H1 header

Снимајте поостри динамични движења

Снимањето одлични фотографии од динамични случувања, како што се сурферите на река, сноубордерите или тркачите, подразбира размислување однапред. Прво, треба да размислите за она што сакате да го фотографирате, колку брзо ќе се движат објектите и каде ќе застанете за да фотографирате.

Фотографирајте многу слики и секогаш следете го дејството

Колку повеќе фотографии ќе направите, толку поверојатно е дека ќе снимите фотографија што ќе ви се допаѓа. Следете го дејството и не ја проверувајте секоја снимена фотографија, бидејќи поради тоа би можеле да го пропуштите она што се случува пред вашиот објектив. Во најдинамичниот дел, снимајте во кратки групи, наместо една фотографија по друга. Повеќето DSLR фотоапарати, фотоапарати без огледало и напредни компактни фотоапарати, како и паметните телефони, имаат режим за групно или континуирано фотографирање. Тој е совршен за трки, фотографии од брзи спортови, танчари или сурфери.

Предвидете го следното движење на објектот и користете континуирано фокусирање

Без разлика дали го фотографирате лондонскиот маратон, минхенските сурфери или натпреварот во мал фудбал на вашите пријатели, овозможете им на објектите простор за движење и предвидете каде ќе бидат следно. Ако е можно, поставете го фотоапаратот во режим на континуирано фокусирање, познат како AI SERVO или SERVO AF кај фотоапаратите од Canon, за фокусот автоматски да се прилагодува, а објектите да останат остри додека ви се приближуваат. Сите DSLR фотоапарати, фотоапарати без огледало и напредни компактни фотоапарати од Canon ја нудат оваа функција.

Да се замрзне или да не се замрзне?

Клучно за доловувањето на движењата е да одлучите дали да го замрзнете дејството или да се обидете да доловите заматена дејство со помош на соодветна брзина за задржување на блендата. Во повеќето случаи, подобро е да снимите остра и јасна фотографија од сцената. За да го сторите тоа, изберете поголема брзина на бленда. Колку голема ќе биде брзината на блендата ќе зависи од брзината на движење на објектите. 1/4000-ти дел од секундата може да биде доволно брзо за да се замрзне движењето на автомобилите и нивните тркала. 1/250-ти дел од секундата е доволно брзо за тркачи. Можете да го пробате и поместувањето – движете го фотоапаратот за да го следите објектот. Тоа ќе ја замати заднината, а објектот ќе изгледа остро.

Додајте драматика со помош на зумирањето

Кога снимате динамични случувања, обидете се да зумирате повеќе за подобро да го доловите она што се случува. Ако фотографирате луѓе, фокусирајте се на нивните лица за дополнителна драматика. Обидете се да ги прикажете изразите на нивните лица додека се внесени во акцијата или обидете се да ги снимите додека го постигнуваат победничкиот гол.

Зголемете ги поставките за ISO за да доловите повеќе светлина

Ако немате доволно светлина, обидете се да ја зголемите вредноста на ISO на 400, 800 или повеќе. Ако сѐ уште не сте задоволни од резултатот, префрлете се во рачен режим и преземете ја контролата над решетката. Потоа изберете f/4 или f/2.8 за да овозможите да навлезе колку што е можно повеќе светлина. Тоа ќе ви овозможи да фотографирате со поголема брзина на бленда и ќе резултира со поостри слики.