See the difference with a specialist action lens

Погледнете ја разликата со специјален објектив за брзи движења

Фотографите на движења сакаат да им го привлечат вниманието на гледачите кон нивните слики за да им пренесат какво е чувството да се биде покрај теренот, да се седи во џип на сафари или да се лета покрај птица грабливка.

Еден од најдобрите начини да се постигне тоа е да се исполни кадарот со движење и да се прикаже субјектот одблиску и детално. Ќе има прилики во кои ќе можете да се позиционирате на само неколку метри од случувањата. Меѓутоа, во повеќето случаи ќе стоите зад пречки или огради и ќе треба да фотографирате од далечина. Во овие случаи, најдобро е да користите објектив со голема фокусна должина за да можете да ги доловите случувањата.

Фокусната должина се мери во mm и колку бројот е поголем , толку е поголемо и зумирањето со сензорот на фотоапаратот. Воглавно, објективите со фокусна должина поголема од 85 mm се нарекуваат телефото објективи, но за да фотографирате движења одблиску ви треба објектив со фокусна должина од 200 mm или повеќе, како што се EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM или EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Овие телефото објективи нудат опсег на фокусни должини и се популарни за фотографирање движења на различна оддалеченост од положбата на фотографирање.

Да погледнеме неколку примери:

Овие слики се снимени со фотоапарат EOS од истата положба на брегот на водата. За првата слика е користен објектив со опсег од 18-55 mm - стандардна должина за секојдневно фотографирање. На сликата се прикажува голем дел од околната водена површина и не се чувствувате поврзани со случувањата, а субјектот изгледа мал во кадарот. Меѓутоа, за втората слика е користен објектив со опсег од 55-250 mm што се доближува до случувањата и го обликува кадарот околу сурферот. Оваа слика ги фокусира малите детали, како што е лицето на сурферот и прскањето со капки вода што го предизвикува кога врти. Оваа слика одблиску овозможува исполнување на кадарот со движења, при што се елиминираат сите пречки во заднина и се насочува вниманието на гледачот кон случувањата.

Слични написи
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

ФОТОГРАФИРАЊЕ СПОРТ

Понесете го фотоапаратот со вас на натпревар: 7 совети за снимање подобри спортски фотографии

Фотографирањето спорт нуди многубројни креативни можности и одлични прилики за да ги испробате режимите и функциите на вашиот фотоапарат што можеби досега не сте ги користеле.

Zoom in and capture fast action

ФОТОГРАФИРАЊЕ ДВИЖЕЊА

Зумирајте и снимете ги динамичните движења

За фотографирање на динамичните движења клучно е да се доловат моментите кои траат само дел од секундата. Но, не мора да се движите многу брзо ако сте подготвени.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Фотографирање со поместување за почетници

Научете како да го користите поместувањето за да снимите подобри фотографии од движење со помош на следните врвни совети.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники