Приказ на производот 1
Приказ на производот 2

Спецификации за производот

EOS 750D

Одрекувања на одговорност

Сензор за слика

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 24,2 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 24,7 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

Процесор на слика

Тип

DIGIC 6

Објектив

Објектив со менување

EF/EF-S

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со CMOS сензор

AF систем / точки

19 AF точки со вкрстување (f/2,8 во центарот)

AF работен опсег

EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

AF режими

AI фокус

Една снимка

AI Servo

Избор на AF точка

Автоматско бирање: AF во 19 точки

Рачно бирање: AF во единечна точка

Рачно бирање: AF на зона

Приказ на избраните AF точки

Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола

AF со предвидување

Да, до 10m

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка

Помошен зрак за AF

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

Контрола на експозиција

Режими на мерење

RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели

Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9×7)

(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)

(2) Делумно мерење (прибл. 6,0% од визирот)

(3) Мерење во точка (прибл. 3,5% од визирот)

(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

EV 1-20 (при 23°C со 50 мм f/1,4 објектив ISO100)

AE заклучување

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.

Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

'+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

AEB

'3 снимки +/- 2 EV, чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

ISO чувствителност*

АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1

ISO може да се прошири до H: 25600

При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор)

ISO може да се прошири до H: 12800

Бленда

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

AWB, дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено.

Компензација на баланс на белата боја:

1. сина/килибар +/-9

2. магента/зелена +/-9.

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

WB со групирање

'+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво

3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.

Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

Тип

Пентаогледало

Покриеност (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 95%

Зголемување

Прибл. 0,82x(1)

Растојание на окото

Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

Корекција на диоптер

'-3 to +1 m-1 (диоптер)

Екран за фокусирање

Фиксен

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)

Информации на визир

AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус

Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB

Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.

Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка, откривање на треперење, површина на фокусирање

Преглед на длабочина на поле

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Капаче на визир

На ременче

LCD монитор

Тип

Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки

Покриеност

Прибл. 100%

Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

Прибл. 170°

Прекривен слој

Цврста структура и заштита од замачкување

Прилагодување на осветленост

Поставување на едно од седумте нивоа

Опции на екран

(1) Екран за брза контрола

(2) Подесувања на фотоапарат

Блиц

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

'12

Покриеност со вграден блиц

до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

X-Sync

1/200сек.

Компензација на експозиција при блиц

'+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

Групирање на експозиции на блиц

Да, со компатибилен надворешен блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Синхронизација на "втора завеса"

Да

HotShoe/ PC приклучок

Да/ Не

Компатибилност со надворешни блицеви

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

Контрола на надворешен блиц

преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

Режими

Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видео снимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, SCN(деца, храна, светлина од свеќи, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки)

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB и Adobe RGB

Обработка на слика

Приоритет на најсветли тонови

Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)

Намалување на шум при долга експозиција

Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)

Повеќе снимки со намалување на шум

Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и корекција на хроматска аберација

Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)

Креативни филтери (уметност со нагласени бои, сликање со водени бои, зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)

Менување на големина во M или S1, S2, S3

Режими на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

Континуирано фотографирање

Макс. Прибл. 5fps. за прибл. (брзината се одржува прибл. 940 слики (JPEG)(2), 8 слики (RAW))(3)

Режим за прегледување во живо

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покриеност

Прибл. 100% вертикално и прибл. 100% хоризонтално

Стапка на слики

29,97 fps

ФОКУСИРАЊЕ

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)

Автоматски фокус: хибриден CMOS AF III (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)

Мерење

Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.

Мерење со проценка (315 зони), делумно мерење (10% од екранот за прегледување во живо), мерење во точка (2,7% од екранот за прегледување во живо), просечно мерење со тежиште во центарот.

Опции на екран

Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),

RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),

усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG симултано снимање

Да (само RAW + големи JPEG слики)

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 6000x4000, (M) 3984x2656, (S1) 2976x1984, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480

JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480

JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680 (S2) 1920x1080, (S3) 720x480

JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480

RAW: (RAW) 6000x4000

Тип на видео

MP4 (видео: H.264 (стандардно или лесно: IPB), звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот).

Големина на видео

1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps)

1280 x 720 (59,94, 50, 29,97 fps)

640 x 480 (29,97, 25 fps)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

Фолдери

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање на фајлови

(1) Секвенцијално нумерирање

(2) Автоматско ресетирање

(3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

Функции за прилагодување

13 прилагодени функции

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

LCD панел / осветленост

Не / Не

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)

(2) Единечна слика

(3) Индекс со 4 слики

(4) Индекс со 9 слики

(5) Индекс со 36 слики

(6) Индекс со 100 слики

(7) Приказ со прескокнување

Слајд шоу

Избор на слики: сите слики, по датум, папка, видеоснимки, фотографии, рејтинг

Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди

Повторување: вклучено/исклучено

Музика во заднина: вклучена/исклучена

Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3

Хистограм

Осветленост: да

RGB: да

Предупредување за преголема осветленост

Да

Бришење на слики/заштита

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики

Заштита: една слика, сите слики во фолдер, сите слики на картичка

Категории на мени

(1) Мени за снимање (x4)

(2) Мени за репродукција (x2)

(3) Мени за поставување (x3)

(4) Мени со прилагодени функции

(5) Мое мени

Јазици на мени

25 јазици

Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Можно е ажурирање од страна на корисникот

Интерфејс

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm)

Директно печатење

Canon печатачи

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

Простор за складирање

Тип

SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 8.1 / 8 / 7 SP1

OS X v10.8-10.10

Софтвер

Обработка на слика

Digital Photo Professional

Друго

EOS Алатка, Picture Style Editor (Уредување на стил на слика)

Извор на напојување со енергија

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17

Издржливост на батеријата

Прибл. 440 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)(4)

Прибл. 400 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Индикатор на батерија

4 нивоа

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 30 сек. или 1, 2, 4, 8 или 15 минути

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-E18, полнач за батерии LC-E17

Физички спецификации

Материјали на куќиште

Конструкција: алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со стаклени влакна

Надворешност: обвивка од поликарбонат со стаклени влакна и специјални спроведливи влакна

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

Прибл. 131,9 x 100,7 x 77,8 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 555 g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Дополнителна опрема

Визир

Заштитник за очи Ef,

Гумена облога Ef,

Леќа за прилагодување на диоптер од серија E,

Додаток за продолжување на визир EP-EX15II,

Аголен пребарувач C

Торбичка

Полутврда торбичка EH26-L, EH-27L

Уред за безжичен пренос на фајлови

Компатибилност со Eye-Fi картички

Објективи

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Speedlite блицови од Canon (90EX, 270EX II, 430EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач со батерија

BG-E18

Далечински контролор / преклопник

Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2
[1] со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt.

[2] Голема/фина резолуција (квалитет 8).

[3] Дадената стапка на групно снимање е врз основа на тестови при кои се користи UHS-I мемориска картичка, според условите за тестирање на Canon, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на меѓумеморијата може да се намалат во зависност од поставките на фотоапаратот и нивото на светлина. Брзината може да се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

[4] Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено.  1. Држете ги одделени уредите со овозможено NFC и безконтактните платежни картички.
  2. Оваа функција е наменета за фотоапаратите и видео камерите од Canon кои содржат NFC функција која ја поддржува Connect Station.
  3. Сликите кои се зачувани во папка која е усогласена со структурата на папките за DCIM или AVCHD се увезуваат. Компатибилност со фотоапаратите и видео камерите од Canon издадени во 2010 година или понови.
  4. За одредени функции е потребна image.canon сметка. Во некои земји и региони може да нема поддршка за image.canon. Ве молиме погледнете на www.canon-europe.com/cig за повеќе информации.
  5. Поврзано преку PTP (протокол за пренос на слики). Компатибилност со фотоапаратите и видео камерите од Canon издадени во 2010 година или понови.
  6. PictBridge (безжичен LAN) компатибилен печатач.

*Препорачан индекс на експозиција

Подлежност на промена без претходна најава.

Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот.