The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

ФОТОГРАФИРАЊЕ НА ОТВОРЕНО

Ѕвездени неба: 5 совети за снимање на ноќното небо

Гледањето ѕвезди додека стоите под ноќното небо претставува волшебно доживување. А сега, благодарение на напредоците во технологиите за фотоапарати, ќе можете лесно да снимате неверојатни фотографии како никогаш досега.

Дали сакате да пробате астрофотографирање? Ова се нашите најдобри совети за доловување на убавината на ѕвездените неба.

1. Проверете ја временската прогноза

Пред да појдете да фотографирате, не заборавајте да ја проверите временската прогноза, бидејќи ќе ви треба јасно ноќно небо за да снимите одлични слики од ѕвездите. Меѓутоа, делумното присуство на облаци може да го подобри амбиентот во фотографиите од ноќното небо, па затоа бидете креативни и искористете ги во ваша полза. Ако облаците се релативно мирни, веројатноста да изгледаат заматени во сликите ќе биде помала кога користите долга експозиција. Како и при секоја долга експозиција, стабилизирањето на фотоапаратот е многу важно за да се избегнат несакани траги од светлина или заматување. Користете статив за снимање остри и јасни слики од ѕвезденото небо и внимавајте на ветерот кој може да ги придвижи облаците и да ви ја уништи снимката.

Слични написи
A close up of a full moon above a lone tree in a field.

ТЕХНИКИ ЗА НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

8 одлични совети за фотографирање на супермесечина

Дознајте како да ја фотографирате една од најневеројатните глетки на ноќното небо.

A child watches a burst of gold and pink fireworks.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ОГНОМЕТИ

10 совети што ќе ви помогнат да снимате подобри фотографии од огномети

Од најдобри подесувања на фотоапаратот до вклучување на вашето семејство и пријатели во кадарот, еве како да ја фотографирате радоста и магијата на огнометите.

People skateboard down a brightly-lit city street at night.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ПРИ ПАТУВАЊА

Како да извлечете максимум од вашиот фотоапарат кога фотографирате во градот

11 совети што ќе ви помогнат да го доловите амбиентот на урбаната џунгла.

2. Пронајдете ја најдобрата локација за фотографирање ѕвезди

За да ги снимите најдобрите снимки, треба да појдете во природа и што подалеку од какви било светилки. Градските светилки ќе ги засенат ѕвездите, а истото може да го направи и полна месечина или полумесечина. Во светот постојат препознатливи места каде што можете да снимате неверојатни слики од Млечниот пат (како што е Долината на смртта во Аризона), но ако појдете надвор од градот со автомобилот би требало да пронајдете место во кое нема вештачка светлина.

3. Користете различни поставки

За да снимате ѕвездени неба, треба да ја преземете контролата врз фотоапаратот, па затоа изберете рачен режим и користете некои од различните поставки наведени подолу.

  • Фокус: изберете бесконечен фокус на објективот. Тоа можете да го направите рачно со поместување на прекинувачот на објективот во рачен фокус. Потоа, користете го индикаторот за оддалеченост (доколку го има кај вашиот објектив) или погледнете низ визирот и вртете го прстенот за фокусирање сè додека не изострите некој елемент во далечината. Штом објективот фокусира на далечина поголема од 6 m, неговото фокусно растојание ќе се проектира до бесконечност и ѕвездите ќе бидат остри.

  • Решетка: ако сакате ѕвездите да изгледаат како точки, а не како линии, тогаш треба да користите поширока решетка. Тоа ќе ви овозможи да внесете колку што е можно повеќе светлина во фотоапаратот, а времето на експозиција ќе остане релативно кратко. Не заборавајте, широката решетка може да резултира со мала длабочина на полето, што значи дека сè што е во преден план ќе биде заматено.
  • Брзина на блендата: имајте на ум дека ѕвездите постојано трепкаат. За да ги фотографирате ѕвездите или Млечниот пат колку што е можно постатички, поставете ја брзината на блендата на максимум 20 секунди. Ако ја намалите брзината на блендата уште повеќе, тогаш тоа ќе резултира со ѕвездени траги.
  • ISO: четвртиот фактор што влијае врз експозицијата на вашите фотографии е опцијата ISO. Колку вредноста на параметарот ISO е поголема, толку сензорот ќе биде почувствителен на светлината што навлегува низ решетката. Штом сметате дека поставките за решетката и брзината на блендата се соодветни за ефектот што сакате да го добиете, започнете да експериментирате со поставките за ISO. Започнете со ISO 1600, а потоа испитајте (со прегледување на сликите) дали вашиот фотоапарат добива доволно светлина од решетката и времето на експозиција за да ги доловите саканите слики. Потоа можете да го зголемите нивото на ISO (до 3200 или до максималната вредност што ја нуди фотоапаратот) за да видите како тоа ќе влијае на резултатите.

4. Обликувајте го кадарот

Небата исполнети со мали ѕвездички се едни од најубавите нешта за фотографирање. Но, можеби ќе посакате да вметнете елементи во кадарот на вашите слики за да ги направите поинтересни – како зграда, планини, елементи од пејзажи или езеро чија површина ја рефлектира светлината. Понекогаш на ѕвездите им е потребна перспектива или карактер, па затоа секогаш барајте нешто уникатно што можете да го доловите.

5. Снимајте ѕвездени траги

Ѕвездените траги можат да изгледаат убаво и интересно. Ќе ви треба многу време и трпение, статив и далечинска контрола на блендата. Ефектот го создава ротацијата на планетата; ѕвездите не се поместуваат!

Доловувањето на овие прекрасни светлосни линии е добар предизвик, но тоа е предизвик со кој може да добиете неверојатни резултати. Прво, треба да го лоцирате Северниот пол. Тоа можете да го направите со помош на некоја апликација за ѕвездени мапи достапни за вашиот паметен телефон. Фотографирањето со Северниот пол како фокусна точка во фотографиите и користењето долга експозиција ќе резултираат со кружни линии околу централната локација, како што може да видите на приложената слика.

Ѕвездите не зрачат силно, па затоа користете висока вредност за ISO (800, 1600 или поголема) за да го доловите нивното движење. Бидете трпеливи и експериментирајте пред да направите долга експозиција бидејќи колку е поголема вредноста на ISO, толку поголема е веројатноста за појава на шум во сликата.

Максималната брзина на блендата што е достапна кај повеќето фотоапарати е 30 секунди, па затоа користете експозиција со светилка во рачен режим за да добиете подолга експозиција. Тоа ќе ви овозможи да ја држите блендата отворена колку што сакате, со притиснување на копчето за блендата за да ја отворите или затворите. Поставете го фокусот на бесконечност. Експериментирајте и прегледувајте ги вашите снимки пред да направите долга експозиција од приближно 30 минути. Потоа повторно прегледајте ја сликата. Ќе ви требаат повеќе обиди – и трпение од неколку ноќи – пред да ги добиете саканите резултати.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники