hero

Вашите фотографии ќе ни станат омилени: зимски сцени при слаба осветленост

Овој месец ве предизвикуваме да се наоблечете и да ја искористите слабата зимска светлина за да креирате прекрасни слики. Ги прашавме фотографите на трите фотографии што ни се омилени да ни објаснат како ги снимиле.

Crepusculo од Javier Pavia Barajas

„Оваа фотографија ја снимив на планината наречена Floyen што се простира над Берген, Норвешка. Таа е една од најпопуларните туристички атракции на градот. Сакам да шетам надвор со мојот Canon кога паѓа снег, но никогаш не сум отишол толку далеку. Малку се загубив додека се искачував нагоре со фотоапаратот.

Сакам да шетам сам во вакви прилики за да можам да се фокусирам на мојата слика. И покрај ладното време, мојата прошетка се исплатеше бидејќи успеав да снимам слика со поглед над градот кој изгледа прекрасно под зимската светлина“.

Wolf in de mist од Marga Straver

„Оваа фотографија ја снимив во Biotop Wildlife Park во Германија, во близина на селото Vehlingen. Паркот околу селото е дом на голем број европски диви животни, како волци, северни елени, бизони и рисови, кои живеат во нивните природни живеалишта.

Беше јануари, а времето беше лошо. Врнеше и имаше многу магла. Помеѓу дрвата имаше пет волци. Одеднаш, еден од нив скокна врз едно старо паднато дрво. За среќа, ја снимив сликата од местото каде што се криев и каде што чекав цел ден за да ја доловам совршената слика.

Поради слабата осветленост, морав да користам помала брзина на блендата и повисока вредност за ISO од вообичаено. Се надевам дека ќе се вратам на пролет кога времето и светлината ќе бидат подобри. Една волчица беше трудна, па можеби кога ќе ги видам повторно ќе имаат младенче!“

Mountain Church од Guillermo Garcia

„Исланд е рај за љубителите на ноќното фотографирање. Набљудувањето и фотографирањето на поларната светлина во живо е доживување кое никогаш нема да го заборавам. Сликата ја снимив во една ноемвриска ноќ, за која не беше прогнозирана поларна светлина. Ја снимив во подножјето на Kirkjufell, во близина на градот Grundarfjörður Lake.

Месечината беше речиси полна, а небото чисто. Се одлучив за едноставна композиција со распукан мраз во преден план и планината во средина. Околу 11 часот навечер, забележав зелена точка во небото која постепено стануваше повидлива. Чувствував неверојатна возбуда додека зората стануваше поинтензивна и подолга, создавајќи речиси совршен лак врз Kirkjufell.

За да го доловам движењето на поларната светлина користев рачен режим, со експозиција од 2,5 секунди, решетка од f/2.8 и ISO 3200“.

Обидете се да го извршите предизвикот за овој месец

Guillermo, Marga и Javier ја доловија убавината на слабата осветленост во нивните слики. Сакаме да го погледнеме светот преку вашите очи. Зошто не учествувате во предизвикот за фотографирање за овој месец? Земете го фотоапаратот, истражете го вашиот град и вчитајте ги резултатите тука.