A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

ПОРТРЕТИ

Подобрувањето што го нуди објективот за портрети

Повеќето EOS-фотоапарати се испорачуваат со објектив за општа намена што може да се користи за повеќе видови на фотографирање. Сепак, постојат и група специјални објективи што се дизајнирани за специфични жанрови, како на пример, фотографирање портрети. Тие можат многу да ги подобрат вашите фотографии. Кај објективите за портрети, главната разлика е во фокусната должина и максималната решетка.

Избирање соодветна фокусна должина

Фокусната должина е растојанието помеѓу објективот и сензорот на фотоапаратот кога субјектот е во фокус, а се изразува во mm. Објективите со зум имаат опсег на фокусна должина што се запишува како минимум и максимум, на пример, 18-55 mm. Генерално, под објектив за портрети се подразбира објектив со фокусна должина над 85 mm.

Ако треба да снимате класични кадри од глава и раменици, специјалниот објектив за портрети EF 85mm f/1.8 USM ќе ви понуди поголема фокусна должина за да добиете природен изглед и да го одвоите моделот од заднината.

За споредба, ако користите помала фокусна должина, на пример 24 mm, тогаш ќе го изобличите лицето на субјектот со тоа што ќе му ги промените пропорциите. Исто така, заднините вообичаено се позабележливи при помали фокусни должини.

Поголемата решетка ќе ви помогне

Друг важен фактор при избирањето објектив што е наменет за снимање портрети е неговата максималната решетка. Решетката ја претставува големината на отворот на блендата кој пропушта светлина до сензорот на фотоапаратот.

Сите објективи имаат ознаки за решетката како што се f/2,8 или f/5,6. Кај некои објективи со зум, ознаката на решетката се менува во зависност од избраната фокусна должина; овие објективи имаат опсег на повеќе вредности за решетката, како на пример, f/3,5-5,6. Колку е помал бројот на решетката, толку е поголем максималниот отвор на блендата, а снимањето портрети со објектив што има поголема максимална решетка нуди многубројни предности.

Поголемата решетка пропушта повеќе светлина низ објективот кон фотоапаратот, па затоа објективите со голема решетка се одлични за фотографирање при слаба осветленост, како на пример, портрети во затворени простории. Втората придобивка е тоа што фотографирањето со максималната вредност на решетката, често нарекувана и „најширок отвор на блендата“, создава поголем ефект на дефокусирање на заднината што им е потребен на фотографите за портрети.

Да погледнеме неколку примери за снимање портрети со различни решетки, користејќи го EOS M5 од Canon заедно со објективот EF-M 32mm f/1.4 STM од Canon.

Слични написи
A baby plays with an abacus.

ФОТОГРАФИРАЊЕ БЕБИЊА

12 совети за фотографирање бебиња што може да ги примените веднаш

Зачувајте ги драгоцените моменти и доловете го развојот на вашето бебе применувајќи ги нашите совети за позабавно фотографирање на бебињата со одлични резултати.

A girl holds a frisbee in front of her face like a picture frame.

СЕМЕЈНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Снимајте подобри портрети: забавни предизвици за семејно фотографирање

Блогерката за семејни фотографии Katja Gaskell го замени својот паметен телефон со EOS M50 од Canon и беше воодушевена од резултатите - воодушевете се и вие кога ќе ги примените овие техники.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

СЕМЕЈНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да снимате природни и креативни семејни фотографии

Професионалниот фотограф на портрети Christian Anderl споделува како може да го користите вашиот фотоапарат од Canon за да снимате неочекувани фотографии од семејна забава.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Овие три слики се снимени со иста фокусна должина и различна вредност на решетката, почнувајќи од мала решетка (голем f-број) во првата слика па сè до широка решетка (мал f-број) во третата слика. Ако сакате да ја отстраните непривлечната заднина во портретите што ги снимате, неопходно е да имате објектив со голема решетка. Кај третата слика, вниманието на гледачот ќе се насочи кон лицето на субјектот наместо кон непривлечната заднина, добивајќи поефективен портрет.

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники

Слични производи