light trail over empty road

Фотографирање со експозиција

Фотографирање со долга експозиција

Долга експозиција се однесува на фотографирање со брзина на бленда со опсег од неколку секунди до неколку часа и претставува одлична техника за снимање прекрасни пејзажи.

Прво треба да го поставите фотоапаратот на статив. Држењето на фотоапаратот во рака кога фотографирате со брзина на бленда дури и од 1 секунда ќе предизвика заматување на сликата. Поставете ја вредноста на ISO во зависност од сцената и користете режим за приоритет на блендата (Tv) за да ја прилагодите брзината на блендата најмногу до 30 секунди. Користењето уред за далечинско активирање на блендата, како што се далечинскиот управувач RC-6, далечинскиот прекинувач RS-60E3 или безжичниот далечински управувач BR-E1 од Canon или, пак, тајмер од 2 секунди, ќе ви овозможи да спречите тресење на фотоапаратот при притиснување на копчето за блендата.

Како што може да видите во примерот погоре, движењето на Земјата за време на долгата експозиција создаде ефект на траги од ѕвездите низ целото ноќно небо.

Предизвикот при фотографирање со долга експозиција во текот на денот е поставувањето на брзината на блендата со која ќе овозможите доволно време за одвивање на движењата. Идеално, брзината на блендата треба да биде подолга од неколку секунди, па затоа не заборавајте да користите мала вредност на ISO и мала решетка. Исто така, подобро е да фотографирате на облачен ден или во сенка или, пак, на почетокот или крајот на денот кога светлината е послаба. Може да инвестирате и во филтер што се поставува на објективот и што спречува навлегување на одредена количина на светлина. Најдобро е да користите филтер за неутрална густина (ND). Некои компактни фотоапарати, како што е серијата PowerShot G7 X имаат вграден ND-филтер што може да го вклучувате и исклучувате во менито.

Заматувањето на плимата што надоаѓа и се повлекува беше снимено со мала ISO-вредност 100, мала решетка f/16 и брзини на блендата од 1/10 и 30 секунди.

Слични написи
Fireworks photography

ФОТОГРАФИРАЊЕ ОГНОМЕТИ

10 совети што ќе ви помогнат да снимате подобри фотографии од огномети

Од најдобри подесувања на фотоапаратот до вклучување на вашето семејство и пријатели во кадарот, еве како да ја фотографирате радоста и магијата на огнометите.

Light Painting Photography

БОЕЊЕ СО СВЕТЛИНАТА ПРИ ФОТОГРАФИРАЊЕТО

Боење во сликите со помош на извор на светлина и долга експозиција

Боењето со светлина е популарна активност за фотографирање бидејќи лесно може да добиете одлични резултати, не ви треба многу специјална опрема и може да создадете навистина интересни содржини.

Astrophotography

АСТРОФОТОГРАФИЈА

Како да фотографирате ѕвездени ноќни неба

Новата технологија за фотоапарати го олеснува фотографирањето на ноќното небо. Овие професионални совети ќе ви помогнат да создадете навистина прекрасни слики.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники