Приближување до случувањата

Обликувањето на кадарот е важен дел од фотографирањето, а најважно е искуството за додавање или отстранување елементи од фотографиите. Кога фотографирате движења, еден од најдобрите начини да задржите високо ниво на возбуда во фотографиите е да го исполните кадарот со вашиот објект. На тој начин ќе чувствувате поголема поврзаност со случувањата.

Обидете се да се приближите физички колку што е можно повеќе. На тој начин ќе можете полесно да го исполните кадарот со движења. Ако фотографирате во арена, ќе можете да се доближите до играчите на ниво на очите, поради што ќе добиете добра заматена заднина што не би можеле да ја направите ако фотографирате од повисока локација.

Честопати постои ограничување колку блиску можете да се приближите физички до случувањата. Во тој случај, користете подолг објектив или фотоапарат со поголем зум за да ја намалите оддалеченоста од објектот.

Кога зумирате, особено при голема фокусна должина, ќе бидете толку блиску до објектот поради што лесно можете да го изгубите. Canon создаде нова генијална технологија што го решава тој проблем.

Функцијата за помош при обликувањето на кадарот кога зумирате го задржува објектот во кадарот со оддалечување на зумот кога објектот ќе дојде до работ на кадарот. Потоа таа повторно зумира кога објектот ќе дојде во центарот на кадарот.

Тоа ви овозможува да зумирате без да ја загубите перспективата или самиот објект.

Фотографирање движења - зумирање