СЕНЗОР НА СЛИКА

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 18,0 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 18,5 мегапиксели

Формат на слика

3:2

Филтер на ниски сигнали

Вграден/фиксен

Sensor Cleaning

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер во боја

Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

Тип

DIGIC 5

ОБЈЕКТИВ

Носач на објектив

EF/EF-S

Фокусно растојание

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со CMOS сензор

Систем за автоматско фокусирање/Точки

9 AF точки со вкрстување (f/2,8 во центарот)

Опсег на работа на автоматско фокусирање

EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

Режими на автоматско фокусирање

AI фокус
Една снимка
AI Servo

Избор на точки за автоматско фокусирање

Автоматско бирање, рачно бирање

Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

Прикажување на визирот и на LCD екранот

Предвидливо автоматско фокусирање

Да, до 10m¹

Блокада за автоматско фокусирање

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

Помошен зрак за автоматско фокусирање

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерења

TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони
(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
(2) Делумно мерење во центар (прибл. 9% од визирот)
(3) Мерење во точка (прибл. 4% од визирот во центар)
(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерења

EV 1-20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

Блокада за автоматско фокусирање

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

ISO осетливост*

АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1
ISO може да се прошири до H: 25600
При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор) ISO може да се прошири до H: 12800

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Поставки

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела
Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).
Компензација на баланс на белата боја:
1. сина/килибар +/-9
2. магента/зелена +/-9.

Custom White Balance

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентаогледало

Покривање (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 95%

Зголемување

Прибл. 0,85x (4)

Точка на око

Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

Исправка на диоптрија

-3 to +1 m-1 (диоптер)

Фокусирање на екран

Фиксен

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

Информации за визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹
Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB
Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

Длабочина на поле на прегледност

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Бленда на окулар

На ременче

ЕКРАН LCD

Тип

Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки

Покривање

Прибл. 100%

Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

Прибл. 170°

Coating

Цврста структура и заштита од замачкување

Brightness Adjustment

Поставување на едно од седумте нивоа

Display Options

(1) Екран за брза контрола
(2) Подесувања на фотоапарат

БЛИЦ

Built-in Flash GN (ISO 100, meters)

13

Built-in Flash Coverage

до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)

Built-in Flash Recycle Time

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

Намалување ефект на црвени очи

Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

X-синхронизација

1/200сек.

Компензација за експозиција на блиц

+/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

Да, со компатибилен надворешен блиц

Блокада на експозиција на блиц

Да

Синхронизација на помошна завеса

Да

HotShoe / Терминал на компјутер

Да/ Не

External Flash Compatibility

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

External Flash Control

преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

Режими

Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видео снимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, SCN(ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки)

Picture Styles

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Colour Space

sRGB и Adobe RGB

Режими на управување

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

Непрекинато фотографирање

Макс. Прибл. 5fps. за прибл. (брзината се одржува прибл. 22 слики (JPEG)¹, 6 слики (RAW))²³

LIVE VIEW MODE

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покривање

Прибл. 99% вертикално и прибл.100% хоризонтално

Frame Rate

60 fps

Focusing

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
Автоматски фокус: хибриден CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), AF со откривање на фаза (брз режим)

Metering

Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.

Display Options

Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

Тип на неподвижна слика

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),
RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),
усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

Истовремено снимање во RAW+JPEG

Да (само RAW + големи JPEG слики)

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480
JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480
JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400
JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480
RAW: (RAW) 5184x3456

Movie Type

MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

Movie Size

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)
1280 x 720 (59,94, 50 fps)
640 x 480 (30, 25 fps)

Должина на филм

Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

Датотеки

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање
(2) Автоматско ресетирање
(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Прилагодени функции

8 функции за прилагодување со 24 подесувања

Metadata Tag

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зумирање при репродукција

1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

Приказ на формати

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
(2) Единечна слика
(3) Индекс со 4 слики
(4) Индекс со 9 слики
(4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по фолдер, само видео снимки, само фотографии, по рејтинг)

Проектирање слајдови

Избор на слики: сите слики, по датум, фолдер, видео снимки, фотографии
Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
Повторување: вклучено/исклучено
Музика во заднина: вклучена/исклучена
Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3

Хистограм

Осветленост: да
RGB: да

Highlight Alert

Да

Бришење слика/Заштита од бришење слика

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики
Заштита: една слика, сите слики во фолдер, сите слики на картичка

Мени категории

(1) Мени за снимање (x4)
(2) Мени за репродукција (x2)
(3) Мени за поставување (x3)
(4) Мени со прилагодени функции
(5) Мое мени

Ажурирање фирмвер

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Печатачи на Канон

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

STORAGE

Тип

SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

"Компјутер & Мекинтош"

Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 8
OS X v10.6-10.8 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

Прелистување и печатење

ImageBrowser EX

Image Processing

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility, Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E8

Век на траење на батерија

Прибл. 440 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) (5)
Прибл. 400 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Battery Indicator

4 нивоа

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 30сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15мин.

Напојување и полначи за батерија

Комплет со AC адаптер ACK-E8, полнач за батерии LC-E8, LC-E8E

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјал на куќиште

Челик што не 'рѓосува и обвивка од поликарбонат со фиберглас

Работно опкружување

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (WxHxD)

133,1 x 99,8 x 78,8 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 580g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

Визир

Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

Куќиште

Полутврда торбичка EH22-L

Wireless File Transmitter

Компатибилност со Eye-Fi картички

Објектив

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач за батерија

BG-E8

Далечински управувач / Копче за вклучување

Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ со EF300mm f/2,8L IS USM при 50kph

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)
² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи