Canon EOS C300 Mark II Спецификации

ФОТОАПАРАТ

Сензор

Тип CMOS со извонредни 35мм

Систем

Филтер за основни RGB бои (Bayer низа)

Вкупно пиксели по сензор

9,84 мегапиксели

Ефективни пиксели по сензор

Прибл. 8,85 мегапиксели кога е избрана резолуција од 4096 x 2160/2048 x 1080


Прибл. 8,29 мегапиксели кога е избрана резолуција од 3840 x 2160 или 1920 x 1080

Minimum illumination

Режим од 59,94Hz: 0,45 лукси [F1,2 објектив, ISO 26500, брзина на бленда 1/30]


Режим од 50,00Hz: 0,38 лукси [F1,2 објектив, ISO 26500, брзина на бленда 1/25]

Sensitivity

Режим од 59,94Hz F10 [2048x1080/59,94P, ISO 800 2000 лукси, 89,9% одбивање]


Режим од 50Hz: F11 [2048x1080/59,94P, ISO 800 2000 лукси, 89,9% одбивање]

S/N Ratio

Режим од 59,94Hz 67dB (типично)


1920 x 1080/29,97P, Canon Log2 / Log3 основна чувствителност ISO 800 (динамички опсег 1600%)]


Режим од 50Hz: 67dB (типично)


[1920x1080/25P, Canon Log2 / Log3 основна чувствителност ISO 800 (динамички опсег 1600%)]

Динамички опсег

До 14 чекори со Canon Log3, 1600% ISO 800 или повеќе


До 15 чекори со Canon Log2, 1600% ISO 800 или повеќе


До 12 чекори со Canon Log / широк динамички опсег: 800% ISO 400 или повеќе

Хоризонтална резолуција

До 1800 ТВ линии или повеќе во зависност од резолуцијата за фотографирање и објективот кој се користи.

Објектив со менување

EF приклучок од Canon. Достапно е EF со заклучување при снимање или PL приклучок (изборна надградба)

Прилагодување на фокусната должина

Резолуција од 3840 x 2160 или 1920 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1.53


Резолуција од 4096 x 2160 или 2048 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1.46


Како што е посочено за EF-S објективи и CINE објективи за зумирање од Canon

Корекција на надворешно осветлување

ДА (во зависност од објективот кој се користи)

ND филтер

6 стаклени филтри во куќиштето на камерата: 2 чекори; 4 чекори; 6 чекори, 8 чекори, 10 чекори¹. Ракување преку куќиштето, безжична контрола или преку далечинскиот управувач RC-V100.

Контрола на фокус

Преку објективот, безжичен далечински управувач или жичен далечински управувач (во зависност од објективот кој се користи)


AF за една снимка со EF објективи (не е достапно со рачно фокусирање, CINEMA зумирање, Cine Servo или Prime објективи).

Контрола на ирис

Преку куќиштето, држачот, безжичен далечински управувач или жичен далечински управувач. Автоматскиот ирис со притиснување е достапен со EF објектив (не е достапен со CINEMA објективи)


1/2-чекор, 1/3-чекор или FINE контрола.


Можност за одржување на постојана F вредност при зумирање.

Систем за стабилизација на слика

Во зависност од објективот кој се користи

Тип

Двоен DIGIC DV5

СНИМАЊЕ

Медиуми за зачувување видео записи

Поддршка за CFast2.0™ и SD картички. Можно е истовремено снимање на CFast2.0™ и надворешен уред.


Поддршка за VPG130 протокол за CFast2.0 картичка.

Време на снимање

Во зависност од картичката која се користи и избраната резолуција/бит-стапка

Формат на фајл за снимање

XF-AVC (Material eXchange Format (MXF))

Стандард за снимање

Компресија на видео: MPEG-4 AVC/H.264


Снимање звук: Linear PCM (16 бита/24 бита - 48 kHz - 4-кан.)


Формат на фајл: XF-AVC (MXF)


Бит-стапка: компресија на тековен кадар 410/225/220/110 Mbps, LongGOP 50 Mbps


Long GOP: 35 или 24 Mbps (за прокси снимање на SD картички)

Формат за снимање: CFast 2.0™ картичка

Снимање со компресија на тековен кадар


Резолуција: 4096x2160/3840x2160/2048x1080/1920x1080 Конфигурација на сигнал: YCC422 10 бита/(*)RGB444 (12 бита/10 бита)


(*) Само со 2048x1080 или 1920x1080; 29,97P, 23,98P, 25,00P и 24,00P


Long GOP снимање


Резолуција: 2048x1080/1920x1080


Конфигурација на сигнал: YCC422 10 бита

Формат за снимање: SD картичка

Видеоснимки: само Long GOP снимање (*)


Резолуција: 2048x1080/1920x1080


Конфигурација на сигнал: YCC420 8 бита Фотографија: JPEG


Резолуција: 2048x1080/1920x1080


(*) Прокси снимање со мала бит-стапка

Стапка на слики за снимање

59,94 Hz: 59,94i/59,94P/29,97P/23,98P (во зависност од избраната резолуција)


50,00 Hz: 50,00i/50,00P/25,00P (во зависност од избраната резолуција)


24 Hz: 24,00P

Бавно/брзо движење

59,94 Hz:59,94P


2K (2048x1080/1920x1080) 1 до 60 FPS


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА (*1)(2048x1080/1920x1080) макс. 120 FPS


29,97P


4K (4096x2160/3840x2160) 1 - 30 FPS


2K (2048x1080/1920x1080) макс. 60 FPS**


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА * (2048x1080/1920x1080) макс. 120 FPS **


23,98P


4K (4096x2160/3840x2160) макс. 30 FPS


2K (2048x1080/1920x1080) макс. 120 FPS **


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА * (2048x1080/1920x1080) макс. 120 FPS**


50,00Hz


50,00P


2K (2048x1080/1920x1080) 1 - 50 FPS


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА * (2048x1080/1920x1080) макс. 100FPS **


25,00P


4K (4096x2160/3840x2160) 1 - 25 FPS


2K (2048x1080/1920x1080) макс. 50 FPS **


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА * (2048x1080/1920x1080) макс. 100FPScz**


24,00Hz


4K (4096x2160/3840x2160) макс. 30 FPS


2K (2048x1080/1920x1080) макс. 60 FPS**


ОТСЕЧЕНА 2K СЛИКА * (2048x1080/1920x1080) макс. 100FPS**

Снимање со интервали

Да

Снимање на слики

Да

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да

Пренасочено снимање

Да

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

Да

Обратно скенирање

Да: во двете насоки / вертикално / хоризонтално / исклучено

HD->SD конверзија

Не

Внатрешен податочен трансфер

Да. Во режимот за медиуми, записите можат внатрешно да се копираат од CFast2.0™ во CFast2.0™ картичка.

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Квалитет на фотографии

2048 x 1080/1920 x 1080

СИСТЕМ

Големина

Широкоаголен LCD екран во боја од 4” (дијагонала од 10,1 cm) со сооднос на сликата од 16:9

Точки

Прибл. 1,23 милиони точки (854 x RGB x 480), 100% видно поле


покриеност

Прилагодување на квалитет на слика

За осветленоста може да изберете неверојатно висока, висока или стандардна. Останатите се


исти како и за визирот.

Прилагодливи

Да

Монитор за бранови форми

Да

Помош при фокусирање

Да

Бирање

Да

Зебра

Да

Ознаки

Да

Големина

Органски EL екран во боја од 0,46” (дијагонала од 1,18 cm), со широк сооднос на сликата од 16:9

Тип

Органски LED

Точки

Прибл. 1.770.000 точки (1024 x RGB x 576)

Прилагодување на квалитет на слика

Можете да ја прилагодувате светлината, контрастот, боите, острината и засилувањето на осветленоста на визирот


(вклучено/исклучено) (користејќи ги поставките на менито).

Прилагодливи

Да

Корекција на објектив

+2,0 до -5,5 диоптер

Аудио влез

Да: 2x XLR влезови на мониторот, влез од 3,5 mm на куќиштето на камерата

Излез за слушалки

Да Излезна импеданса од 50Ω или помалку, Ниво на референтен излезен сигнал од 50Ω или помалку


Ниво на референтен излезен сигнал од -∞ до -12 dBV (со оптоварување од 16Ω, од МИН. до МАКС. јачина на звукот)

Видео/аудио излез

Приклучоци MON., REC OUT: BNC приклучок


Видео[HD]: SMPTE 292, SMPTE 274 [3G]: SMPTE 424, SMPTE 425


Звук[HD]: SMPTE ST 299-1 [3G]: SMPTE ST 299-2


Излезна импеданса 75Ω, Ниво на излезен сигнал 0,8Vp-p

HDMI

HDMI приклучок (тип A) Во согласност со спецификациите за HDMI. Видео/аудио излез

IEEE 1394 (Firewire)

Не

USB

Не

Временски код

BNC приклучок (влез/излез)

Genlock

BNC приклучок (може да се користи и како SYNC OUT приклучок) Ниво на сигнал 1,0 Vp-p, Влезна импеданса 10KΩ

Синхронизација

BNC приклучок (може да се користи и како SYNC OUT приклучок) Ниво на сигнал 1,0 Vp-p, Влезна импеданса 10KΩ

Влез/излез за LCD монитор

VIDEO приклучок Според сопствени спецификации на Canon (специјален приклучок со 13 пинови)


AUDIO приклучок Според сопствени спецификации на Canon (специјален приклучок со 13 пинови)

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Да

Приклучок со далечински управувач

2,5mm мини приклучок

Приклучок за безжичен далечински управувач

Преку изборен Wi-Fi адаптер

Ленти во боја

EBU, SMPTE, ARIB

Ламба за сигнализирање

Да

Приклучок за дополнителна опрема

Да (приклучок со држач, 3 локации: горен дел на куќиштето, горен дел на рачката, преден дел на рачката)

ФУНКЦИИ ЗА СНИМАЊЕ

Контрола на експозиција и мерење

Рачно, автоматски ирис со притиснување, автоматски ирис (со компатибилни објективи).


Опции за мерење (a) стандардно (мерење со тежиште во центарот), (b) рефлектор, (c) компензација на задно осветлување

Компензација на експозиција

Чекори на зголемување од 0,25 во опсег од ±0 до ±2,0.

Автоматски ирис со притиснување

Да (EF и EF-S објективи. Не е достапно со EF Cinema објективи.)

Заклучување на експозиција

Преку функцијата за автоматски ирис со притиснување

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да

ISO чувствителност

Чекори на зголемување од 1: [100], 160(*), 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, [51200, 102400]


[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено.


Чекори на зголемување од 1/3: [100, 125], 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500,


3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000, 25600,


[32000, 40000, 51200, 64000, 80000, 102400]

Подесување на засилување

Нормално: [-6dB, -3dB], -2dB(*), 0dB, 3dB, 6dB, 9dB, 12dB, 15dB, 18dB, 21dB, 24dB, 27dB,


30dB, 33dB, 36dB, 39dB, 42dB, [45dB, 48dB, 51dB 54dB] [---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено.


Фино: може да се постави секоја вредност од -2dB до 24dB во чекори на зголемување од 0,5dB.

Режими на контрола

Исклучено, брзина, агол, јасно скенирање, бавно

Брзина на бленда

59,94 Hz


Исклучено: 59,94(i/P): 1/60/29,98P: 1/30 24,00P 1/24


Брзина: 1/1 - 1/2000


Јасно скенирање: Режим од 59,94 Hz: 23,98 Hz (најмалку) до 250,37 Hz Режим од 24,00 Hz: 24,00 Hz (најмалку) до 250,37 Hz


Забелешка: фреквенцијата ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.


Бавно: 59,94(i/P) 1/4, 1/8, 1/15, 1/30; 29,98P 1/4, 1/8, 1/15: 24,00P 1/3, 1/6, 1/12


50,00Hz


Исклучено: 50,00(i/P) 1/50; 25,00P 1/25


Брзина: 1/1 - 1/2000


Јасно скенирање: 24,00 Hz (најмалку) до 250,40 Hz Забелешка: фреквенцијата ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.


Бавно: 50,00(i/P) 1/3, 1/6, 1/12, 1/25; 25,00P 1/3, 1/6, 1/12

Агол на бленда

59,94Hz/50,00Hz: 360,00, 240,00, 180,00, 120,00, 90,00, 60,00, 45,00, 30,00, 22,50, 15,00, 11,25

Опции за автоматско фокусирање

Во зависност од заменливиот објектив кој се користи и режимот што го избрал корисникот. Dual Pixel CMOS AF (CMOS AF), AF со контраст

AF режими

Достапни се следните режими: AF со една снимка, континуиран AF и MF потпомогнат со AF. Сите овие режими се активираат кога прекинувачот за AF/MF на EF објективот е во положбата AF

AF со откривање лица

Да; приоритет на лице или само лице

Dual Pixel CMOS AF

Да. Компатибилност со сите објективи со EF приклучок (освен моделите кои поддржуваат само рачен фокус)

Зачувани конфигурации

7 однапред зададени параметри:


Canon Log2 : Cinema Gamut, BT.2020, DCI-P3, BT.709


Canon Log, Canon Log3


BT.2020, BT.709

Медиум за зачувување

Внатрешно или на SD картичка

Опции за поставување гама

Canon Log /Canon Log2/Canon Log3/широк динамички опсег/EOS станд.Нормално 1 (СТАНДАРДНО)/Нормално 2 (4,0x)/Нормално 3 (BT.709)


Нормално 4 (5,0x)

Поставки за простор на бои

Cinema Gamut/BT.2020 Gamut/DCI-P3 Gamut/BT.709 Gamut

Поставки за матрица на бои

Неутрално/производствена камера/Cinema EOS оригинално/видео/EOS станд./ИСКЛУЧЕНО

Прилагодливи и заштитени поставки

Да

Гама на црна боја

Да

Сатурација на ниски тонови

Да

Колено

Да

Острина

Да

Намалување на шум

Да

Детали на кожа

Да

Селективно намалување на шум

Да

Матрица на бои

Да

Баланс на белата боја

Да

Корекција на боја

Да

Ниво на поставување

Да

Притиснување

Да

100% отсекување на IRE

Да

Автоматски

Да

Опсег на келвини

2000K до 15000K, интервали од 100K, зададено 5500K

Однапред подесено

Дневна светлина/вештачка светлина

Поместување на балансот на белата боја

Да, -9 до +9 (избран е однапред зададениот параметар за дневна светлина или вештачка светлина)

Прилагодување на балансот на црната боја

Да

Систем за одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, External, Hold (испуштањето слики е достапно во режимот NTSC)

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Снимање

Linear PCM (16 бита/24 бита – 48kHz – 4Ch (MXF снимање))

Контрола

Независни ограничувачи и автоматско/рачно подесување

Намалување на јачината на микрофонот

Да

Мерење на ниво на микрофон

Да

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

Испорачано

Монитор, рачка, потпора за палецот, додаток за WFT, основа со адаптер за статив, заштитник за очи, капаче за CVF, ремен за преку рамо


Полнач за батерии CG-10, AC адаптер CA-A10, AC кабел, батерија BP-A30, имбус, комплет шестоаголни завртки,


UN-5 кабел (X2) литиумска батерија CR2025, носач

Изборно (содржи елементи кои веќе не се произведуваат)

Батерија BP-A30 од Canon (вклучено со C300 Mark II)/BP-A60


Електронски OLED визир, EVF-V70


Основа со стеги CL-V1 (за EVF-V70)


AC адаптер CA-A10 од Canon


Полнач за батерии CG-A10 од Canon


Далечински управувач RC-V100 од Canon


Ремен за преку рамо SS-1200 од Canon (вклучено со C300 Mark II)


Адаптер за статив TA-100 од Canon


Основа за статив TB-1 од Canon


Безжичен предавател WFT-E6/WFT-E8 од Canon


GPS приемник GP-E1 од Canon


Кабел UN-5 (испорачан)/UN-10 (се купува посебно) од Canon


Адаптер за микрофон MA-400 (изборна дополнителна опрема) од Canon


Цевка со стеги RD-1 (се купува посебно) од Canon

Вид на батерија

BP-A30 (испорачана), BP-A60 (изборна)

Внатрешно напојување со енергија

14,4 V DC (батерија), 16,7 V DC (DC IN)

Power Consumption

19,2W (4096x2160/3840x 2160, 410Mbps/25P; 20,5W (2048x1080/1920x1080, 310Mbps 50P) (прибл.)

Continuous Recording Time

Испорачана BP-A30 (3100mAh): До 130 минути


Изборна BP-A60 (6200mAh): До 270 минути


(снимање во 4K, 410Mbps, 25,00P)

РАЗНО

Димензии

Прибл. 149 x 183 x 183 mm (5,9 x 7,2 x 7,2 in) [C300 Mark II + потпора за палецот]


Прибл. 190 x 183 x 187 mm (7,5 x 7,2 x 7,4 in) [C300 Mark II + држач]


Прибл. 190 x 265 x 226 mm (7,5 x 10,4 x 8,9 in)


[C300 Mark II +држач+носач+рачка]


Прибл. 190 x 307 x 362 mm (7,5 x 12,1 x 12,8 in)


[C300 Mark II +држач+носач+рачка+монитор]

Отстранлива рачка

Да

Weight (camera only)

EF приклучок: 1770g (3,9lb) PL приклучок: 2000g (4,4lb) EF приклучок со заклучување при снимањето: 1850g (4,1lb)

Weight (fully equipped)

EF приклучок: 3435g (7,6lb) со испорачана батерија

Температурен опсег при користење

Прибл. 0°C до 40°C, 85% (релативна влажност)


Прибл. -5°C до 45°C, 60% (релативна влажност)

Одрекување од одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

* 2K областа во центарот на 4K областа се отсекува и се снима. Големината на сликата е удвоена

** во зависност од режимот на снимање

Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFast 2.0™, кој може да биде регистриран во различни судски надлежности

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

* 2K областа во центарот на 4K областа се отсекува и се снима. Големината на сликата е удвоена

** во зависност од режимот на снимање

Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFast 2.0™, кој може да биде регистриран во различни судски надлежности

Фуснота

¹ Чекорите 8 и 10 за ND се избрани преку опцијата за проширување во менито

¹ Чекорите 8 и 10 за ND се избрани преку опцијата за проширување во менито