екран за фокусирање Precision Matte Eg-A II

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

Информации за визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус.¹


Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.


Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција.


Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), информации за


картички


Проверка на батерија: Информации за композиција


Електронско ниво


Симбол за предупредување: се прикажува доколку е поставена некоја од следните функции: еднобојно, корекција на балансот наl


белата боја, зголемена ISO брзина или мерење во точка.

Длабочина на поле на прегледност

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Бленда на окулар

На ременче

ЕКРАН LCD

Тип

Clear View TFT екран од 7,7cm (3,0"), прибл. 1040K точки

Покривање

Прибл. 100%

Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

Прибл. 170°

Coating

Двојно спречување на одбивање на светлина

Brightness Adjustment

Поставување на едно од седумте нивоа

Display Options

(1) Екран за брза контрола


(2) Подесувања на фотоапарат


(3) Електронско ниво

BUILT-IN FLASH RECYCLE TIME

Режими

E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење

НАМАЛУВАЊЕ ЕФЕКТ НА ЦРВЕНИ ОЧИ

X-синхронизација

1/180сек.

Компензација за експозиција на блиц

'+/- 3EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

Да, со компатибилен надворешен блиц

Блокада на експозиција на блиц

Да

Синхронизација на помошна завеса

Да

HotShoe / Терминал на компјутер

Да/ Не

External Flash Compatibility

E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

External Flash Control

преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

Режими

Интелигентно автоматско откривање на сцена, без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен

Picture Styles

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Colour Space

sRGB и Adobe RGB

Image Processing

Приоритет на најсветли тонови


Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


Намалување на шум при долга експозиција


Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


Повеќе снимки со намалување на шум


Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


Корекција на хроматска аберација


Менување на големина во M, S1, S2 или S3


Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


Повеќе експозиции


HDR слики

Режими на управување

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

Непрекинато фотографирање

Макс. Прибл. 4,5fps. (брзината се одржува до 1250 слики (JPEG)¹² или 17 слики (RAW))³ (со UHS-I картичка)²

LIVE VIEW MODE

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покривање

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Frame Rate

30 fps

Focusing

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

Metering

Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


Времето на активно мерење може да се промени

Display Options

Приказ на решетка (x3), хистограм, соодноси на слика, електронско ниво

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

Тип на неподвижна слика

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.21 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

Истовремено снимање во RAW+JPEG

Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

Големина на слика

JPEG: (L) 5472x3648, (M) 3648x2432, (S1) 2736x1824, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


RAW: (RAW) 5472x3648, (M-RAW) 4104x2736, (S-RAW) 2736x1824

Movie Type

MOV (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

Movie Size

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


640 x 480 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри

Должина на филм

Максимално траење 29мин. 59сек.

ЗВУЧНИ ДАТОТЕКИ

Датотеки

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање


(2) Автоматско ресетирање


(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Прилагодени функции

21 прилагодена функција

Metadata Tag

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди), GPS координати.

Осветлување LCD контролна табла (EL)

Да / Да

Водоотпорност/отпорност на прашина

Да (еднаква на EOS-1N)

Меморија за звук

Не

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зумирање при репродукција

1,5x - 10x

Приказ на формати

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


(2) Единечна слика


(3) Индекс со 4 слики


(4) Индекс со 9 слики


(5) Приказ со прескокнување

Проектирање слајдови

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


Повторување: вклучено/исклучено

Хистограм

Осветленост: да


RGB: да

Highlight Alert

Да

Бришење слика/Заштита од бришење слика

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

DATA VERIFICATION

Мени категории

(1) Мени за снимање (x6)


(2) Мени за репродукција (x3)


(3) Мени за поставување (x4)


(4) Мени со прилагодени функции


(5) Мое мени

Мени јазици

25 јазици


Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

Ажурирање фирмвер

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

HDMI мини излез, видео излез (PAL/ NTSC), надворешен микрофон (стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Печатачи на Канон

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да, компатибилност со PictBridge (USB и безжичен LAN)

STORAGE

Тип

SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

"Компјутер & Мекинтош"

Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP1 и SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


OS X v10.6-10.7 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

Прелистување и печатење

ImageBrowser EX

Image Processing

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (испорачана)

Век на траење на батерија

Прибл. 1090 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


Прибл. 980 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Battery Indicator

6 нивоа + процент

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

Напојување и полначи за батерија

Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјал на куќиште

Предниот и задниот капак на куќиштето се изработени од магнезиумска легура. Поликарбонатски горен капак

Работно опкружување

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (WxHxD)

144,5 x 110,5 x 71,2

Тежина (само куќиште)

Прибл. 755g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

Визир

Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Eb, додаток за продолжување на визир EP-EX15, екрани за фокусирање Eg (со решетка Eg-D, Super Precision Matte Eg-S), аголен пребарувач C

КУЌИШТЕ

Wireless File Transmitter

Вградено

Објектив

Сите EF објективи

Блиц

Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач за батерија

BG-E13

Далечински управувач / Копче за вклучување

Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2, GP-E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост


³ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи