Еден од најекстремните зимски спортови

Влечењето санка или скии со коњи, кое некогаш претставувало начин на патување низ зафрлени места во зимските месеци, сега е еден од најекстремните спортови. Натпреварувачот на скии држи узди преку кои го влечат специјално тренирани тркачки коњи без јавачи. Натпреварувачите се тркаат со неверојатни брзини до 50km/h.

Овој спорт бил демонстриран на Зимските олимписки игри во 1928 година, а денешните трки се одржуваат во многу земји, меѓу кои и САД, Канада, Франција и делови од Скандинавија. Повеќето трки се на должина од пет километри до 20 километри. Во сите случаи, коњите се одгледуваат и тренираат за да не се вознемируваат за време на трките и да им биде удобно кога ги влечат уздите заедно со скијачот зад нив.

За да се приближиме до возбудата и адреналинот на овој спорт, го следевме тренингот на 55-годишниот Franco Moro во Аргентина кој е тековен светски шампион, зависник од брзина и љубител на снегот. Неговата опсесија за овој спорт трае 31 година, а неговата страст за спортување открива нов начин за уживање во најладното време од годината - за прославување на екстремниот снег, а не за хибернирање во затворен простор. Come and see.

Слика © Richard Walch. Амбасадор на Canon