Canon EOS C700
Спецификации

EOS C700 од Canon

Важни функции

icon 4.5K

4,5K

Снимање во RAW-формат со 10 или 12 бита во CODEX drive

icon XF-AVC

XF-AVC

Внатрешно снимање со 810 Mbps и резолуција до 4K

icon High frame rate

Висока стапка на слики

До 120 fps за 4K RAW, 240 fps за 2K со отсекување

icon Wide DR

Широк динамички опсег

Динамички опсег во 12 чекори без потреба од менување

icon Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF

Прецизен, сигурен и рамномерен автоматски фокус

icon 15-Stops Dynamic Range

Динамички опсег со 15 чекори

Log 2 овозможува максимален динамички опсег

icon ProRes

ProRes

Лесна интеграција во постоечките работни процеси

icon CFast 2.0TM

CFast 2.0™

Стабилен медиум за снимање со висока бит-стапка

Погледни сè

Детални спецификации

Камера

Сензор за слика

Сензор

Тип CMOS со извонредни 35mm

Систем

Филтер за основни RGB бои (Beyer низа)

Вкупно пиксели по сензор

Прибл. 11,54 мегапиксели (4622 x 2496)

Ефективни пиксели по сензор

4096 x 2160/2048 x 1080: прибл. 8,85 Mp
3840 x 2160/1920 x 1080: прибл. 8,29 Mp

Динамички опсег

Canon Log 2/Canon Log 3: 1600% (ISO 800 или повеќе)
Со Canon Log/широк динамички опсег: 800% (ISO 400 или повеќе)

Процесор на слика

Тип

Три DIGIC DV 5

Објектив

Објектив со менување

EF приклучок од Canon со заклучување при снимањето/ PL приклучок (компатибилност со Cooke/i Technology)
во зависност од верзијата
Објектив со B4 приклучок преку адаптер за дополнителна опрема (EF или PL)

Фактор на зголемување на објективот (за објективи со EF приклучок, вклучувајќи и примарни од серијата Cinema)

4096 x 2160 или 2048 x 1080: фокусна должина x прибл. 1,460
3840 x 2160 или 1920 x 1080: фокусна должина x прибл. 1,534
Прикачен B4 адаптер: фокусна должина x прибл. 1,3 (1,2947) (Full HD/1920 x 1080)
Верзија со PL приклучок: нема фактор на зголемување за кино објективите за зумирање од Canon

Приклучок за заменлив објектив

Да, преку сервисниот центар. Опции за Ef кон PL или PL кон EF options.1

Корекција на надворешно осветлување

ДА (во зависност од објективот кој се користи)

ND филтер

До 10 чекори преку вградениот ND филтер

Контрола на фокус

EF приклучок: преку објективот, безжичен далечински управувач или жичен далечински управувач (во зависност од објективот кој се користи)
PL приклучок: само Cine Servo објективи

Контрола на ирис

Преку куќиштето, држачот, безжичен далечински управувач или жичен далечински управувач.
1/2-чекор, 1/3-чекор или FINE контрола.
Можност за одржување на постојана F вредност при зумирање.

Поддршка за Cooke/I Technology

ДА (само PL приклучок)

Поддршка за анаморфни објективи

Да

Систем за стабилизација на слика

Во зависност од објективот кој се користи

Снимање

Опции за снимање во RAW формат

1. Мотор за снимање, CDX-36150: 4096 x 2160, 12 бита/10 бита, активиран Canon Log 2
                                                4,5K до 100fps, 4,5K до 120FPS,
                                                Отсечен формат 2K макс. 240 fps
ProRes 422HQ, 4K /QFHD 10 бита. 2K / FHD: ProRes 422 HQ 10 бита 120 fps, ProRes 4444 XQ 12 бита 60 fps, ProRes 4444 12 бита 60 fps
2. Надворешен уред преку 3G-SDI: 4096 x 2160, 12 бита/10 бита, активиран Canon Log 2

Внатрешно снимање

CFast 2.0™ картичка x 2 за XF-AVC или снимање во Pro Res, SD картичка за XF-AVC Proxy снимање, SD картичката исто така се користи и за складирање фотографии (1920 x 1080) и ажурирање на фирмверот, вклучувајќи ажурирања за фирмверот за CODEX CDX-36150

Време на снимање (CFast 2.0™ картичка од 64Gb)

XF-AVC - компресија на тековен кадар: 810 Mbps, 10 мин. 160 Mbps, 50 мин.
XF-AVC Long GOP 50Mbps: 165 мин.
ProRes: 4K, ProRes4322HQ 10 мин. 2K ProRes4444 25 мин. (25,00P)

Формати за снимање

Canon RAW .RMF, XF-AVC Intra, XF-AVC Long GOP. XF-AVC Proxy
ProRes, Apple Quick формат на датотеки 4444XQ/4444/422HQ/422

Стапка на слики за снимање

4K RAW: до 60P (до 120P до CDX-361502). Макс. 240P (отсечен формат во 2K)

Бит-стапка/ семплирање при снимање во XF-AVC формат (режим со 50Hz) на CFast 2.0™ картичка

4096x2160/3840x2160: YCC422 10 бита,
2048x1080/1920x1080: RGB444 12 бита RGB444 10 бита, YCC422 10 бита,
1920x1080: YCC422 10 бита 50Mbps Long GOP

4096 x2160/3840x2160: YCC422 10 бита
2048 x1080/1920x1080: RGB444 12 бита, RGB444 10 бита, YCC422 10 бита
          
Бит-стапки (во зависност од режимот на снимање):
810/440/410/310/225/210/170/160/ 90Mbps компресија на тековен кадар
50 Mbps Long GOP

Бит-стапка/ семплирање при снимање во ProRes (режим со 50Hz)

CODEX CDX-36150: 4K/QFHD: ProRes 422 HQ 10 бита 60 fps
                                 2K/FHD: ProRes 422 HQ 10 бита 120 fps,
                                               ProRes 4444 XQ 12 бита 60 fps,
                                               ProRes 4444 12 бита 60 fps,  
                                 Отсечен формат 2K/FHD: ProRes 422 HQ  10 бита 240 fps

CFast 2.0™ картичка: 4096x2160 YCC422 10 бита/3840x2160 YCC422 10 бита
                             2048x1080 YCC422 10 бита/1920x1080 YCC422 10 бита
                             2048x1080 RGB444 12 бита/1920x1080 RGB444 12 бита
Бит-стапки: ProRes4444/ ProRes422HQ /ProRes422

Бит-стапка/ семплирање при снимање во XF-AVC Proxy формат (режим со 50Hz) на SD картичка

2048x1080 YCC420 8 бита/1920x1080 YCC420 8 бита
Бит-стапки: 24/35Mbps Long GOP

Бавно/брзо движење

Да. 1 - 240 FPS во зависност од поставките

Снимање со интервали

Не

Снимање на слики

Не

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Не

Пренасочено снимање

Да

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

Да

Обратно скенирање

Да

HD->SD конверзија

Не

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC мемориска картичка

Големина за снимање фотографии

Прибл. 930 KB при 2048x1080; прибл. 880 KB при 1920x1080

Систем

Монитор за бранови форми

Да. Преку MON.1/2, приклучоци за ВИДЕО или HDMI (не е достапно преку SDI излез 1 -4)
Приказ на линија/линија и точка/избор на линија/приказ на поле/приказ на RGB/YPrPb

Приказ на погрешни бои (индикатор за експозиција)

Да. Преку MON.1/2, приклучоци за ВИДЕО или HDMI (не е достапно преку SDI излез 1 -4)

Ленти во боја

Достапни се ленти со бои SMPTE, EBU и ARIB. Погледнете го менито.

Бирање

Бирање 1, бирање 2 (прилагодување на боја, засилување и фреквенција)

Зебра

Ниво 1; Ниво 2; Двете
Излез преку HD-SDI или HDMI

Ознаки

Вклучено/исклучено (сооднос на слика, ознаки на слика, површина со безбедна област, безбедна област, мрежа, хоризонтално, центар)

EVF

Вграден EVF

Не

Изборна дополнителна опрема за EVF

Да. Електронски OLED визир, EVF-V70

Панел за приказ

Екран за контрола

Течни кристали во боја од 3,0 инчи (дијагонала од 7,66cm), прибл. 1,036 милиони точки

Влезови/Излези

Аудио влез

XLR 3-пински приклучок x2, мини стерео приклучок од 3,5 mm (само влез)

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5 mm (само излез)

Видео излез за монитор

MON.1/MON.2: BNC приклучок, само излез

HDMI

HDMI приклучок (тип A) (само излез)

USB

Не

SDI излез

BNC приклучок (4 линии, само излез)

Временски код

BNC приклучок (влез/излез)

Genlock

BNC приклучок (само влез/може да се користи и како SYNC OUT приклучок)

Синхронизација

BNC приклучок (само излез/може да се користи и како GENLOCK приклучок)

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC излез

DC приклучок од 24V и 2A Fisher 3-пински приклучок (само излез),
DC приклучок од 12V и 2A LEMO 2-пински приклучок (само излез)

DC влез

XLR 4-пински приклучок

Приклучок со далечински управувач

REMOTE A приклучок и мини стерео приклучок од 2,5 mm (само влез)
REMOTE B приклучок Кружен 8-пински приклучок (за RS-422)

Приклучок за безжичен далечински управувач

Да, за WFT-E6B.WFT-E8

Приклучок за објективи

12-пински приклучок

Приклучок за етернет

Приклучок за етернет (RJ45) (поддржува 1000 BASE-T)

Приклучок за контрола

Сопствени спецификации на Canon, LEMO 7-пински приклучок

Приклучок за видео (за EVF)

Сопствени спецификации на Canon (специјален 13-пински приклучок, само излез)

Раз.

Ламба за сигнализирање

Да

Прилагодено бирање

Да

Функции за снимање

Експозиција

Мерење на експозиција

Рачната експозиција ја одредуваат поставките на блендата, поставките на ирисот, поставките на ISO/засилувањето и поставките на ND филтерот, автоматски ирис со притиснување, автоматски ирис

Компензација на експозиција

Да

Режим на автоматска експозиција

Автоматски ирис

Автоматски ирис со притиснување

Да, сите компатибилни објективи од серијата EF, само Cine Servo објективи од Canon компатибилни со PL

Заклучување на експозиција

Не

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да.

ISO чувствителност

Приказ во чекор од 1: [100], 160(*), 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, [51200,102400]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено.
(*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено
Приказ во чекори од 1/3: [100.125], 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500,
3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000, 25600,
[32000,40000,51200,64000, 80000,102400]
[---] Кога проширувањето на ISO брзината е вклучено.

Систем за автоматско фокусирање (само EF верзија)

Dual Pixel CMOS AF, AF со контраст

Големини на кадарот за AF (само EF верзија)

Голем; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 25% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата
Мал; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 8% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата
AF точка што може да се избере на повеќе од 80% (прибл.) од сензорот

Режими за автоматско фокусирање (само EF верзија)

Достапни се следните режими: AF со една снимка, континуиран AF и MF потпомогнат со AF. Сите овие режими се активираат кога прекинувачот за AF/MF на EF објективот е во положбата AF.
AF со една снимка
Континуиран AF
MF потпомогнат со AF

AF за откривање лице (само EF верзија)

Приоритет на лице или само лице.

Водич за фокусирање

EF верзија: сите компатибилни EF објективи од Canon, Cine Servo објективи од Canon
PL верзија: компатибилни Cine Servo објективи од Canon

Подесување на засилување

[-6dB,-3dB], -2dB(*), 0dB, 3dB, 6dB, 9dB, 12dB, 15dB, 18dB, 21dB, 24dB, 27dB, 30dB, 33dB, 36dB, 39dB, 42dB, [45dB, 48dB, 51dB, 54dB]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. 

(*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено.
Кога проширувањето на ISO брзината е вклучено: помеѓу -2 dB и 54 dB
Кога проширувањето на ISO брзината е исклучено: може да се постават сите вредности од -2 dB до 42 dB во чекори на зголемување од 0,5 dB.

Брзина на бленда

Режими на контрола

Исклучено, брзина, агол, јасно скенирање (CS), бавна бленда (SLS)

Брзина на бленда

1/1 до 1/2000 во зависност од стапката на слики и режимот за контрола на блендата, 39 опции за поставување

Агол на бленда

11,25º до 360º во зависност од стапката на слики

Бавна бленда (SLS)

1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/15, 1/25, 1/30 во зависност од стапката на слики

Јасно скенирање

24,00 Hz* до 250,40 Hz
(*) Фреквенцијата ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.

Прилагодена слика

Зачувани конфигурации

Однапред поставено:
Canon Log 3: C.Gamut (Canon Log 3/ Cinema Gamut/неутрално)
Canon Log 3: BT.2020 (Canon Log 3/ BT.2020 Gamut/неутрално)
Canon Log 3: DCI-P3 (Canon Log 3/ DCI-P3 Gamut/неутрално)
Canon Log 3: BT.709 (Canon Log 3/ BT.709 Gamut/неутрално)
Canon Log 2: C.Gamut (Canon Log 2/ Cinema Gamut/неутрално)
Canon Log 2: BT.2020 (Canon Log 2/ BT.2020 Gamut/неутрално)
Canon Log 2: DCI-P3 (Canon Log 2/ DCI-P3 Gamut/неутрално)
Canon Log 2: BT.709 (Canon Log 2/ BT.709 Gamut/неутрално)
Canon Log (Canon Log / BT.709 Gamut/Cinema EOS оригинално)
BT.2020 (широк динамички опсег/BT.2020 Gamut/неутрално)
BT.709 (широк динамички опсег/ BT.709 Gamut/неутрално)
Главни поставки: Canon Log 3, Canon Log 2, Canon Log, широк динамички опсег, нормално 1(стандарден),
Нормално 2 (x4,0), нормално 3 (BT.709), нормално 4 (x5,0)
Простор на бои: BT.709 Gamut, BT.2020 Gamut, DCI-P3 Gamut, Cinema Gamut
Матрица на бои: неутрално, производствена камера, Cinema EOS оригинално, видео, исклучено

Медиум за зачувување

SD/SDHC мемориска картичка (сите податоци за прилагодување и мета-податоци), до 20 прилагодени слики по картичка

Главно подножје

-50 до +50

Главна црна боја

Од -50 до +50 за секој канал, R,G,B

Гама на црна боја

Можност за прилагодување на ниво, опсег и точка

Сатурација на ниски тонови

Прилагодување на нивото на боите во области со слаба осветленост од -50 до +50

Колено

Прилагодување на преголема експозиција, карактеристично, активирање, косина, сатурација

Острина

Прилагодување на ниво, висока фреквенција на детали, потиснување, HV балансирање на детали, граница, избор, решетка со колено и острина зависна од ниво

Намалување на шум

Исклучено, вклучено (1 до 12)

Детали на кожа

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, површина, осветленост. 32 чекори

Селективно намалување на шум

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, површина, осветленост.

Матрица на бои

Прилагодување на фаза, засилување и RGB, паралелно со избирање на гама

Баланс на белата боја

Од -50 до +50 за боите R и B

Корекција на боја

Избор на област / ревизија на област за две области

Ниво на поставување

-50 до +50 вклучено/исклучено

100% отсекување на IRE

Го ограничува излезот на 100% по прилагодување на подесувањата

Спецификации на Wi-Fi и GPS

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред подесено

Дневна светлина (5400K), вештачка светлина (3200K), келвини (2000K-15000K, интервали од 100K), подесување A, подесување B

Поместување на балансот на белата боја

ДА. -9 до +9 (само дневна светлина и вештачка светлина)

Баланс на црната боја

Прилагодување на балансот на црната боја

Да

Временски код

Систем за одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, External, Hold (за некои стапки на слики е можно испуштање на слики)

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Аудио

Снимање

Внатрешно снимање и мотор за снимање: Linear PCM 48 KHz, 24 бита, 4 канали
RAW (SDI ИЗЛЕЗ): Linear PCM 48 KHz, 16 бита, 2 канали
Достапен е дигитален влез преку два канали (XLR), аналоген влез, AES3 стандарди (48 kHz/24 бита/2 канали).

Дополнителна опрема

Испорачано

Држач за микрофон, основа на штипката, рачка, додатоци за продолжување, ногалки на основата x4
Имбус (1/4"), имбус (M4), плоча за зацврстување, кука за мерење x2, литиумска батерија (CR2025)

По избор

(вклучувајќи ги и оние што не се во продажба во моментот)
Далечински управувач од Canon RC-V100, безжичен предавател WFT-E6 / WFT-E8 од Canon, GPS приемник GP-E1 од Canon, кабел UN-5/UN-10 од Canon, 8-пински кабел за далечинска употреба RR-10 / RR-100 од Canon
B4 адаптер за монтирање MO-4E / MO-4P од Canon, OLED електронски визир EVF-V70 од Canon, уред за далечинско користење OU-700 од Canon, потпора за на рамо SU-15 од Canon, држач за на рамо SG-1 од Canon, кабел за далечинско користење UC-V75/UC-V1000 од Canon

Дополнителна опрема од трети страни

Codex CDX-36150 (Codex снимач за EOS C700)
Батерија V-Mount

Разно

Температурен опсег при користење

Прибл. 0°C до 40°C, 85% (релативна влажност)
Прибл. -5°C до 45°C, 60% (релативна влажност)

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

  1. „Замена на приклучоци за објективи“ е опција со плаќање и мора да биде извршена во сервисен центар на Canon или овластен сервисен центар. Корисниците кои се префрлуваат од PL кон EF приклучок можат истовремено да го активираат Dual Pixel AF. Промената на приклучокот од EF кон PL ќе резултира со губење на можноста за Dual Pixel AF.
  2. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.