Фотоапарати без огледало

Canon EOS M

Спецификации

Спецификации

 • CMOS сензор со 18 мегапиксели

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Континуиран AF при снимање видео снимки

 • Голем осветлен екран на допир за јасно прегледување

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Автоматско анализирање на вашата сцена и избирање на најдобрите подесувања

 • Водич за фотоапаратот кој ќе ви помага

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

 • Снимајте извонредни видео снимки на едноставен начин

Детални спецификации

СЕНЗОР НА СЛИКА

 • Тип

  22,3 x 14,9mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,0 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 18,5 мегапиксели

 • Формат на слика

  3:2

 • Филтер на ниски сигнали

  Вграден/фиксен

 • Sensor Cleaning

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер во боја

  Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

 • Тип

  DIGIC 5

ОБЈЕКТИВ

 • Носач на објектив

  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)

 • Фокусно растојание

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  Хибриден CMOS систем за автоматско фокусирање. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика

 • Систем за автоматско фокусирање/Точки

  31 AF точка (максимум)

 • Опсег на работа на автоматско фокусирање

  EV 1-18 (при 23°C и ISO 100)

 • Режими на автоматско фокусирање

  AF со една снимка и Servo AF

 • Избор на точки за автоматско фокусирање

  Автоматско бирање (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), рачно бирање

 • Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

  Означено на LCD екранот

 • Предвидливо автоматско фокусирање

  -

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина

 • Помошен зрак за автоматско фокусирање

  Да LED

 • Рачно фокусирање

  Се избира во менито на фотоапаратот AF (автоматски), MF (рачен) или AF+MF (рачен фокус по една снимка)

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерења

  Мерење во реално време преку сензорот за слика


  (1) Мерење со проценка


  (2) Делумно мерење во центар


  (3) Мерење во точка


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерења

  EV 1-20 (при 23°C со EF-M 22mm f/2 STM ISO100)

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  '+/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

  '3 снимки +/- 2 EV, чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • ISO осетливост*

  АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1


  ISO може да се прошири до H: 25600)

БЛЕНДА

 • Тип

  Бленда со електронска прва завеса и механичка втора завеса

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Custom White Balance

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ЕКРАН LCD

 • Тип

  Clear View LCD II екран на допир од 7,7cm (3,0") 3:2 , прибл. 1040K точки

 • Покривање

  Прибл. 100%

 • Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

  Прибл. 170°

 • Coating

  Заштита од замачкување

 • Brightness Adjustment

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Display Options

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Слика во живо без информации


  (3) Слика во живо со целосни информации


  (4) Слика во живо со основни информации

БЛИЦ

 • Built-in Flash GN (ISO 100, meters)

  Нема

Намалување ефект на црвени очи

 • X-синхронизација

  1/200сек.

 • Компензација за експозиција на блиц

  '+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Блокада на експозиција на блиц

  Да

 • Синхронизација на помошна завеса

  Да

 • HotShoe / Терминал на компјутер

  Да/ Не

 • External Flash Compatibility

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • External Flash Control

  Преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

 • Режими

  Автоматски режим за интелигентно откривање на сцени


  Режим на фотографии (креативен автоматски режим, портрет, пејзаж, снимки одблиску,


  спорт, моќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени,


  Контролирање на HDR задно осветлување, програм AE, приоритет на


  бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно) Режим за снимање видео


  (режим на автоматска експозиција, режим на рачна експозиција)

 • Picture Styles

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен,


  црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Colour Space

  sRGB и Adobe RGB

 • Image Processing

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Повеќе снимки со намалување на шум


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  и хроматска аберација


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според


  осветлување или тип на сцена)


  Креативни филтри (уметност со нагласени бои, сликање со водени бои, зрнеста текстура, црно-бело,


  мек фокус, фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)

 • Режими на управување

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек.+далечински управувач, 10 сек. +


  континуирани снимки 2-10)

 • Непрекинато фотографирање

  Макс. Прибл. 4,3fps за прибл. 17 JPEG слики¹, 6 слики RAW²³

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

 • Тип на неподвижна слика

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Правила за дизајнирање за камера


  File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • Истовремено снимање во RAW+JPEG

  Да, RAW + големи JPEG слики

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456

 • Movie Type

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Movie Size

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps)


  640 x 480 (30, 25 fps)

 • Должина на филм

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на фајл 4GB

Звучни датотеки

 • Датотеки

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Прилагодени функции

  7 функции за прилагодување со 19 подесувања

 • Metadata Tag

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Меморија за звук

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зумирање при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Приказ на формати

  (1) Единечна слика


  (2) Единечна слика со информации (3 нивоа)


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Приказ со прескокнување

 • Проектирање слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии или по рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Променливи ефекти: исклучено, лизгање (2 вида), исчезнување (3 вида)


  Музика во заднина: исклучено, вклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Highlight Alert

  Да

 • Бришење слика/Заштита од бришење слика

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Data Verification

 • Мени категории

  (1) Мени за снимање (x5)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x4)


  (4) Мое мени

 • Мени јазици

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански,


  Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски,


  Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски,


  Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи,


  едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски


  и Јапонски

 • Ажурирање фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок),


  HDMI мини излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен


  микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Печатачи на Канон

  Компактни фото печатачи и PIXMA печатачи од Canon


  кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

STORAGE

 • Тип

  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

 • "Компјутер & Мекинтош"

  Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP1 и SP2 (со исклучок на


  Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

 • Прелистување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Image Processing

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility,


  Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12

 • Век на траење на батерија

  Прибл. 230 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 200 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Battery Indicator

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  LCD екранот се исклучува по 15 сек., 30 сек. или 1, 3, 5, 10 или 30 мин.


  Напојувањето се исклучува по 0, 30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин.

 • Напојување и полначи за батерија

  Комплет со AC адаптер ACK-E12, полнач за батерии LC-E12

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјал на куќиште

  Челик што не ’рѓосува, магнезиумска легура, обвивка од поликарбонат со фиберглас

 • Работно опкружување

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (WxHxD)

  108,6 x 66,5 x 32,3 mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 298g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи


  батерија и мемориска картичка)

Визир

 • Куќиште

  EH23-CJ

 • Wireless File Transmitter

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Објектив

  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Држач за батерија

 • Далечински управувач / Копче за вклучување

  Далечински управувач RC-6

 • Друго

  GP-E2

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


  ² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


  ³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

 2. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено