Крајот на „распродадените“ книги

Управниот директор на Printondemand-worldwide, Andy Cork, смета дека книгите со исцрпен тираж се нешто од минатото. „Во денешно време на светот не треба да постојат книги со исцрпен тираж,“ вели тој. „За издавачите, станувањето партнер со иновативен дигитален печатач на книги значи можност да ја испечатат која и да е распродадена книга секаде во светот, наместо нејзиниот тираж да биде исцрпен.“

За Printondemand-worldwide, печатењето книги по нарачка што го овозможува дигиталното печатење се покажа како мошне успешен бизнис модел. Поголемиот дел од книгите што компанијата ги печати се единечни примероци, но понекогаш печати и тиражи од 1.500 примероци, со што на издавачот му нуди комплетно решение, од обновување на тиражот до печатење на првата страница.

POD-image1

„Секако, ефикасноста е клучна, но суштинска е и сигурноста. Може да имате одлична опрема, но ако во 10% од времето не е активна, тогаш имате проблем. Тоа не е проблем што сме го имале со Canon. Дури и ако се расипе некоја машина, тоа никогаш не трае долго бидејќи сервисерите доаѓаат и ја завршуваат работата за помалку од два часа.“

Andy Cork, управен директор на Printondemand-worldwide