Canon XA40
Спецификации

Спецификации

4K UHD icon

4K UHD / 25P

MP4 до 150 Mbps

20x optical zoom icon

29,3 - 601 mm

4K-објектив за зумирање со широк агол

Over Sampling HD Processing icon

Висококвалитетно снимање во Full HD

Го користи 4K UHD-сензорот за да создаде Full HD-слики со врвен квалитет

Optical IS icon

IS со 5 оски

Напредна оптичка и динамичка стабилизација на слика

Infrared icon

Инфрацрвен режим

Снимајте висококвалитетни видеозаписи во услови со слаба или без амбиентална светлина

Touch Screen icon

Екран на допир од 3,0 инчи

Едноставна контрола на фокусната точка и на камерата

4-channel audio icon

Linear PCM

2 x XLR приклучоци и вграден микрофон

Double slot icon

Два отвора за картички

SD-картички со истовремено снимање или снимање со пренасочување

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

CMOS од тип 1/2,3

Филтер

Филтер за RGB основни бои

Вкупно пиксели

Прибл. 21,14 MP

Ефективни пиксели

Прибл. 8,29 MP (3840 x 2160)

Опсег за осветлување објекти

Прибл. Од 0,3 lx до 100.000 lx

Минимална осветленост (PAL)

Режим P: прибл. 4,2 lx (брзина на бленда 1/25 сек. со автоматско вклучување на бавната бленда)
Режим за слаба осветленост: прибл. 0,3 lx (брзина на бленда 1/2 сек.)

Објектив

Сооднос на зумирање

Оптички зум до 20x

Фокусна должина (еквивалент на 35 mm)

Прибл. 29,3 - 601 mm стандардна стабилизација на слика/исклучена стабилизација на слика

Минимално растојание на фокусирање

10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег на зумирање

Aperture

f/1,8 - 2,8 (AV приоритет и рачни режими)

Сечила на бленда

8 сечила

Дијаметар на филтер

58mm

Систем за стабилизација на слика

Оптички систем (поместување на објективот) + електронска стабилизација
Динамичка, стандардна, напојувана, исклучена

ND филтер

Вграден филтер за градација (автоматски или исклучено)

Контрола на зумирање

Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;
Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;
Можност за избор на режим со голема брзина и меко зумирање.

Брзина на зумирање

Променлива (само копче на куќиште) или константна брзина (копчиња на куќиште и рачка; брзо/нормално/бавно, со 16 нивоа на брзина за секој режим)

Контрола на фокус

РАЧНО: прстен на објектив и екран на допир за избор на точка (функции за помош при зголемување и издвојување), однапред поставен фокус.
АВТОМАТСКИ ФОКУС: екран на допир за избор на AF-точка, откривање и следење лица, допри и следи, AF само за лица.
(моментален AF, среден AF, нормален AF)

Систем за фокусирање

Хибриден AF, нормален AF

Контрола на ирис

Екран на допир, автоматски

Дигитален зум/телеконвертор

Дигитален зум до 400x, 2x дигитални телеконвертори

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 6

Семплирање во боја

YCC 4:2:0

Битна длабочина

8 бита

Снимање

Медиуми за зачувување видео записи

SD/SDHC/SDXC картичка (2 отвори за картички)

Тип

Се препорачуваат картички од класа U3

Време ан снимање (картичка од 64 GB, прибл.)

150 Mbps: 55 мин. / 35 Mbps: 240 мин. / 17 Mbps: 495 мин.

Систем на датотеки за снимање

FAT32/exFAT

Формат за внатрешно снимање (PAL)

MP4: 3840 x 2160 (150 Mbps) / 1920 x 1080 (35/17 Mbps)

Надворешно снимање (PAL)

HDMI-излез (режим за камера):
Режим за снимање во UHD: 1920 x 1080 25,00P YCC4:2:2 8 бита
Режим за снимање во Full HD: 1920 x 1080 50,00P/25,00P; 1280 x 720 50,00P YCC4:2:2 10 бита

Надворешно следење

HDMI (50,00i)

Стапка на слики за снимање (PAL)

25,00P (UHD), 50,00P/25,00P (Full HD)

Бавно/брзо движење (PAL)

3840 x 2160 / 25,00P: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
1920 x 1080 / 50,00P: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
1920 x 1080 / 25,00P: x0,5

Функција за снимање однапред

Да. 3 секунди

Фотографии

JPEG до 3840x2160
(резолуцијата за фотографии зависи од резолуцијата за видео)

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Аудио

Снимање

MPEG-2 AAC-LC (16 бита, 2 канала) / LPCM (16 бита, 4 канали)

Контрола врз звукот

Рачно/автоматски
Независен 2-кан. линиски/микр./микр.+48V влез;
Независна контрола на ниво по канал (-∞ до +18 dB);
Независни ограничувачи на звук (2 канали);
Отсекување на влезен сигнал од микрофон

Reference Tone

1 KHz, -12 dB / -18 dB / -20 dB / исклучено

Намалување на јачината на микрофонот

Автоматски/вклучено/исклучено (20dB)

Мерење на ниво на микрофон

Да

Панел за набљудување

Тип

Капацитивен LCD-екран на допир

Големина

3,0 инчи (7,5 cm, прибл. 460.000 точки)

Wave Form Monitor

Не

Помош при фокусирање

Издвојување / зголемување

Бирање

Можност за избор на боја: црвена / сина / жолта

Зебра

70% или 100% референтно ниво

Ознаки

Решетка (бела/сива боја) и либела (бела/сива боја)

Визир

Големина

0,24 инчи, прибл. 1,56 милиони точки

Агол на корекција

Диоптер од +2,0 до -5

Влезови/Излези

Audio Input

3-пински XLR-приклучоци (x2) со фантомска моќ од 48 V, опции за линиски приклучок и микрофон на отстранлива рачка, влезен приклучок за микрофон од 3,5 mm (влезен напон 2,4 V DC), вграден микрофон

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5 mm

HDMI излез

HDMITM мини приклучок

USB

Поддршка за Mini-B, Hi-Speed USB, класа PTP

SDI излез

Не

Временски код

Се прикажува во излезниот HDMI-сигнал (само за режим на камера)

Genlock

Не

LAN

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Приклучок од 3,4 mm

Приклучок со далечински управувач

Мини приклучок од 2,5 mm

Експозиција

Мерење на експозиција

Просечно со седиште во центарот или проценка на сегмент (се одредува според режим на снимање)
Без мерење: режим на огномет, фиксна експозиција (1/50 сек.)

Компензација на експозиција

Осветлени делови AE, заклучување на експозиција, автоматска компензација на задното осветлување, количина на компензација на експозицијата прикажана како ±3 кога е заклучена (чекори на зголемување од ±12) или ±2 во АВТОМАТСКИ режим (чекори на зголемување од ±8).

Заклучување на експозиција

Да.

Подесување на автоматска контрола на засилување

Автоматски / рачно

Граница на автоматска контрола на засилување

0 - 24 dB (чекори на зголемување од 1 dB)

Брзина на бленда

Режими на контрола

Автоматски, P, Tv, рачно

Брзина на бленда

1/6 - 1/2000 сек.
(1/2 - 1/500 сек. во режим за слаба осветленост)

Бавна бленда (SLS)

50,00P:
Автоматско вклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/50 до 1/500 сек.

25,00P:
Автоматско вклучување на бавната бленда: 1/12,5* до 1/500 сек. (*се прикажува 1/12)
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.

Јасно скенирање

Не

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред подесено

Дневна светлина (прибл. 5.600K), вештачка светлина (прибл. 3.200K)

Рачно подесување

Опсег на температура на боите: 2.000-15.000 K
Зададена вредност за комплет 1 и комплет 2: 5.600 K

Режими на снимање

Програми за AE

АВТОМАТСКИ режим
Рачен режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција), SCN (портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќе, слаба осветленост, рефлектор, огномет)

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Да (зелена или бела)

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Да, во отстранливата рачка.
Бранова должина: 850 nm (блиска инфрацрвена област)

Поставки за изгледот

Стандардно
(Прилагодување: острина, контраст, длабочина на бои)

Спецификации на Wi-Fi и GPS

Wi-Fi

Не

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Локација (географска должина/географска ширина/надморска височина), координирано универзално време (UTC), сателитски прием.
(потребен е изборниот GPS-приемник GP-E2)

Разно

Ламба за сигнализирање

Да, во отстранливата рачка

Ленти во боја (PAL)

Да. SMPTE или EBU, со тон од 1 KHz

Приклучок за дополнителна опрема

Да (приклучок со држач)

Копчиња на кои може да се доделат функции

5 копчиња на кои може да се доделат функции: функции што може да се доделат (AF/MF) / AF само за лица / зголемување / постојано вклучен BLC / напојувана стабилизација на слика / автоматски баланс на белата боја / приоритет на баланс на белата боја / инфрацрвена светлина/ снимање однапред / прегледување на снимениот материјал / ФОТОГРАФИЈА / канали за монитор / мени / исклучено

Прилагодено бирање

Tv / Av / M / AGC граница / компензација на експозицијата / исклучено

Временски код

Систем за одбројување

Regen / Rec Run / Free Run / Preset (без испуштање на слики)

Излезен сигнал со временски код

Преку HDMI-излез. Се прикажува во излезниот сигнал, само за режим на камера

Дополнителна опрема

Испорачано

Сенило за објектив со заштита, држач за микрофон, рачка HDU-1, батерија BP-820, компактен адаптер за напојување CA-570, AC-кабел, феритно јадро, капаче за објектив

Изборно (вклучува уреди што не се продаваат во моментот)

Батерија BP-820/BP-828 од Canon, компактен адаптер за напојување CA-570 од Canon (испорачан со камерата), полнач за батерии CG-800E/CG-800 од Canon, HDMI-кабел HTC-100/HTC-100S од Canon, телеконвертор TL-H58 од Canon, широкоаголен додаток WA-H58 од Canon, мека торбичка за носење SC-1000/SC-2000 од Canon, ремен за преку рамо SS-600/SS-650 од Canon, ременче за на зглоб WS-20 од Canon, ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, филтер ND4-L од 58 mm од Canon, филтер ND8-L од 58 mm од Canon, GPS-приемник GP-E2 од Canon, далечински управувач RC-V100 од Canon, батерија VL-10Li/VL-10LiII за светло за видео од Canon, батерија од серијата BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII), компактен адаптер за напојување CA-910/920/930 од Canon (за полнење на серијата BP-900), кабел за интерфејс IFC-300PCU/S / IFC-400PCU од Canon

Батер.

Бат.

Батерија BP-820 од Canon (испорачана), BP-828 (изборна)

Потрошувачка на енергија (снимање)

UHD/150 Mbps: прибл. 4,1 W (25,00P)

Континуирано време на снимање (прибл.)

UHD/150 Mbps/25,00p: 175 мин. (BP-820) / 270 мин. (BP-828)
FHD/35 Mbps/50,00p: 175 мин. (BP-820) / 270 мин. (BP-828)

Големина и тежини

Димензии

Прибл. 109 x 84 x 182 mm (само главно куќиште)
Прибл. 131 x 180 x 231 mm
(со сенило за објектив, BP-820, држач за микрофон и рачка)

Тежина (само камера)

Прибл. 730 g

Тежина (целосно опремена)

Прибл. 1120g

Температурен опсег при користење

-5 до +45ºC, 60% релативна влажност
0ºC до +40ºC, 85% релативна влажност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

Спецификации за верзијата PAL