silhouette of woman in-front of city scape

Основи на фотографирање

Совети и најдобри објективи за фотографирање со ефекти на дефокусирање

Фотографите кои користат DSLR ги обожуваат површините што не се во фокус во нивните фотографии, бидејќи на тој начин нивните фотографии се разликуваат од фотографиите снимени со фотоапарати од основна класа и паметни телефони со кои е тешко да се добијат дефокусирани површини. Ефект на дефокусирање е термин што се користи за да се опише квалитетот и карактеристиките на овие површини што не се во фокус и тој најмногу се забележува во дефокусираните светли тонови.

Интензитетот на ефектот на дефокусирање се зголемува кога вашата слика има мала длабочина на полето или поголема површина што не е во фокус. Затоа контролирањето на интензитетот на ефектот на дефокусирање во вашите слики зависи од зголемувањето на заматените површини. Подолу се дадени неколку начини за заматување површини во вашите слики преку намалување на длабочината на полето што овозможува ефект на дефокусирање во вашите слики.

1. Користете „брз“ објектив - ова се однесува на објективи со голема максимална решетка, а ние го препорачуваме објективот EF 85mm f/1.8 USM или EF 50mm f/1.8 STM

2. Фотографирајте со голема решетка - користете го вашиот фотоапарат во режим за приоритет на решетката (Av) или рачен режим (M), изберете голема решетка (мала вредност за f/) за да ја намалите длабочината на полето и да го зголемите ефектот на дефокусирање во однос на вашиот субјект кој е во остар фокус.

3. Зголемувањето на растојанието помеѓу вашиот субјект и заднината може уште повеќе да ја замати заднината.

ornate lamp in-front of bokeh effect

4. Доближете се - минимизирањето на растојанието помеѓу вас и вашиот субјект ќе го зголеми интензитетот на дефокусирање на заднината.

5. Користете поголеми фокусни должини за да ја зголемите површината што ќе биде дефокусирана во вашите фотографии. Ако имате објектив со зум, тогаш поставете го зумот на максимална фокусна должина. Објективите со фокусна должина од 200 mm или повеќе создаваат уште поголеми заматени површини.

Слични написи
How to use natural light

ОСВЕТЛУВАЊЕ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да ја користите природната светлина

Ако знаете како да го користите осветлувањето во ваша полза, вашите фотографии ќе бидат значително подобри. Исто така, нема да треба ни да инвестирате во нова опрема за да добиете подобри резултати.

The difference a portrait lens makes

ПОРТРЕТИ

Подобрувањето што го нуди објективот за портрети

Постои група специјални објективи што се дизајнирани за специфични жанрови, како на пример, фотографирање портрети, што можат значително да ги подобрат вашите фотографии.

Take better portraits

ПОРТРЕТИ

Портрети во услови со недоволна осветленост

Снимањето портрети навечер може да биде тешко. Прочитајте како да ги подобрите вашите вештини за снимање портрети.

6. Избирајте субјекти со видливи светли тонови во дефокусираната површина. Светлите тонови се однесуваат на изворите на светлина во сликата. Амбиенталните светилки или сончевата светлина што продира низ лисја од дрво создаваат прекрасни прстени и форми на заматена светлина или ефект на дефокусирање.

7. Не заборавајте ја површината во преден план - дефокусирана површина може да создадете и во преден план на вашите слики. Обидете се да го позиционирате субјектот подалеку во вашата слика и опфатете неколку детали во преден план што се блиску до фотоапаратот.

8. Исто така, може да исечете некои форми од картон и да ги ставите пред објективот за да добиете интересни ефекти. Погледнете го видеозаписот тука:

Подобрувањето на квалитетот во однос на интензитетот на ефектот на дефокусирање зависи од објективот што го користите. Заматената светлина во различни форми, што е особено видлива во дефокусираните светли површини, ја создава решетката или отворот што го формираат сечилата на дијафрагмата на вашиот објектив. Општо, објективите со повеќе сечила на дијафрагмата создаваат позаоблена решетка и поубав ефект на дефокусирање.

 silhouette of woman in-front of city scape with zoom

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники