Canon EOS C100 Спецификации

КАМЕРА

Сензор

Тип CMOS со извонредни 35мм

Систем

Филтер за основни RGB бои (Bayer низа)

Вкупно пиксели по сензор

9,84 мегапиксели

Ефективни пиксели по сензор

8,29 мегапиксели

Минимална осветленост

NTSC режим 0,3 лукси


[F1,2 објектив, 24 dB, 29,97P режим, брзина на бленда 1/30]


PAL режим 0,25 лукси


[F1,2 објектив, 24 dB, 25,00P режим, брзина на бленда 1/25]

Чувствителност

NTSC: F9


[1920x1080/59,94i , ISO640 (0dB), 2000 лукси, 89,9% одбивање]


PAL: F10


[1920x1080/50,00i , ISO640 (0dB) , 2000 лукси, 89,9% одбивање]

S/N сооднос

NTSC: 54dB (типично)


[1920x1080/PF30, Canon Log основна чувствителност ISO850 (динамички опсег 800%)]


PAL: 54dB (типично)


[1920x1080/PF25, Canon Log основна чувствителност ISO850 (динамички опсег 800%)]

Динамички опсег

При нормално фотографирање: 300%


Со Canon Log гама: 800%


(ISO 850 или повеќе / засилување од 2,5 dB или повеќе)

Хоризонтална резолуција

До 1000 ТВ линии (режим со 1920 x 1080i), во зависност од објективот кој се користи.

Објектив со менување

EF приклучок од Canon, вклучувајќи и EF-S и EF кино објективи

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,53x од фокусната должина на EF објективите

Корекција на надворешно осветлување

ДА (во зависност од објективот кој се користи)

ND филтер

4 стаклени филтри во куќиштето на фотоапаратот: јасни; 2 чекори; 4 чекори; 6 чекори. Ракување преку вртливото копче на куќиштето.

Контрола на фокус*

Рачно преку објективот; AF со една снимка; континуиран автоматски фокус (објективи од Canon со „чекорен мотор“ (STM));¹


Режим на континуиран Dual Pixel CMOS автоматски фокус (DAF) (изборно, дополнителни трошоци)²


Жичен RC-V100. AF не е возможен доколку користите Cinema зумирање или Prime објективи.

Контрола на ирис

Преку куќиште, држач, далечински управувач или автоматски ирис со притиснување.


1/2-чекор, 1/3-чекор или FINE контрола.


Можност за одржување на постојана F вредност при зумирање.

Систем за стабилизација на слика

Во зависност од објективот кој се користи

Тип

DIGIC DV III

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

SD/SDHC/SDXC картичка (2 отвори за картички)

Време на снимање

64GB SD картичка: до 5 часа, 55 минути. (1920 x 1080 @24Mbps VBR)AVCHD

Формат на фајл за снимање

AVCHD

Формат за снимање

MPEG-4 AVC/H.264


24 Mbps LPCM VBR (4:2:0);


24 Mbps VBR (4:2:0);


17 Mbps VBR (4:2:0);


7 Mbps VBR (4:2:0, 1440 x 1080).

Стапка на слики за снимање

Режим со 59,94 Hz (NTSC): 60i/PF30/PF24/24p;¹


Режим со 50,00 Hz (PAL): 50i/PF25.¹

Бавно/брзо движење

НЕ

Снимање со интервали

НЕ

Снимање на слики

НЕ

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА (3 секунди)

Пренасочено снимање

ДА

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

ДА

Обратно скенирање

ДА. Вертикална или хоризонтална инверзија на слика, или во двете насоки.

HD->SD конверзија

Да (AVCHD до 9Mbps MPEG-2)¹

Внатрешен податочен трансфер

ВИДЕО: да (SD картичка на SD картичка)

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC мемориска картичка

Квалитет на фотографии

За време на снимање видео: 1920 x 1080;


При репродукција: 1920x1080

СИСТЕМ

Големина

8,8 cm (3,5"), 100% приказ

Точки

922,000

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, контраст, боја, острина, задно осветлување, црно-бело

Прилагодливи

Горе/долу/лево/десно според конфигурацијата на фотоапаратот

Монитор за бранови форми

Монитор за бранови форми

Помош при фокусирање*

Бирање;


Зголемување (избор од 25 точки);


Монитор за рабови (со користење на екранот за бранови форми)

Бирање

Бирање 1, бирање 2 (прилагодување на боја, засилување и фреквенција за секое)

Зебра

Ниво 1; Ниво 2; Двете


Излез преку HD-SDI или HDMI

Ознаки

Вклучено/исклучено (сооднос на слика, ознаки на слика, површина со безбедна област, безбедна област, мрежа, хоризонтално, центар)

Големина

0,61cm (0,24")

Точки

1,555 милиони

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, контраст, боја, острина, задно осветлување, црно-бело

Прилагодливи

НЕ

Корекција на објектив

+ 2,0 до -5,5 диоптер

Аудио влез

XLR влезови со 48V phantom моќност (x2), 3,5mm влезен приклучок за микрофон

Излез за слушалки

3,5mm стерео приклучок

Видео излез за монитор

НЕ

HDMI

ДА (тип A, само излез)

IEEE 1394 (Firewire)

НЕ

USB

ДА (Mini-B, USB 2,0 Hi-Speed, само ИЗЛЕЗ)

HD/SD-SDI излез

НЕ

Временски код

ДА (се прикажува во излезниот HDMI сигнал)

Genlock

НЕ

Синхронизација

НЕ

Компонентен излез

НЕ

AV приклучок

ДА (само излез)

DC влез

ДА

Приклучок со далечински управувач

2,5mm мини приклучок

Приклучок за безжичен далечински управувач

НЕ

Ленти во боја

EBU, SMPTE, ARIB

Ламба за сигнализирање

ДА

Приклучок за дополнителна опрема

ДА (приклучок со држач, 2 локации: горен дел на куќиштето, преден дел на рачката)

Копче со прилагодување*

ДА.


15 копчиња со доделување; избор помеѓу 35 функции.


Функции на палка на страничен држач со доделување кон алтернативни копчиња.

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Мерење на експозиција

Рачно:


Експозицијата ја одредуваат подесувањата на блендата, подесувањата на ирисот, подесувањата на ISO/засилувањето и подесувањето на ND филтерот;


Опции за автоматски ирис со притиснување:


(i) Стандарден (централно мерење)


(ii) Рефлектор


(iii) Задно осветлување (компензација)

Компензација на експозиција

ДА. Функција за AE поместување. +/-2, +/-1.5, +/-1.25, +/-1.0, +/-0.75, +/-0.5, +/-0.25, +/-0

Режим на автоматска експозиција*

ДА. Континуиран автоматски ирис (објективи од Canon со „чекорен мотор“ (STM)).¹

Автоматски ирис со притиснување

ДА (EF и EF-S објективи. Не е достапно со EF Cinema објективи.)

Заклучување на експозиција

НЕ

Подесување на автоматска контрола на засилување

НЕ

ISO чувствителност*

Приказ во 1 чекор: 320¹, 400, 800, [850]², 1600, 3200, 6400, 12800, 20000, 25600, 51200, 80000


Приказ во 1/3 чекор: 320, 400, 500, 640, 800, [850]², 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000, 25600, 32000, 40000, 51200, 64000,80000¹

Подесување на засилување*

НОРМАЛНО: -6dB, -3dB, 0dB, 3dB, 6dB, 9dB, 12dB, 15dB, 18dB, 21dB, 24dB,27dB 30dB; Зголемен опсег вклучено: 33dB, 36dB, 39dB, 42dB


FINE: од 0 dB до 24 dB (чекори на зголемување од 0,5 dB).

Режими на контрола

Исклучено, брзина, агол, јасно скенирање (CS), бавна бленда (SLS)

Брзина на бленда

1/3 до 1/2000 во зависност од стапката на слики и режимот за контрола на блендата

Агол на бленда

11,25º до 360º во зависност од стапката на слики

Бавна бленда (SLS)

1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/15, 1/25, 1/30 во зависност од стапката на слики

Јасно скенирање

60i: 59,94 Hz - 250,27 Hz


PF30: 29,97 Hz - 250,27 Hz


24p/PF24: 23,98 Hz - 250,27 Hz


50i: 50,00 Hz - 250,78 Hz


PF25: 25,00 Hz - 250,78 Hz

Зачувани конфигурации

9, меѓу кои и 3 однапред поставени (КИНО, широк динамички опсег (широк DR) и EOS Std)

Медиум за зачувување

SD/SDHC мемориска картичка (сите податоци за прилагодување и мета-податоци), до 20 прилагодени слики по картичка

Гама

9 профили

Canon Log гама

ДА

Главно подножје

-50 до +50

Главна црна боја

-50 до +50 за секоја R,G,B

Гама на црна боја

Можност за прилагодување на ниво, опсег и точка

Сатурација на ниски тонови

Прилагодување на сатурација на боја во области со слаба осветленост од -50 до +50

Колено

Прилагодување на преголема експозиција, карактеристично, активирање, косина, сатурација

Острина

Прилагодување на ниво, висока фреквенција на детали, потиснување, HV балансирање на детали, граница, избор, решетка со колено и острина зависна од ниво

Намалување на шум

Исклучено, вклучено (1 до 12)

Детали на кожа

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, осветленост, површина, Y ниво

Селективно намалување на шум

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, осветленост, површина, Y ниво

Матрица на бои

Прилагодување на фаза, засилување и RGB, паралелно со избирање на гама

Баланс на белата боја

-50 до +50 R засилување, B засилување

Корекција на боја

Избор на област / ревизија на област за две области

Ниво на поставување

-50 до +50 вклучено/исклучено

100% отсекување на IRE

Го ограничува излезот на 100% по прилагодување на подесувањата

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Автоматски

ДА

Однапред подесено

Дневна светлина (5400K), вештачка светлина (3200K), келвини (2000K-15000K, интервали од 100K), подесување A, подесување B

Поместување на балансот на белата боја

ДА. -9 до +9 (само дневна светлина и вештачка светлина)

Прилагодување на балансот на црната боја

ДА

Систем за одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, Hold (за некои стапки на слики е можно испуштање на слики), само NDF во 24P

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Снимање

16-битен 2-кан. (48 kHz) linear PCM кога е избрано LPCM со 24 Mbps


Dolby Digital AC3 кога е избрано 24/17/7 Mbps

Контрола

Независни ограничувачи и автоматско/рачно подесување

Намалување на јачината на микрофонот

ДА, за вграден микрофон (во рачката) и 3,5mm приклучок за микрофон

Мерење на ниво на микрофон

ДА

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Испорачано

Апликација за префрлување на податоци, рачка со микрофон, потпора за палецот, држач, адаптер за основата на стативот во вид на плоча, врвка за преку рамо, заштитник за EVF, полнач на батерии CG-930, батерија BP-955.

По избор

Батерии BP-955, BP-975, компактен адаптер за напојување CA-930/CA-935, адаптер за статив TA-100, протеза за снимање SBR-1000

Потрошувачка на енергија

8,1w; VF + LCD, 24Mbps (NTSC режим)


7,3w; VF + LCD, 24Mbps (PAL режим)

Континуирано време на снимање

Испорачана BP-955: прибл. 285 минути, 24Mbps, LCD + VF (режим со 50Hz)


Изборна BP-975: прибл. 430 минути, 24Mbps, LCD + VF (режим со 50Hz)

РАЗНО

Димензии

Прибл. 135 x 170 x 129mm (прикачена потпора за палецот);


Прибл. 182 x 170 x 129mm (прикачен држач);


Прибл. 182 x 281 x 236mm (прикачен држач, единица за следење и рачка)


Прибл. 142 x 281 x 236mm (потпора за палецот и рачка)

Отстранлива рачка

ДА

Тежина (само камера)

1020g

Тежина (целосно опремена)

Прибл. 1835g (држач, монитор, рачка, кука, BP-955, 2x SD картички)

Температурен опсег при користење

Прибл. 0°C до 40°C, (85% релативна влажност)


Прибл. -5°C до 45°C, (60% релативна влажност)

Одрекување од одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

* За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребна надградба на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

* За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребна надградба на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.

Фуснота

¹ PF режими снимени како видео содржини со испреплетување

¹ HD->SD конверзија не е достапна за снимки со 24P

¹ 320, 20000 и вредностите над 20.000 не се чекори на зголемување од 1


² [850] = Oсновна чувствителност ISO za Canon Log гама (800% динамички опсег), над која осветленоста и ширината на сенка остануваат исти.

¹ Одредени STM објективи може да не поддржуваат континуиран автоматски фокус за снимање видео записи. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.


² DAF надградбата е платена опција достапна во регионалните овластени центри на Canon. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.

¹ Одредени STM објективи може да не поддржуваат континуиран автоматски фокус за снимање видео записи. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.

¹ PF режими снимени како видео содржини со испреплетување

¹ HD->SD конверзија не е достапна за снимки со 24P

¹ 320, 20000 и вредностите над 20.000 не се чекори на зголемување од 1


² [850] = Oсновна чувствителност ISO za Canon Log гама (800% динамички опсег), над која осветленоста и ширината на сенка остануваат исти.

¹ Одредени STM објективи може да не поддржуваат континуиран автоматски фокус за снимање видео записи. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.


² DAF надградбата е платена опција достапна во регионалните овластени центри на Canon. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.

¹ Одредени STM објективи може да не поддржуваат континуиран автоматски фокус за снимање видео записи. За повеќе информации обратете се до вашиот локален претставник на Canon.