A green cutting mat with printed stickers resting on top, with a smartphone and tablet.

СОВЕТИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Разубавете го телефонот и другите уреди преку печатење

Сите си ги сакаме паметните телефони, таблет-уредите и лаптопите, но тие изгледаат многу обично кога ќе ги извадиме од кутиите. За среќа, набрзо ќе може да го промените тоа со вашите омилени фотографии, дизајни или шаблони со помош на малку самолеплива фотохартија RP-101 од Canon и печатач PIXMA од Canon. А бидејќи самолепливата фотохартија функционира со гаранција, ќе можете да го менувате изгледот колку пати што ќе посакате, а ќе можете и да го усогласите со вашата облека!

Откако ќе ги разубавите телефонот, таблет-уредот и лаптопот, несомнено ќе почнете да забележувате и други предмети во домот што може да ги разубавите. На пример, може да го разубавите фрижидерот со вашите омилени фотографии што ќе ги отпечатите врз самолеплива фотохартија или, пак, врз магнетната фотохартија MG-101 која е совршена за поставување врз многу метални предмети.

Што ви треба

Печатење на материјалите

Магнетната фотохартија од Canon и самолепливата фотохартија имаат димензии од 4x6 инчи (10,16x15,24 cm), совршено за печатење фотографии, но можете и да ги отсечете за да добиете помали налепници и магнети во совршени форми. Ако добро го направите распоредот, може да добиете повеќе налепници или магнети од еден лист хартија.

Еве што ви е потребно:

1. Изберете го дизајнот

A smartphone showing Creative Park, a tablet with printed stickers on it and a green cutting mat.
Без оглед дали сакате да печатите сопствени слики или графика од Creative Park за да ги украсите вашите уреди, можностите се неограничени.

Семејните фотографии изгледаат одлично како налепници, но може да ги фотографирате и цртежите на вашите деца, рачно напишана порака или предмети како листови или цветови. Ако не сакате изглед што е реалистичен како фотографија, тогаш применете филтер со ефект врз сликата во вашиот телефон или компјутер.

Исто така, достапни се прекрасни дизајни што може да ги преземете од Creative Park. Таму ќе пронајдете многубројни убави мотиви и шеми, како и шаблони за стандардни футроли за паметни телефони кои со внимателно сечење и позиционирање може да ја прекријат задната страна на вашиот телефон или веќе постоечката футрола.

2. Ставете хартија во печатачот

Слични написи
A tablet displays the Easy-PhotoPrint App while a printer rests on a table in the background.

СОВЕТИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Апликација Easy-PhotoPrint Editor

Дознајте како да ја користите забавната и интуитивна апликација Canon Easy-PhotoPrint Editor.

A woman wears a cotton tote bag, adorned with an iron-on transfer of a panda.

КРЕАТИВНО ПЕЧАТЕЊЕ

Приспособете ја вашата гардероба

Стилски маички, приспособени торби… едноставен водич за печатење врз текстилни материјали.

A printout on a printer tray of an iron-on transfer of a polar bear, and different print applications: smartphone, cloth bag, T-shirt, party glasses

КРЕАТИВНО ПЕЧАТЕЊЕ

Разбудете ја вашата креативност со печатење

Дознајте како да користите хартија, апликации и печатач од Canon за да го трансформирате вашиот дом и да ги разубавите сите предмети, почнувајќи од телефонот па сè до фрижидерот.

A woman loading photo paper into a white Canon PIXMA printer.
Пред да ставите медиуми во печатачот, не заборавајте да го изберете саканиот вид на медиуми, независно дали сакате да ги изложите вашите слики како магнети на фрижидерот или како налепница на лаптопот.

Следно треба да одлучите каков медиум сакате да користите и да го ставите во вашиот печатач PIXMA. Самолепливата фотохартија е одличен избор за многубројни површини, вклучувајќи и деликатни електрични предмети, а магнетната фотохартија од Canon може да се користи врз различни метални предмети. Пред да се одлучите за дизајнот што ќе го печатите врз магнетната фотохартија, проверете дали предметот што сакате да го украсите е магнетен.

3. Отпечатете го вашиот дизајн

A woman holding a printed photo of a flamingo graphic next to a Canon printer.
Серијата PIXMA од Canon нуди опции за поврзување преку Wi-Fi за да можете да ги печатите вашите дизајни директно од вашиот паметен телефон.

Благодарение на апликацијата Canon PRINT може да го отпечатите вашиот дизајн со компатибилни печатачи PIXMA директно од вашиот паметен телефон или, пак, доколку сакате, може да го отпечатите од компјутер. Ако вашиот печатач е компатибилен со PIXMA Cloud Link од Canon, тогаш може да печатите директно од вашите сметки на социјалните медиуми, вклучувајќи Instagram и Facebook преку апликацијата Canon PRINT.

4. Скројте го дизајнот

A printed graphic of a flamingo being cut out on a green cutting mat.
Не заборавајте да го отсечете отпечатениот материјал за да одговара на големината на вашиот паметен телефон. Ако украсувате поголем предмет како лаптоп или таблет-уред, можно е да нема потреба да отсекувате ништо и ќе можете веднаш да почнете со украсувањето.

Ако отпечативте фотографија врз целиот лист хартија, тогаш преминете на следниот чекор, но ако вашиот дизајн е помал, тогаш ќе треба да ја отсечете налепницата по нејзините рабови. Остри ножици се идеална алатка за сечење на самолепливата фотохартија, но не се брзајте и сечете полека околу дизајнот за да добиете убав раб. Ако сечете футрола за паметен телефон, не заборавајте да ја проверите положбата и отворот за камерата, а потоа сечете соодветно. Не е лоша идеја прво да направите шаблон од обична хартија или картон. Потоа може да ги обележите рабовите на шаблонот со молив пред да започнете со сечењето.

Скалпелот можеби е подобар избор за сечење на магнетната фотохартија од Canon, но треба да користите подлога за сечење, чиста даска за сечење или доволно дебел весник за да ја заштитите работната површина одоздола. Металниот линијар или некој сличен уред може да се користи како практичен водич кога сечете прави делови, а движењето при сечењето треба да биде рамномерно и стабилно.

5. Излупете и залепете

A person peeling a printed sticker off the backing paper.
Внимателно одлепете ја налепницата од задната хартија и залепете ја на вашиот уред. Ако користите магнетна хартија, не треба да ја одлепувате - треба само да ја ставите на соодветна површина.

Сега треба да ја излупите задната страна од самолепливата фотохартија и да ја залепите хартијата врз паметниот телефон или друг уред. Започнете од некој раб или агол на налепницата и внимателно одлепете ја задната страна, а потоа залепете ја налепницата во едно бавно движење. Тука линијарот може да ви помогне да одлепувате и залепувате по права линија, движејќи го стабилно врз налепницата.

Магнетната фотохартија нема хартија од задната страна, што значи дека е подготвена за прилепување веднаш откако ќе ја исечете.

6. Менување на положбата

A woman applying a cut-out printed sticker to the back of her smartphone.
И двата медиуми можат да се лепат повеќе пати и не оставаат траги откако ќе ги одлепите, па затоа ќе можете да ги преместите таквите магнети од фрижидерот на радијаторот и ќе можете да ставате нова налепница на паметниот телефон секогаш кога ќе посакате.

Една од најдобрите придобивки кога ја користите самолепливата фотохартија RP-101 од Canon и магнетната фотохартија MG-101 е можноста за поместување на отпечатените материјали за постојано да го менувате изгледот на вашите уреди без да остануваат лепливи траги. Изгледајте поинаку секој ден во неделата!

Напишано од Angela Nicholson

*Компатибилност со самолепливата фотохартија RP-101: серија TS/TR/G, MG7700, MG7500, MG7100, MG6800, MG6600, MG6400, MG5700, MG5600, MG5500, MG3600, MG3500, MG3000, MG2900, MG2500, серија MG2400, MX530, MX490, серија MX470, серија iP2800, iP110
Компатибилност со магнетната фотохартија MG-101: серија TS/TR/G, MG7700, MG7500, MG7100, MG6800, MG6600, MG6400, MG5700, MG5600, MG5500, MG3600, MG3500, MG3000, MG2900, MG2500, серија MG2400, MX530, MX490, серија MX470, серија iP8700, iP2800, iP110, серија iX6800

Слични производи

Слични производи

Слични производи

Препорачани апликации

Слични статии

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники