silhouette of surfer on wave

ФОТОГРАФИРАЊЕ СПОРТ

Брзи движења во водени спортови

Сурфањето, кајакарството и другите водени спортови нудат одлични можности за фотографирање. Возбудата, превртувањето, скоковите, свиоците и брзината се фактори поради кои се потребни многу труд и трпение за да добиете одлични резултати. Ви подготвивме неколку совети за снимање подобри слики и за печатење на вашите резултати откако ќе ги снимите.

  • Користење на режимот за спорт
  • Намалување на несаканото заматување
  • Користење на режимот со приоритет на бленда (Tv)
  • Користење зона за AF
  • Користење брзи објективи за снимање движења
  • Поставки за квалитетот на сликата
  • Фотографирање субјекти во движење
  • Презентирање на вашите слики во најдобро светло
Без разлика дали планирате да сурфате по брановите, да застанете на работ на локалното езеро или да одите на плажа, секогаш треба да бидете свесни за опкружувањето околу вас и да ја имате предвид вашата безбедност и безбедноста на луѓето околу вас. Продолжете да читате за да дознаете повеќе.

За да го заштитите вашиот фотоапарат во близина на вода и на плажата, треба да користите наменски водоотпорни куќишта произведени од Canon. Овие тврди куќишта за заштита ќе ви овозможат да фотографирате под вода на длабочина до 40 метри, а песокот и прскањето со вода нема да бидат проблем. Куќиштата имаат и заштитени копчиња околу нив за да имате пристап до сите функции на фотоапаратот.

Препорачливо е да започнете со целосно наполнета батерија во фотоапаратот и мемориска картичка со многу слободен простор за да нема потреба да го отворате куќиштето откако ќе започнете да фотографирате. Ставете неколку мали кесички со силициум во куќиштето за да ја намалите влажноста.

Ако планирате да фотографирате под вода, користете сенило за објектив за да ги минимизирате одблесоците и заштитен филтер за да спречите оштетување на објективот од песокот.

Користење на режимот за спорт за снимање брзи движења

Спортовите со брзи движења се доловуваат најдобро кога фотоапаратот е оптимизиран да го следи вашиот субјект и да ги замрзне субјектите што се движат. Завртете го вртливото копче за избирање режими врз поставката Спорт или врз режимот SCN и изберете ја поставката Спорт на LCD-екранот, доколку вашиот фотоапарат има екран.

Режимот за спорт ќе ја зголеми брзината на блендата за да можете да го замрзнете моментот. Исто така, режимот за спорт го менува автоматскиот фокус (AF) на фотоапаратот за да ги следи субјектите што се движат.

За најдобри резултати, притиснете го копчето за блендата до половина и држете го прстот врз него за да го активирате фокусот пред субјектот да дојде во идеална положба за вашата слика. Режимот за спорт, исто така, го префрла фотоапаратот во режим за континуирано фотографирање со голема брзина за да може да сними серија слики кога целосно ќе го притиснете копчето за блендата. Ако фотографирате многу движења, мемориските картички со голема брзина и поголем капацитет можат да ви помогнат да снимате максимален број на слики во една серија.

Совет: кога го користите режимот за спорт, подобро е да снимате по неколку кадри, а потоа да го подигнете прстот од копчето за блендата и да пронајдете друг субјект.

Намалување на несаканото заматување: стабилизација на слика

Подолгите објективи за зумирање со стабилизација на слика помагаат во намалување на тресењето на фотоапаратот, но ако го движите фотоапаратот паралелно со случувањата, стабилизацијата на слика ќе биде помалку ефикасна. Побарајте преклопник што е поставен странично на објективот и ако пронајдете преклопник за избор на Режим 1 / Режим 2, тогаш изберете го режимот 2. Некои објективи автоматски преминуваат во режимот 2 кога ќе откријат дека се поместувате.

Брзите движења најчесто се доловуваат со многу кратка експозиција. Поставете ја брзината на блендата на 1/500s или повеќе. За замрзнување капки вода може да ви биде потребна брзина од 1/2000s. Кога се концентрирате на случувањата може да не ги забележите промените во условите за осветлување и ако брзината на блендата е многу голема, вашиот објектив може да не успее да создаде добра експозиција. Брз објектив е објектив со поголема максимална решетка (мал f-број) што пропушта повеќе светлина во внатрешноста за да ги долови движењата при поголема брзина на блендата. Користете автоматско ISO или приспособената функција за безбедно поместување со ISO за да добиете најдобра експозиција и подобри резултати.

Користење зона за AF

Фотоапаратите EOS располагаат со повеќе фокусни точки распределени низ целиот кадар и тие вообичаено го фокусираат субјектот што е најблиску до вас. За да бидете сигурни во кој дел од кадарот ќе фокусира фотоапаратот, изберете помала група на фокусни точки и потрудете се да бидат позиционирани врз субјектот.

Можно е да ви треба малку повеќе вежбање за да го постигнете тоа, но резултатите ќе го оправдаат трудот. За повеќето субјекти што се движат брзо, избирањето една AF-точка може да го отежни снимањето остри фотографии бидејќи постои поголема веројатност AF-точката да го промаши субјектот. Изборот на AF-точка е достапен само кога е избрана една од креативните режими за зони, P, Tv, Av и M.

Користење брзи објективи за снимање движења

Професионалните фотографи за спорт од Canon најчесто ги користат белите објективи од серијата L бидејќи тие нудат брзи максимални решетки и можат да ги зголемат субјектите во далечина.

Изборот на вашиот објектив ќе зависи од тоа колку сте блиску до случувањата. Ако сте подалеку од нив ќе ви требаат подолги објективи, но одлична алтернатива се и објективите со извонредно широкоаголен приказ.

Слични статии
What settings are best for shooting water sports?

ФОТОГРАФИРАЊЕ ВОДЕНИ СПОРТОВИ

Кои се најдобрите поставки за фотографирање водени спортови?

Ако ве интересира фотографирањето спортови, но сакате субјекти што се лесно достапни и сакате да снимате одлични слики, тогаш фокусирајте се на водени спортови.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ДВИЖЕЊА

Доловување движење во фотографии

Научете како да снимите движење и како да внесете чувство на движење во вашите слики.

Zoom in and capture fast action

ФОТОГРАФИРАЊЕ ДВИЖЕЊА

Зумирајте и снимете ги динамичните движења

Фотографирањето движења се основа врз доловување моменти што траат дел од секундата, а вие нема да треба да се движите брзо доколку сте подготвени.

Доловете ја и публиката

Колку е поголем зумот, толку е поголема можноста да ги зголемите субјектите во далечина. Затоа изберете поинаков пристап и фотографирајте пошироки перспективи што ќе ја прикажат целата атмосфера на спортот и публиката. Ако ги разгледате весниците ќе забележите дека многу малку од сликите со спортски случувања се детални слики одблиску, а повеќето се слики со широк приказ на кои освен спортот се гледа и локацијата и навивачите.

Поставки за квалитетот на сликата

Ако снимате JPEG-слики (наместо слики во RAW-формат), вашиот фотоапарат ќе може да сними многу повеќе слики при снимање континуирана серија на кадри. Исто така, тие многу побрзо ќе се запишат на мемориската картичка.

Правете комбинации од фотографии и кратки видеозаписи

Иако вашата цел е да фотографирате, снимањето неколку кратки видеозаписи ќе ви помогне да создадете многу посилна приказна. Повеќето фотоапарати имаат наменско копче за снимање видео за да можете полесно да започнете да снимате видео како алтернатива на фотографиите. Потоа можете да ги споделите и двата вида на содржини на вашите омилени социјални мрежи.

Снимање видео

Кога ќе пристигнете на локацијата, снимете неколку широкоаголни слики за да ја опфатите сцената. На тој начин нема да треба да зумирате многу при снимањето. Во повеќето случаи подобро е да го паузирате снимањето, да го промените кадарот и зумот, а потоа да продолжите со снимањето. Некои модели LEGRIA имаат режим за снимање во Full HD со 50p за да можете да снимате појасни движења што се идеални за спорт, па затоа искористете ја оваа функција доколку ја имате во видеокамерата.

Звукот што ќе го доловите од настанот може да се искористи, но имајте предвид дека ако сте позиционирани во публиката ќе добиете претежно шум од публиката наместо звук од спортот, па затоа треба да експериментирате со поставките за аудио сцени и да ја пронајдете таа што ќе го минимизира шумот од публиката.

Наместо да ја менувате вашата положба и да го ставате фотоапаратот на статив, обидете се да го движите фотоапаратот паралелно со случувањата. Овој процес е полесен ако снимате слики со поширок приказ. Ако настапуваат неколку натпреварувачи еден по друг, тогаш применете различни поставки за зум за секој од нив. Не заборавајте дека е добро далечните објекти да изгледаат поголеми во кадарот како што се приближуваат кон фотоапаратот, па затоа поставете го зумот на начин на кој ќе го задржите целиот субјект во кадарот кога тој ќе биде најблиску до вас.

Кога станува збор за уредување на видеозаписите може да изберете брз и динамички звук што ќе го искористите како основа за вашиот филм. Ако го додадете и звукот што сте го снимиле, тогаш филмот ќе биде уште подобар.

Презентирање на вашите слики во најдобро светло

За да печатите остри фотографии од спорт и брзи движења, користете фотохартија со висок сјај Pro Platinum PT-101 од Canon што е одличен избор за оригиналните мастила од Canon. Користете ги за да добиете најсјајни слики со остри детали и живописни бои.

За да добиете отпечатени материјали што го привлекуваат вниманието, изберете ја опцијата за печатење без рабови во драјверот за печатачот, доколку таа функција е вградена во вашиот печатач PIXMA. Печатењето без рабови ќе ви овозможи да печатите врз целата површина на хартијата. При печатење без рабови, печатачот ја зголемува сликата за да ја исполни страницата. Погледнете приказ на екранот за да бидете сигурни дека нема да ги изоставите деталите во рабовите на кадарот.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники