ocean view at sunset

ФОТОГРАФИРАЊЕ ПЕЈЗАЖИ

Тајните за снимање морски пејзажи

Силниот контраст помеѓу брегот и морето, формите што ги создава светлината кога се одбива од водата и изразените промени во временските услови ги прават морските пејзажи многу популарен субјект за фотографите за пејзажи. Снимањето на совршената слика може да биде голем предизвик, но ако посветите малку време за да разберете како функционира темпирањето, позиционирањето и обликувањето на кадарот, тогаш ќе добиете прекрасни и креативни резултати.

Фантастично осветлување - единственото нешто што ги издвојува сериозните фотографи за пејзажи од секојдневните корисници на фотоапарати е применувањето и разбирањето на светлината. Избирањето на најдоброто време од денот за снимање морски пејзажи е многу важно бидејќи светлината го менува интензитет, насоката и бојата во текот на денот.

Совршено темпирање - не можеме да кажеме дека постои „точно време“, но сигурно ќе добиете интересни бои ако фотографирате рано наутро и доцна попладне за време на „златниот час“ и во периодот што следи веднаш потоа, односно „синиот час“.

Временски услови - снимањето морски пејзажи е под влијание на сите природни појави на небото и во морето. Временските услови можат да внесат многу интересни елементи во сликите од морски пејзажи, почнувајќи од тенки и златни облаци до темни облаци од бура. Повторно ќе кажам, не постои најдобро време за снимање, но ако научите да пронаоѓате интересни временски елементи и максимално да ги искористите при фотографирањето, тоа ќе ви биде одлична вештина.

Доловување движења - создавањето чувство на движење во морските пејзажи може да ги претвори просечните сцени во интересни. Двете најважни области на кои треба да се фокусирате се релативно бавните движења на морето и небото. За доловување на нивните движења ќе ви треба бавна брзина на блендата и поддршка за фотоапаратот, најчесто статив.

Малите вредности за ISO и за решетката (односно голем број за вредноста f/) ќе ви овозможат да користите бавна бленда и далечинска контрола на блендата за да фотографирате подолго од 30 секунди. Погледнете како подвижните облаци и водата што тече по плажата ќе се заматат во различни бои. Или, пак, изберете многу голема брзина за блендата за да можете да ги доловите дури и најмалите капки од судирањето на брановите.

Слични написи
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ПРИ ПАТУВАЊА

10 совети за фотографирање при патувања

Фотографот за патувања и блогерка Diana Millos ги споделува своите најдобри совети за извонредни фотографии при патувањата.

SEASCAPE PHOTOGRAPHY

ФОТОГРАФИРАЊЕ МОРСКИ ПЕЈЗАЖИ

Фотограф за морски пејзажи и движења

Steve ни покажува како ги третира фотографиите од морски пејзажи и од движења на сличен начин за да создаде извонредни фотографии.

How to photograph water

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да фотографирате вода

Независно дали тече, паѓа, прска или мирува, дознајте како да ја фотографирате водата со овие 5 професионални совети.

Внесување интересни елементи - понекогаш фотографирањето на морето и хоризонтот не резултира со интересни слики, а нам како гледачи ни треба нешто што ќе ни го привлече вниманието и визуелно ќе нè заинтересира.

Барајте начини за обликување на кадарот на вашите морски пејзажи со предмети во преден план. Предметите направени од човекот, како што се лежалки, бродови, пристаништа и светилници, внесуваат контраст во природното опкружување, а елементите создадени од природата како што се сводови, столбови, групи камења поставени вертикално и каменчиња ќе ви го привлечат вниманието доколку се фокусирате на природните елементи.

Слични производи

Слични статии

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники