panning shot of bike in the air

Фотографирање движења

Како се пренесува движење преку фотографија

Кога фотографирате движења, најважно е да ја доловите неизвесноста, самото движење и чувството на брзина. Меѓутоа, дилемата со која се соочуваат фотографите е како да го пренесат движењето во фотографија.

За замрзнување на движењето и снимање остри слики е неопходна голема брзина на блендата. Но, ако фотографирате, на пример, автомобил што се движи со брзина од 200 mph со многу голема брзина на блендата, тогаш ќе добиете слика од автомобилот што може да изгледа статична. Гледачот нема да добие чувство на движење кога ќе ја гледа таа слика.

Прочитајте го овој напис за поместување - техника за намалување на брзината на блендата и следење на субјектот за време на фотографирањето. Ова е одличен начин за пренесување на движењето, но може да се примени само во одредени ситуации. Исто така, потребно е многу вежбање за да се постигнат доследно добри резултати.

Ако ги следите правилата за поместување, тогаш може да ја користите брзината на блендата за да пренесете движење во фотографиите без да направите целосно поместување. Обидете се да ја намалите брзината на блендата од 1/1000 сек. на 1/640 сек. - дури и ова мало намалување на брзината на блендата може да создаде делумно заматување на елементите на субјектот што се движат побрзо, како што се тркалата на автомобилот што ротираат или врвовите на крилјата на птиците. Исто така, привикнете се да го следите субјектот низ визирот кога фотографирате бидејќи дури и при поголеми брзини на блендата може да добиете чувство на движење со оваа техника, а користењето на визирот е неопходно и кога ќе ја намалите брзината на блендата.

Освен менувањето на брзината на блендата, постојат и други техники што може да ги користите за да пренесете движење во фотографиите. Подгответе се за најважните моменти на настанот. Фотографирањето еден субјект за време на настанот е одлично, но фотографирањето два субјекти што се движат заедно укажува на брзи движења и случувања.

Покрај натпреварувачките случувања, барајте и аспекти од настанот што настануваат поради брзината и движењата, како чад од гумите, млаз вода во водените спортови, прав или кал во трките со коњи - сите овие се примери за доловување на идејата за движење.

Можете и намерно да ја заматите вашата фотографија. Ако го фокусирате субјектот, изберете кратко време на експозиција и го поместите фотоапаратот во спротивна насока од движењето на случувањата, тогаш може да создадете заматување на боите што ќе овозможи пренесување на движењето во фотографијата.

Слични написи
Learn to use panning for better action photos

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Дознајте како да ја користите техниката на поместување за да снимате подобри фотографии од движења

Независно што сакате да постигнете, поместувањето е одлична вештина што треба да ја совладате. Дознајте како да го контролирате фотоапаратот за да снимате совршени слики.

Capturing motion photography

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Снимање фотографии со движења

За да снимате фотографии со движења треба да направите избор помеѓу замрзнување на движењето ИЛИ да дозволите креативното заматување да ја прикаже идејата за движење на вашите фотографии. Туторот за Canon, Brian Worley, ги споделува неговите совети за снимање движења.

Shoot sharper fast-moving action

ФОТОГРАФИРАЊЕ СПОРТ

Снимајте поостри динамични движења

Снимањето одлични фотографии од динамични случувања, како што се сурферите на река, сноубордерите или тркачите, подразбира размислување однапред. Прво, треба да размислите за она што сакате да го фотографирате, колку брзо ќе се движат објектите и каде ќе застанете за да фотографирате.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники