Filmmaker advice from Nehemias Colindres

Совет за снимање од Nehemias Colindres

Фотографот и режисер, Nehemias Colindres, ги споделува неговите три најдобри водичи за снимање видеоснимки: снимање вињета, совети за режисери и преку објективот.

Снимањето филмови, како и секоја друга форма на уметност, се подобрува само со вежбање. Тоа всушност се темели на способноста за препознавање што е добро а што... не е добро. 

Најважно од сè, треба да научиме да го усовршиме нашиот вкус – нешто што може да се постигне само со напорно снимање сè додека не ја снема светлината. 

На почетокот, никој од моите колеги не очекуваше премногу од мене, а мислам дека и јас не очекував премногу од себеси. Сето тоа се промени по еден инспиративен разговор со мојот поранешен ментор. Тој разгоре оган во мене, желба да станам најдобар. Не секогаш сум најталентираниот, но имам одличен вкус и сум многу гладен. Тоа вреди многу. 

Друга карактеристика што значително го подобри начинот на кој работам е мојата способност да изберам добра опрема и добро да планирам. 

Вообичаено, сите слики ги имам замислено во главата и запишано, а планирам и со кој објектив ќе ги снимам. Најважно од сè е да имате искуство кој објектив треба да се користи и какви резултати постигнува. 

Освен со одличен вкус, начинот на кој работите може да се подобри и со одличен избор на објективи. Многу олеснително е да имате и одличен тим, тие се вашите партнери за работа и сите треба да бидете сложни за секоја снимка.

Ако снимам портрети, тогаш сакам да ги снимам луѓето во нивното опкружување. Сметам дека така гледачот навистина се поврзува со ликовите. Портретите секогаш ги снимам со објектив од 50mm. Малата длабочина на полето создава прекрасни резултати. 

Секогаш велам дека најважно од сè е да го снимате тоа што го сакате и да не дозволувате другите да ве разубедат од тоа. Сето друго ќе го постигнете со многу труд и малку среќа.