corgi runs through grass

Зумирајте и снимете ги динамичните движења

За фотографирање на динамичните движења клучно е да се доловат моментите кои траат само дел од секундата. Ќе мора да држите чекор со играта, да ги следите вашите пријатели вљубеници во сноубордингот или да ги снимите градските сурфери додека сурфаат на брановите. Но, не мора да се движите многу брзо ако сте подготвени.

Клуч за добивање добри слики кога користите телефото објектив (или објектив за зумирање) е вашата способност однапред да го поставите фотоапаратот. Тоа значи дека кога дејството ќе почне да се случува, можете да заборавите на прилагодувањето на поставките и да се концентрирате на она што се случува пред вас.

Камерите на паметните телефони може да понудат ограничен квалитет на сликата во поглед на зумирањето и снимањето динамични движења со детали. DSLR фотоапаратите, фотоапаратите без огледало и напредните компактни фотоапарати ви овозможуваат да се приближите до случувањата од поголемо растојание и ви нудат многу повисок квалитет и контрола при снимањето динамични движења, овозможувајќи ви прецизно зумирање со помош на телефото објектив.

Големите брзини на блендата се задолжителни при снимањето динамични случувања

Брзината на блендата е најважното нешто што мора точно да го поставите доколку сакате да фотографирате динамични случувања. Ако брзината на блендата не е доволно голема, ќе добиете заматени фотографии кои само ќе сакате да ги избришете.

Затоа, ако користите DSLR фотоапарат, изберете брзина на бленда од 1/125-ти дел од секундата или поголема. Многу динамични фотографии се снимени во 1/500-ти дел од секундата или побрзо, во зависност од брзината на движење на објектот.

За да користите голема брзина на блендата, а притоа доволно светлина да навлегува во фотоапаратот, ќе мора да користите широка решетка (мала f вредност, на пр. f/2.8). Кога користите широка решетка и голема брзина на блендата, исто така ќе создадете и длабочина на поле, со што ќе го истакнете објектот од прекрасно заматената заднина. Или, пак, ако вашиот фотоапарат нуди контрола над поставките за ISO, обидете се да ги зголемите, на пр. од 400 на 800, за сензорот на вашиот фотоапарат да стане почувствителен на светлина.

Фотографирање со помош на режимот за групно снимање

Спортските случувања, како што е градското сурфање на река, се одликуваат со брзи движења - затоа проверете дали вие и вашиот фотоапарат ќе можете да држите чекор. Користете го режимот за континуирано фотографирање на вашиот фотоапарат (понекогаш нарекуван режим за групно снимање) за да снимите повеќе слики и да имате подобри шанси да доловите одлични снимки преполни со динамика. Овој режим можете да го најдете на повеќето фотоапарати и на одредени паметни телефони.

Користење на континуирано фокусирање

Ако користите DSLR фотоапарат, тој веројатно ќе биде поставен да користи стандардно фокусирање како зададена вредност. Тоа значи дека можете половично да го притиснете копчето за бленда за да го заклучите фокусот, а потоа целосно да го притиснете за да ја снимите фотографијата. Но, за фотографиите со зумирање или со динамични случувања, обидете се да го користите режимот за континуирано фокусирање или фокусирање со следење (познат како AI SERVO или SERVO AF кај фотоапаратите од Canon). Овој режим му овозможува на вашиот фотоапарат автоматски да рефокусира за да следи објект во движење, што значи дека ќе добиете остри и детални фотографии од динамичните случувања без да мора да вложувате многу напор.

Помош за обликување на кадарот од Canon

Кога зумирате, особено при голема фокусна должина, ќе бидете толку блиску до објектот поради што лесно можете да го изгубите. Canon создаде нова паметна технологија што го решава тој проблем.

Вградена во одредени PowerShot компактни фотоапарати од Canon со големо зумирање, функцијата за помош за обликување на кадарот ви овозможува да го задржите објектот во кадар така што ќе оддалечувате додека тој да го достигне работ на кадарот. Потоа таа повторно зумира кога објектот ќе дојде во центарот на кадарот. Тоа ви овозможува да зумирате без да ја загубите перспективата или самиот објект.