Macro Photography

Објективи за макро фотографирање

Максимално искористување на макро објективите

Макро објективите овозможуваат фотографирање на многу мали објекти одблиску, откривајќи детали кои не можат да се видат со човечко око. Тие се користат за слики од инсекти и цвеќиња, како и фотографи кои снимаат мртва природа во студија.


Макро објективите ги користат фотографи кои снимаат диви животни и природа за снимање слики од инсекти и цвеќиња. Меѓутоа, со нивниот одличен квалитет на слика и голема максимална решетка, макро објективите се одличен избор и за портрети. За да бидете сигурни дека ќе го изберете вистинскиот објектив за вашето фотографирање, треба да имате предвид што е вашиот субјект и што сакате да снимите.

Macro Photography

Доловете ги ситните детали

Ако сакате да се доближите на вашиот субјект и да ги доловите ситните детали, тогаш макро објективите ќе ви овозможат да снимате слики одблиску со екстремни детали. Уникатната предност на макро објективот е во тоа што ви овозможува да го зголемувате субјектот за да изгледа 0,5x од реалната големина или идеално 1,0x од реалната големина или повеќе, на сензорот на фотоапаратот.

Raspberry Photography

Доближете се, но не премногу

Кога сакате да фотографирате одблиску некое темпераментно животно или инсект и да ги доловите ситните детали, тоа треба да го направите без да го вознемирите субјектот. Објективот со подолга фокусна должина, од 100 mm до 180 mm, ќе ви овозможи доволно работно растојание помеѓу вас и субјектот и да не го вознемирувате него или светлината околу него.

Green Insect Photography

Детали во природна големина

Уникатната функција на макро објективот е можноста да го зголеми субјектот во неговата реална големина (или повеќе). Ова се дефинира преку соодносот на зголемување на објективот помеѓу физичката големина на сликата на сензорот на фотоапаратот и физичката големина на субјектот што се фотографира. На пример, соодносот од 1:1 (или 1,0x од реалната големина) означува дека субјектот што го фотографирате има иста големина на сензорот на фотоапаратот како и во реалноста. Специјалните макро објективи, како што е објективот MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro од Canon, ви овозможуваат сооднос за зголемување до 1:5, што значи дека субјектот е 5x поголем на сензорот отколку во реалноста.

Life-Sized Detail Photography

Како вашиот фотоапарат може да влијае врз вашиот избор на објективи

Објективите EF-S од Canon се специјално дизајнирани за фотоапаратите со APS-C сензор како што е EOS 760D и не се компатибилни со моделите за целосна слика како што се фотоапаратите од серијата EOS 5D.

EF објективите може да се користат со сите EOS фотоапарати, но ако користите EF објектив со EOS фотоапарат од тип APS-C, тогаш ќе добиете агол на видливост кој е еднаков како и кај објективите со 1,6x поголема фокусна должина кај фотоапаратите за целосна слика. На пример, кога објективот EF 100mm f/2.8L Macro IS USM се користи со EOS 760D, тој создава ист агол на гледање како и кај објективот од 160 mm кај фотоапаратот за целосна слика. Споредбата подолу го покажува реалниот ефект при макро фотографирање.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Како фокусната должина влијае на растојанието

Фокусната должина на макро не секогаш значи доближување до субјектот. Повисоката фокусна должина (повисокиот број) ви овозможува да го имате истиот сооднос на зголемување дека стоите подалеку. На пример, користењето на објектив од 180 mm за фотографирање пеперутки ви го дава потребното растојание за да не го вознемирите субјектот, а сепак да го задржите макро зголемувањето.

Како што ја зголемувате фокусната должина, работното растојание исто така се зголемува, така што сѐ уште ќе можете да го постигнете истиот сооднос на зголемување. Работното растојание е растојанието од субјектот до рамнината на фокусот.

Дијаграмот на десната страна го покажува растојанието од крајот на објективот до субјектот.

How focal length affects working distance

Како фокусната должина ја менува перспективата

Изборот на вистинската фокусна должина е нешто на што сериозно треба да обрнете внимание при макро фотографирањето, бидејќи секоја промена може да влијае на фотографијата. Со зголемување на фокусната должина, заднината и предниот дел изгледаат како да се доближуваат, а тоа ви овозможува да го промените изгледот на снимката.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Избирање на вистинскиот објектив

Откако ќе ги земете предвид овие информации, треба да размислите што ви е најважно да снимите.

  • Дали сакате да снимите фотографија одблизу од темпераментно животно или инсект? Тогаш, ќе ви треба објектив со подолга фокусна должина како што е RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM или дури и EF 180mm f/3.5L Macro USM, којшто ви дава подолго работно растојание.
  • Дали сакате да ги зголемите субјектите повеќе од нивната реална големина? Тогаш макро објективот MP-E 65mm f/2.8 1-5x од Canon со сооднос на зголемување од 1:5 е идеалниот избор за вас.

Flower Macro Photography

За најдобри резултати од вашиот макро објектив

Заштита од тресење на фотоапаратот

Подолгите фокусни должини кај макро објективите може да предизвикаат повисоки нивоа на тресење на фотоапаратот, што го отежнува фотографирањето на остри и јасни слики. Стабилизаторот на слика во објективот помага во елиминирањето на поголемиот дел од тресењето при рачното фотографирање, ако изберете објектив без IS можете да користите статив за да ги стабилизирате фотоапаратот и објективот, но така тие нема да може лесно да се пренесуваат.

Chameleon Photography

Осветлување на вашиот субјект

Вистинското поставување на осветлувањето ви овозможува да користите поголема брзина на блендата, што ви дава јасни слики од субјектите во движење. Macro Ring Lite MR-14EX Il и Twin Lite MT-24EX од Canon нудат специјализирани системи за осветлување што ќе ви овозможат да го осветлите субјектот со порамномерна светлина со Ring Lite или понасочена светлина за текстура со Twin Lite. Објективот EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM се испорачува со две вградени LED (Macro Lite) светилки за дополнителна осветленост и елиминирање на појава на сенки.

Butterfly Photography

Неверојатно макро фотографирање

Повеќето наменски макро објективи ви овозможуваат да постигнете сооднос на зголемување од 1:1, но можете да се доближите и да постигнете сооднос од 1:2 (што значи дека субјектот ќе изгледа двојно поголем на сензорот на фотоапаратот) со помош на продолжителни цевки, ако фотоапаратот и објективот имаат поддршка за тоа. Доколку сакате да се доближите што е можно повеќе до субјектот, објективот MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo може да постигне сооднос од 1:5, ова ниво на зголемување може да ги прикаже воздушните меурчиња во капките вода.

Extreme Macro Photography

Професионален избор за макро фотографирање

МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM е професионален макро објектив RF што е совршен за рачно снимање слики и извонредни портрети со зголемување до 1,4x од реалната големина, со квалитетот на серијата L.

Погледнете ги деталите

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Може да ви се допадне и следното…

Слични производи