СЕНЗОР ЗА СЛИКА

Тип

22,4 x 15,0 mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 20,2 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 20,9 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен со слој од флуор

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

Тип

Двоен "DIGIC 6"

ОБЈЕКТИВ

Објектив со менување

EF/EF-S

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

AF систем / точки

65 AF точки од вкрстен тип (централната точка е извонредно чувствителна точка од двоен вкрстен тип при f/2.8, вкрстен тип од f/8 и чувствителна на -3EV)¹

AF работен опсег

EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)

AF режими

AI фокус


Една снимка


AI Servo

Избор на AF точка

Автоматско бирање: AF со 65 точки


Рачно бирање: AF во единечна точка (65 само од вкрстен тип, можност за избирање 21 или 9 точки)


Рачно бирање: AF во точка


Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)


Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки


Рачно бирање: AF на зона


Рачно бирање: AF со голема зона


AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

Приказ на избраните AF точки

Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

AF со предвидување

Да, до 8m

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

Помошен зрак за AF

Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

AF Microadjustment

AF мени


+/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


Прилагодување на сите објективи за иста количина


Поединечно прилагодување до 40 објективи


Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

Режими на мерење

TTL мерење со целосно отворена бленда, со двослоен SPC со 252 зони


(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


(2) Делумно мерење (прибл. 6% од визирот во центар)


(3) Мерење во точка (прибл. 1,8% од визирот во центар)


(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

EV 0 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

AE заклучување

Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

AEB

2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

ISO чувствителност*

Автоматски (100-16000), 100-16000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


ISO може да се прошири до H1: 25600, H2: 51200


При снимање видео: автоматски (100-16000), 100-16000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25600

БЛЕНДА

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


Компензација на баланс на белата боја:


1. сина/килибар +/-9


2. магента/зелена +/-9.

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

WB со групирање

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

Тип

Пентапризма

Покриеност (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 100%

Зголемување

Прибл. 1,0x¹

Растојание на окото

Прибл. 22mm (од центарот на леќата)

Корекција на диоптер

'-3 to +1 m-1 (диоптер)

Екран за фокусирање

Заменлив (2 видови, по избор).


Стандарден екран за фокусирање Eh-A


Super Precision Matte Eh-S

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)

Информации на визир

AF информации: AF во единечна точка, кадар на AF, статус на AF, индикатор за фокусирање, AF режим, избор на AF точка, регистрација на AF точка


Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, мерење на блиц, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB, режим на мерење, режим на фотографирање


Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).


Информации за композиција: решетка, електронска либела


Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, погонски режим, баланс на белата боја, JPEG/RAW индикатор

Преглед на длабочина на поле

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Капаче на визир

На ременче

LCD МОНИТОР

Тип

Clear View II TFT екран од 7,7cm (3,0"), прибл. 1040K точки

Покриеност

Прибл. 100%

Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

Прибл. 170°

Прекривен слој

Спречување на одбивање на светлина и цврста структура

Прилагодување на осветленост

Автоматски: со користење на надворешен светлински амбиентален сензор


Рачно: поставување на едно од седумте нивоа

Опции на екран

(1) Екран за брза контрола


(2) Подесувања на фотоапарат


(3) Електронско ниво со двојна оска

БЛИЦ

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

11

Покриеност со вграден блиц

до фокусна должина од 15mm (35mm еквивалент: 24mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 3 секунди

Режими

E-TTL II, рачен блиц, повеќекратен блиц, вграден Speedlite предавател

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

X-Sync

1/250сек.

Компензација на експозиција при блиц

'+/- 3EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

Групирање на експозиции на блиц

Да, со компатибилен надворешен блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Синхронизација на "втора завеса"

Да

HotShoe/ PC приклучок

Да/Да

Компатибилност со надворешни блицеви

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

Контрола на надворешен блиц

преку екранот за мени на фотоапаратот

СНИМАЊЕ

Режими

Интелигентно откривање на сцени, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видео), сијалица, прилагодено (x3)

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB и Adobe RGB

Обработка на слика

Приоритет на најсветли тонови


Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


Намалување на шум при долга експозиција


Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


Повеќе снимки со намалување на шум


Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


Корекција на хроматска аберација


Корекција на изобличување


Менување на големина во M, S1, S2 или S3


Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


Повеќе експозиции


5 однапред зададени параметри за HDR слики

Режими на фотографирање

Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

Континуирано снимање

Макс. Прибл. 10fps. (брзината се одржува до бесконечен број на JPEG или 31 RAW слики ¹ ² ³ со UDMA7 картичка.

Бројач на интервали

Вграден, избор на број на снимки од 1-99 или неограничено. Можност за тајмер на сијалицата

РЕЖИМ НА ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покриеност

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Стапка на слики

29,97 fps

ФОКУСИРАЊЕ

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно),


Прилагоден режим Servo AF за видео снимки

Мерење

Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


Времето на активно мерење може да се промени

Опции на екран

Приказ на решетка (x2), хистограм

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.21 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG симултано снимање

Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 5472x3648, (M) 3648x2432, (S1) 2736x1824, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


JPEG 4:3: (L) 4864x3648, (M) 3248x2432, (S1) 2432x1824, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


JPEG 16:9: (L) 5472x3072, (M) 3648x2048, (S1) 2736x1536, (S2) 1920x1080, (S3) 720x408


JPEG 1:1: (L) 3648x3648, (M) 2432x2432, (S1) 1824x1824, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


RAW: (RAW) 5472x3648, (M-RAW) 4104x2736, (S-RAW) 2736x1824

Тип на видео

MOV (видео: H.264 или MP4: компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM со H.264, AAC со MP4, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

Големина на видео

1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри


1920 x 1080 (29,97, 25, 24, 23,98 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)


1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


1280 x 720 (29,97, 25, 24, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (lite)


640 x 480 (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри или компресија на повеќе кадри (lite)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29мин. 59сек.

Фолдери

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање на фајлови

(1) Секвенцијално нумерирање


(2) Автоматско ресетирање


(3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

Функции за прилагодување

18 прилагодени функции

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди), GPS информации: географска ширина, географска должина, надморска височина, насока, координирано универзално време (UTC), состојба на сателитски сигнал

LCD панел / осветленост

Да / Да

Отпорност на вода/прав

Да (еднаква на EOS-1N)

Аудио белешки

Не

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зум при репродукција

1,5x - 10x

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


(2) Единечна слика


(3) Индекс со 4 слики


(4) Индекс со 9 слики


(5) Зголемен приказ


(6) Уредување на видео

Слајд шоу

Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг, заштита на слики


Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


Повторување: вклучено/исклучено

Хистограм

Осветленост: да


RGB: да

Предупредување за преголема осветленост

Да

Бришење на слики/заштита

Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Категории на мени

(1) Мени за снимање (x6)


(2) AF мени (x5)


(3) Мени за репродукција (x3)


(4) Мени за поставување (x4)


(5) Мени со прилагодени функции (x5)


(6) Мое мени

Јазици на мени

25 јазици


Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

Компјутер

SuperSpeed USB 3

Друго

Мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC, излез за некомпресиран YCbCr 4:2:2, можност за 8-бит. за проследување видео, можна е и репродукција на звук преку HDMI)


Надворешен микрофон (мини стерео приклучок),


Приклучок за слушалки (мини стерео приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

Canon печатачи

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

МЕМОРИЈА

Тип

CompactFlash Type I (компатибилност со UDMA 7), SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка. Поддржано е запишување со голема брзина на SD картички од UHS-I тип

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

PC и Macintosh

Windows 8.1 / 8 / 7 / 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3


OS X v10.8-10.9

СОФТВЕР

Пребарување и печатење

ImageBrowser EX

Обработка на слика

Digital Photo Professional

Друго

PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, WFT utility*), Picture Style Editor


* Потребна е дополнителна опрема

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

Батерии

Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (испорачана)

Издржливост на батеријата

Прибл. 670 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


Прибл. 640 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Индикатор на батерија

6 нивоа + процент

Заштеда на енергија

Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Материјали на куќиште

Куќиште од магнезиумска легура

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

148,6 x 112,4 x 78,2mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 910 g

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Визир

Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Eb, екрани за фокусирање Eh (Eh-A стандарден екран за фокусирање, Eh-S Super Precision Matte), аголен пребарувач C

Торбичка

Кожна торбичка EH20-L

Уред за безжичен пренос на фајлови

Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7 верзија 2


На уредот за безжичен пренос на фајлови WFT-E7 му е потребно ажурирање на фирмверот и кабел за интерфејс IFC-40AB II или IFC-150AB II


Компатибилност со Eye-Fi картички

Објективи

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач со батерија

BG-E16

Далечински контролор / преклопник

Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6

Друго

Ременче за на рака E2

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ Бројот на AF точки од вкрстен тип зависи од користениот објектив

¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


³ Вредностите се добиени при користење на картички од класа UDMA7 со оневозможена функција iTR AF. Кога функцијата iTR AF е овозможена, континуираното фотографирање има максимална брзина од прибл. 9,5fps

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата која се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Бројот на AF точки од вкрстен тип зависи од користениот објектив

¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


³ Вредностите се добиени при користење на картички од класа UDMA7 со оневозможена функција iTR AF. Кога функцијата iTR AF е овозможена, континуираното фотографирање има максимална брзина од прибл. 9,5fps

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата која се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено