Canon EOS C100 Mark II Спецификации

ФОТОАПАРАТ

Сензор за слика

Сензор

Тип CMOS со извонредни 35mm

Систем

Филтер за основни RGB бои (Bayer низа)

Вкупно пиксели по сензор

9,84 мегапиксели

Ефективни пиксели по сензор

Прибл. 8,29 мегапиксели (3840 x 2160)

Минимална осветленост

59,94Hz режим 0,3 лукси


[F1,2 објектив, 24 dB, PF29,27 режим, брзина на бленда 1/30]


50Hz режим 0,25 лукси


[F1,2 објектив, 24 dB, PF25, брзина на бленда 1/25]

Чувствителност

59,94Hz режим F9


[1920x1080/59,94i, ISO640 (0dB), 2000 лукси, 89,9% одбивање]


50Hz режим: F10


[1920x1080/50,00i , ISO640 (0dB), 2000 лукси, 89,9% одбивање]

S/N сооднос

59,94Hz режим 54dB (типично)


[1920x1080/PF29,97, Canon Log основна чувствителност ISO 850 (динамички опсег 800%)]


50Hz режим: 54dB (типично)


[1920x1080/PF25, Canon Log основна чувствителност ISO 850 (динамички опсег 800%)]

Динамички опсег

При нормално фотографирање: 300%


Со Canon Log гама: 800%. Со поставување за широк динамички опсег(широк DR):800%


(ISO 850 или повеќе / засилување од 2,5 dB или повеќе)

Хоризонтална резолуција

Во зависност од објективот кој се користи

Објектив

Објектив со менување

EF приклучок од Canon, вклучувајќи и EF-S и EF кино објективи

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,53x од фокусната должина на EF објективите; Кино објективи за зумирање според фокусното растојание на објективот

Корекција на надворешно осветлување

ДА (во зависност од објективот кој се користи)

ND филтер

4 стаклени филтри во куќиштето на фотоапаратот: јасни; 2 чекори; 4 чекори; 6 чекори. Ракување преку вртливото копче на куќиштето

Контрола на фокус

(A)Рачна контрола преку прстенот за фокусирање на објективот; (B) AF СО ЕДНА СНИМКА И (C) Континуиран AF исто така достапно.


AF систем: Dual Pixel CMOS AF²


TTL-систем за откривање со видео сигнал (откривање на контраст) кога е избрано AF за лице¹


AF ЗА ОТКРИВАЊЕ ЛИЦЕ: AF со приоритет на лице или опција AF само за лице

Контрола на ирис

Преку куќиште, држач, далечински управувач или автоматски ирис со притиснување. Контролата на континуираниот автоматски ирис е достапна со избраните EF-S STM објективи¹


1/2-чекор, 1/3-чекор или FINE контрола.


Можност за одржување на постојана F вредност при зумирање

Систем за стабилизација на слика

Во зависност од објективот кој се користи

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 4

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

SD/SDHC/SDXC картичка (2 отвори за картички)

Време на снимање

64GB SD картичка: до 5 часа, 5 минути. (1920 x 1080 @28Mbps VBR)

Формат на фајл за снимање

AVCHD/MP4. Достапно е снимање во два формати

Формат за снимање

AVCHD: MPEG-4 AVC/H.264


28/ 24 /17 Mbps 1920 X 1080; 7 Mbps (1440 x 1080). СИТЕ VBR/4:2:0 ЗЕМАЊЕ ПРИМЕРОЦИ


MP4: AVC/H.264


35/24/17 Mbps 1920 X 1080. 4Mbps 1280 X 720,3Mbps 640 X 360. СИТЕ VBR/4:2:0 ЗЕМАЊЕ ПРИМЕРОЦИ

Стапка на слики за снимање

AVCHD: 59,94 Hz(NTSC) РЕЖИМ. 28Mbps: 59,94P. 24/17/7Mbps: 59,94i/PF29,97/23,98P


50,00 Hz режим (PAL) РЕЖИМ. 28Mbps:50,00P. 24/17/7Mbps:50,00i/PF25


MP4: 59,94 Hz(NTSC) РЕЖИМ. 35Mbps:59,94P. 29,97P/23,98P: 24/17/7/4/3 Mbps


50,00 Hz режим (PAL) РЕЖИМ. 35Mbps: 50,00P. 24/17/7/4/3 Mbps:25,00P

Бавно/брзо движење

ДА (само MP4 HD режим. 2,5x брзо движење, 0,5x забавено движење)

Снимање со интервали

НЕ

Режим за континуирано снимање

ДА. (Потребен е компатибилен софтвер за нелинеарно уредување за да ја користите оваа функција)

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА (3 секунди)

Пренасочено снимање

ДА

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

ДА. AVCHD + AVCHD/AVCHD + MP4/MP4 + MP4

HD->SD конверзија

ДА. Вертикална или хоризонтална инверзија на слика, или во двете насоки.

Внатрешен податочен трансфер

ВИДЕО: Да (SD картичка на SD картичка)

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC/SDXC КАРТИЧКИ. Се препорачуваат картички од класа 10 за целосна компатибилност со функциите

Квалитет на фотографии

За време на снимање: 1920 x 1080/1280 x 720/640 x 360. Во зависност од избраниот режим за снимање на видео. Режим на репродукција: 1920 x 1080

СИСТЕМ

LCD екран

Големина

Органски LED(OLED)8,8 cm 100% приказ

Точки

1,23 милиони (прибл.)

Прилагодување на квалитет на слика

Светлина, контраст, бои, острина, осветленост, балансирање на боите

Прилагодливи

Горе/долу/лево/десно според конфигурацијата на фотоапаратот

Монитор за бранови форми

ДА

Помош при фокусирање

Бирање


Зголемување (можност за избор на 25 точки, режим на рачен фокус)


Монитор за рабови (со користење на екранот за бранови форми)

Бирање

Бирање 1, бирање 2 (прилагодување на боја, засилување и фреквенција за секое)

Зебра

Ниво 1; Ниво 2; Двете


Излез преку HD-SDI или HDMI ПО ИЗБОР

Ознаки

Вклучено/исклучено (сооднос на слика, ознаки на слика, површина со безбедна област, безбедна област, мрежа, хоризонтално, центар)

EVF

Големина

1,15CM

Точки

1,23 милиони (прибл.) 99,8% видно поле

Прилагодување на квалитет на слика

Светлина, контраст, бои, острина, задно осветлување

Прилагодливи

ДА

Корекција на објектив

+ 2,0 до -5,5 диоптер

Влезови/Излези

Аудио влез

XLR влезови со 48V phantom моќност (x2) на рачката, 3,5mm влезен приклучок за микрофон на куќиштето на фотоапаратот

Излез за слушалки

3,5mm стерео приклучок

Видео излез за монитор

НЕ

HDMI

ДА (тип A, само излез)

IEEE 1394 (Firewire)

НЕ

USB

ДА (Mini-B, USB 2.0 Hi-Speed, само излез)

HD/SD-SDI излез

НЕ

Временски код

ДА (се прикажува во излезниот HDMI сигнал, по избор)

Genlock

НЕ

Синхронизација

НЕ

Компонентен излез

НЕ

AV приклучок

ДА (само излез)

DC влез

ДА

Приклучок со далечински управувач

2,5mm мини приклучок. Компатибилност со RC-V100

Приклучок за безжичен далечински управувач

НЕ

Ленти во боја

EBU/SMPTE, (50,00Hz режим) SMPTE/ARIB (59,94Hz режим)

Раз.

Ламба за сигнализирање

ДА

Приклучок за дополнителна опрема

ДА (приклучок со држач, 2 локации: горен дел на куќиштето, преден дел на рачката)

Копче со прилагодување

ДА.


17 копчиња со доделување; избор помеѓу прибл. 52 функции.


Функции на палка на страничен држач со доделување кон алтернативни копчиња.

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Експозиција

Подесување за експозиција и мерење

Рачно: Експозицијата ја одредуваат подесувањата на блендата, подесувањата на ирисот, подесувањата на ISO/засилувањето и подесувањето на ND филтерот;


Опции за автоматски ирис со притиснување/мерење на континуирано AI:


(i) Стандарден (централно мерење)


(ii) Рефлектор


(iii) Задно осветлување (компензација)

Компензација на експозиција

ДА. Функција за AE поместување. +/-2, +/-1.75, +/-1.5, +/-1.25, +/-1.0, +/-0.75, +/-0.5, +/-0.25, +/-0

Режим на автоматска експозиција*

ДА. Континуиран автоматски ирис (објективи од Canon со 'чекорен мотор' (STM)

Auto Iris со притискање

ДА (EF и EF-S објективи. Не е достапно со EF Cinema објективи

Заклучување на експозиција

НЕ

Подесување на автоматска контрола на засилување

НЕ

ISO чувствителност

Приказ во 1 чекор: 320, 400, 800, [850], 1600, 3200, 6400, 12800, 20000.


Зголемен опсег ВКЛУЧЕНО: 320, 400, 800, [850], 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, 51200, 80000,102400


Приказ во 1/3 чекор: 320, 400, 500, 640, 800, [850], 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000; Зголемен опсег ВКЛУЧЕНО 25600, 32000, 40000, 51200, 64000, 80000, 102,400

Подесување на засилување

НОРМАЛНО: -6dB, -3dB, 0dB, 3dB, 6dB, 9dB, 12dB, 15dB, 18dB, 21dB, 24dB, 27dB, 30dB;


Зголемен опсег вклучено: 33dB, 36dB, 39dB, 42dB, 44dB


FINE: -6 dB до 24 dB (чекори на зголемување од 0,5 dB).

Брзина на бленда

Режими на контрола

Исклучено, брзина, агол, јасно скенирање (CS), бавна бленда (SLS)

Брзина на бленда

1/3 до 1/2000 во зависност од стапката на слики и режимот за контрола на блендата

Агол на бленда

11,25º до 360º во зависност од стапката на слики

Бавна бленда (SLS)

1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/15, 1/25, 1/30 во зависност од стапката на слики и фреквентниот режим на камерата

Јасно скенирање

59,94Hz режим: 59,94i: 59,94 -250,51Hz/PF 29,97: 29,97Hz - 250,51Hz/23,98P: 23,98Hz -250,51Hz


50,00Hz режим: 50,00i: 50Hz-250,51Hz/ PF25,00: 25Hz - 250,51Hz

Прилагодена слика

Зачувани конфигурации

9, меѓу кои и 3 однапред поставени (КИНО, широк динамички опсег (широк DR) и EOS Std)

Медиум за зачувување

SD/SDHC мемориска картичка (сите податоци за прилагодување и мета-податоци), до 20 прилагодени слики по картичка

Гама

9 профили

Canon Log гама

ДА

Главно подножје

-50 до +50

Главна црна боја

-50 до +50 за секоја R,G,B

Гама на црна боја

Можност за прилагодување на ниво, опсег и точка

Сатурација на ниски тонови

Прилагодување на сатурација на боја во области со слаба осветленост од -50 до +50

Колено

Прилагодување на преголема експозиција, карактеристично, активирање, косина, сатурација

Острина

Прилагодување на ниво, висока фреквенција на детали, потиснување, HV балансирање на детали, граница, избор, решетка со колено и острина зависна од ниво

Намалување на шум

Исклучено, вклучено (1 до 12)

Детали на кожа

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, осветленост, површина, Y ниво

Селективно намалување на шум

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, осветленост, површина, Y ниво

Матрица на бои

Прилагодување на фаза, засилување и RGB, паралелно со избирање на гама

Баланс на белата боја

-50 до +50 R засилување, B засилување

Корекција на боја

Избор на област / ревизија на област за две области

Ниво на поставување

-50 до +50 вклучено/исклучено

100% отсекување на IRE

Го ограничува излезот на 100% по прилагодување на подесувањата

Спецификации на Wi-Fi и GPS

Wi-Fi

IEEE 802,11 b/g/n (2,4GHz)/IEEE 802,11 a/n (5GHz. Не е достапно во сите земји)


Проверка на идентитет: Отворен, WPA-PSK/WPA2-PSK. Систем на шифрирање: WEP-64, WEP-128, TKIP, AES


Макс. Брзина на пренос: 150Mbps (2,4/5GHz, IEEE802,11n)

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Баланс на белата боја

Автоматски

ДА

Однапред подесено

Дневна светлина (5400K), вештачка светлина (3200K), келвини (2000K-15000K, интервали од 100K), подесување A, подесување B

Поместување на балансот на белата боја

ДА. -9 до +9 (само дневна светлина и вештачка светлина)

Баланс на црната боја

Прилагодување на балансот на црната боја

ДА

Временски код

Систем за одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, Hold (за некои стапки на слики е можно испуштање на слики), само NDF во 24P

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Аудио

Снимање

AVCHD: Linear PCM (16-битен 2-кан. (48 kHz) кога е избрано LPCM со 28 или 24 Mbps


Dolby Digital кога е избрано 28/24/17/7 Mbps. 2 КАНАЛИ


MP4: MPEG-4 AAC-LC (16 бита/48 KHz) бит-стапка: 35 - 17 Mbps 256kbps, помалку од 4Mbps: 128kbps

Контрола

Независни ограничувачи и автоматско/рачно подесување

Намалување на јачината на микрофонот

ДА, за вграден микрофон (во рачката) и 3,5mm приклучок за микрофон

Мерење на ниво на микрофон

ДА

Испорачано

Софтвер Data Import Utility, рачка со микрофон, потпора за палецот, држач, адаптер за основата на стативот во вид на плоча, врвка за преку рамо SS-1200, заштитник за EVF, полнач за батерии CG-940, батерија BP-955, компактен адаптер за напојување CA941(вон USA).Основа за статив TB-1, заштитник за очи

По избор

Батерии: BP-955, BP-950G/970G/975, компактен адаптер за напојување CA-935 (само функција за полнење), адаптер за статив TA-100, протеза за снимање SBR-1000, GPS приемник GP-E2, далечински управувач RC-V100

Батерија

Потрошувачка на енергија

Максимум прибл. 10W

Континуирано време на снимање

Испорачана BP-955: До 275 минути


Изборна BP-975: До 405 минути

Димензии

147 x 174 x 169mm: Куќиште и потпора за палецот


188 x 189 x 219mm: Куќиште, страничен држач и заштитник за очи


188 x 280 x 334mm: Куќиште, држач, горна рачка, заштитник за очи

Отстранлива рачка

ДА

Тежина (само камера)

1125g

Тежина (целосно опремена)

1950g

Температурен опсег при користење

-5ºC до +45ºC, 60% релативна влажност

Одрекување од одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Фуснота

¹ Функцијата е достапна со следните објективи: EF-S 18 -135mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM


² AF не е достапно со Cinema објективи и други објективи со рачно фокусирање

¹ Функцијата е достапна со следните објективи: EF-S 18 -135mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM