Canon PIXMA E4240
Спецификации

Specifications

Icon 01

20-sheet ADF*

Icon 02

8.8 ipm black and 4.4 ipm colour

Icon 03

Auto 2-sided printing

Icon 04

Borderless 4x6 inch photos in 65 seconds

Icon 01

Auto power On/Off

Icon 02

Wireless connectivity

Icon 01

Front paper feeding

Icon 02

Full dot mono LCD

Погледни сè

Детални спецификации

Општи спецификации

Функции

Безжично печатење, копирање, скенирање, испраќање факсови и Cloud Link

Спецификации на печатачот

Резолуција на печатење

До 48001 x 1200 dpi

Технологија за печатење

2 FINE картриџи (BK, CL)

Брзина на печатење на црно-бели документи

Прибл. 8,8 слики/мин.2

Брзина на печатење на документи во боја

Прибл. 4,0 слики/мин.3

Брзо печатење на фотографии

Без рабови 10x15 см: прибл. 65 секунди4

Печатење без рабови

Да (A4, писма, 20x25 см, 13x18 см, 10x15 см)

Печатење на обете страни

Автоматско двострано печатење (A4, писма - обична хартија)

Спецификации на скенерот

Тип на скенер

Скенер во боја со рамно лежиште, ADF и CIS

Резолуција на скенер (оптичка)

До 600 x 1200 dpi5

Максимална големина на документ

Рамно лежиште: A4, писмо (216x297 mm)
ADF: A4, писмо, правни

Длабочина на скенирање (влез / излез)

Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита

Спецификации на копирот

Брзина на копирање документи во боја

sFCOT: прибл. 27 секунди6
sESAT: прибл. 3,6 слики/мин.7
sESAT ADF: прибл. 2,7 слики/мин.8

Повеќекратно копирање

макс. 99 страници

Зумирање на копија

25-400%
Вклопување на цела страница

Функции за копирање

Копирање документи, копирање без рабови, 2-страно копирање, 2-на-1 и 4-на-1 копирање, копирање со бришење рамка, копирање со впарување (само ADF), копирање документи за идентификација

Подесувања за квалитетот на копирање

3 позиции (скица, стандардно, висококвалитетно)

Спецификации на факс

Вид на факс

Super G3/Комуникација на бои

Резолуција на факс

8 пиксели/mm x 3,85 реда/mm (стандардно)
8 пиксели/mm x 7,7 реда/mm (фино)
300dpi x 300dpi (екстра фино)

Брзина на факс

Црно-бело: прибл. 3 сек. (33,6kbps)9
Во боја: прибл. 1 мин. (33,6kbps)10

Факс меморија

прибл. 50 страници

КОМПАТИБИЛНИ МАСТИЛА

Картриџ за мастило

PG-46 (црна боја)
CL-56 (бои)

ПОТРОШУВАЧКА НА МАСТИЛО

BK (мастило со црн пигмент)

Црно-бело: 400 страници

CL (бои - CMY)

Бои: 300 страници

Стандарди за тестирање

ISO/IEC 24711 за страници во боја од A4 документи
Вредностите се добиени со континуирано печатење
* Проценета дополнителна потрошувачка

Поддршка за хартија

Видови на хартија

Обична хартија
Фото-хартија Про платинеста (PT-101)
Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)
Фото-хартија Pro Luster (LU-101)
Фото-хартија плус полусјајна (SG-201)
Сјајна фотохартија за „секојдневна употреба“ (GP-501)
Матирана фото-хартија (MP-101)
Отстранливи фотоналепници (RP-101)
Магнетна фотохартија (MG-101)

Максимален внес на хартија

Макс. 100 листови обична хартија
Макс. 20 листови фото-хартија

Големини на хартија

A4, A5, B5, LTR, LGL, 13x18cm, 10x15cm пликови (DL,COM10)
[Прилагодена големина](ширина 89mm - 215,9mm, должина 127mm - 676mm)

Тежина на хартија

Обична хартија: 64 - 105 г/м²
Фото-хартија од Canon до 300 г/м² (PT-101)

Интерфејс

Тип на интерфејс - PC / Mac

Hi-Speed USB (приклучок B)
Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n
Wi-Fi безбедност: WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP, администраторска лозинка
Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4GHz

Тип на интерфејс - друго

PIXMA Cloud Link (од паметен телефон / таблет-уред)
Апликација PRINT Inkjet/SELPHY од Canon
Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)
Apple AirPrint
Mopria (Android)
Апликација Message In Print
Wireless Direct
Режим на пристапна точка

Софтвер

Поддржани оперативни системи

Windows 10、Windows 8.1、Windows 7 SP1
Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.
Потребен е .NET Framework 4.5.2 или 4.6
OS X 10.10.5~OS X 10.11 、macOS 10.12~macOS 10.13

Поддржани системи за мобилни уреди

iOS
Android
Windows 10 Mobile

Минимални системски предуслови

Windows: простор на дискот од 3,1 GB, Internet Explorer 8
Mac: интернет врска, простор на хард диск од 1,5GB, Safari 5
Екран: 1024 x 768 XGA

Вклучен софтвер

MP Driver со Scanning Utility
Easy-WebPrint EX (преземете)11

Физички карактеристики

Тип и големина на екран

LCD екран со целосни точки

Јазици на екран

Можност за избор на 33 јазици: јапонски/англиски(mm и инчи)/германски/француски/италијански/шпански/холандски/португалски/норвешки/шведски/дански/фински/руски/чешки/унгарски/полски/словенски/турски/грчки/едноставен кинески/традиционален кинески/корејски/индонезиски/словачки/естонски/латвиски/литвански/украински/романски/бугарски/хрватски/виетнамски

Автоматски механизам за снабдување со документи

До 20 листови (1-страно)

Димензии (Ш x Д x В)

прибл. 435 x 295 x 189 mm

Тежина

5,9 kg

Извор на напојување со енергија

AC 100-240 V, 50/60 Hz

Потрошувачка на енергија

Исклучено: прибл. 0,2 W
Режим на подготвеност (поврзување со PC преку USB): Прибл. 0,9W (исклучена лампа за скенирање)
Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,6W (исклучена лампа за скенирање) 
Време за премин во режим на подготвеност: 10 минути 46 секунди
Копирање: прибл. 8W12

Ниво на акустичен шум

Прибл. 54dB(A)13

Работна температура

15-30°C

Работна влажност

10-90%RH (без кондензација)

Стандардни одрекувања на одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

Брзината на скенирање може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, подесувањата на режимот на скенирање, големината на документите итн.

Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.

Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За повеќе информации погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield

Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.

 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/4800 инчи
 2. Брзините на печатење документи се просечни вредности добиени од ESAT (Word, Excel, PDF) за тестот за категорија канцеларии за зададениот едностран режим, ISO/IEC 24734. Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.
 3. Брзините на печатење документи се просечни вредности добиени од ESAT (Word, Excel, PDF) за тестот за категорија канцеларии за зададениот едностран режим, ISO/IEC 24734. Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.
 4. Брзината за печатење на фотографии се базира на зададените подесувања со употреба на ISO/JIS-SCID N2 на фото-хартија Plus Glossy II и не го зема предвид времето за обработка на податоците на компјутерот. Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.
 5. Оптичката резолуција претставува мерка на максимално хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473.
 6. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 7. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 8. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 9. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс на документи во боја се базира на зададените подесувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да се менува во зависност од комплексноста на документот, подесувањата за факс на приемната страна, како и од квалитетот на линијата итн.
 10. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс на документи во боја се базира на зададените подесувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да се менува во зависност од комплексноста на документот, подесувањата за факс на приемната страна, како и од квалитетот на линијата итн.
 11. За Easy-WebPrint EX е потребен Internet Explorer 8 или понов
 12. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење на зададените подесувања.
 13. Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779 со зададените подесувања.
*A4/LTR/LGL sizes only