Canon EOS M10
Спецификации

Димензии (Ш x В x Д)

108 x 66,6 x 35 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 301 g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

EOS M10

18,0 мегапиксели

CMOS сензор со APS-C големина

EOS M10

Креативна помош

Едноставно прилагодување на сликата во реално време

EOS M10

Хибриден CMOS AF II

Брзо и рамномерно фокусирање

EOS M10

Екран на допир што се закосува

Голем екран за јасно прегледување

EOS M10

Wi-Fi

Безжично споделување и правење резервна копија на слики

EOS M10

NFC

Олеснете го споделувањето преку паметни телефони

EOS M10

Далечинско фотографирање

Контролирајте го фотоапаратот со паметен телефон

EOS M10

Хибриден автоматски режим

Едноставно фотографирање со краток видео преглед

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 18,0 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 18,5 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

Процесор на слика

Тип

DIGIC 6

Објектив

Објектив со менување

EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

Стабилизација на слика

Овозможување/оневозможување стабилизација на слика кај компатибилни објективи Динамичка IS достапна кај компатибилни објективи

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

Хибриден CMOS систем за автоматско фокусирање. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 1

AF систем / точки

49 AF точки (максимум) 2

AF работен опсег

EV 1-18 (при 23°C, ISO 100, со EF-M 22mm f/2 STM)

AF режими

AF со една снимка и Servo AF

Избор на AF точка

Автоматско бирање (откривање на лице+следење), рачно бирање (1 AF точка)

Приказ на избраните AF точки

Означено на LCD екранот

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување

Помошен зрак за AF

преку помошен LED зрак

Рачно фокусирање

Достапно во менито на фотоапаратот, MF & AF+MF (рачен фокус по една снимка). Достапно е издвојување со MF

Експозиција

Режими на мерење

Мерење во реално време преку сензорот за слика 

(1) Мерење со проценка 

(2) Делумно мерење во центар 

(3) Мерење во точка 

(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

EV 1-20 (при 23°C, ISO 100)

AF заклучување

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање. 

Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

'+/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ (100-12800), 100-12800 во чекори на зголемување од 1/3 3 

ISO може да се прошири до H: 25600 

При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од 1/3)

Бленда

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. во чекори на зголемување од 1/3 (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

AWB, дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено. 

Компензација на баланс на белата боја: 

1. Сина/килибар +/-9 

2. Магента/зелена +/-9

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

LCD монитор

Тип

LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”) со можност за закосување. 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки.

Покриеност

Прибл. 100%

Прилагодување на осветленост

Поставување на едно од петте нивоа

Опции на екран

Префрлување преку ИНФО. Копче 

(1) Екран за брза контрола 

(2) Слика во живо без информации 

(3) Слика во живо со целосни информации 

(4) Слика во живо со основни информации

Преглед на длабочина на поле

Да, преку прилагодливото копче за видео

Блиц

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

5

Покриеност со вграден блиц

до фокусна должина од 15mm (35mm еквивалент: 24mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 3 секунди

Режими

Вклучено (автоматско FE), вклучено (рачно), бавна синхронизација, исклучено

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

X-sync

1/200 сек.

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/3

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Синхронизација на "втора завеса"

Да

Фотографирање

Режими

Автоматски режим за интелигентно откривање сцени (фотографии и видеоснимки), креативна помош (фотографии и видеоснимки), хибриден автоматски режим, автопортрет, портрет, пејзаж, снимка одблиску, спорт, рачно снимање на ноќни сцени, храна, HDR, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, минијатурен ефект (фотографии и видеоснимки), ефект на фотоапарат-играчка, мек фокус, зрнеста текстура во црно-бело, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно 

Режими за видео: автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB

Обработка на слика

Приоритет на најсветли тонови 

Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања) 

Намалување на шум при долга експозиција 

Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR) 

Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и на хроматска аберација 


Креативна помош: 

Заматување на заднината (5 поставки) 

Светлина (19 нивоа) 

Контраст (9 нивоа) 

Сатурација (9 нивоа) 

Тонови на бои (19 нивоа) 

Еднобојно (исклучено/ црно-бело/ S (сепија)/ B (сина)/ P (виолетова)/ G (зелена))

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., прилагодено)

Континуирано фотографирање

Макс. Прибл. 4,6 fps за прибл. 1000 JPEG слики, 7 RAW слики 4 5

Режим за прегледување во живо

Покриеност

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

ФОКУСИРАЊЕ

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот и издвојување со MF) Автоматски фокус: хибриден CMOS AF II (откривање на лице + следење, 1 AF точка)

Опции на екран

Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0), 

RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание), 

усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG истовремено снимање

Да, RAW + можност за различни JPEG компресии

Големина на слика

RAW: (3:2) 5184 x 3456, (4:3) 4608 x 3456, (16:9) 5184 x 2912, (1:1) 3456 x 3456 

JPEG 3:2: (L) 5184 x 3456, (M) 4320 x 2880, (S1) 2880 x 1920, (S2) 2304 x 1536, (S3) 720x480 

JPEG 4:3: (L) 4608 x 3456, (M) 3840 x 2880, (S1) 2560 x 1920, (S2) 2048 x 1536, (S3) 640x480 

JPEG 16:9: (L) 5184 x 2912, (M) 4320 x 2432, (S1) 2880 x 1616 (S2) 1920 x 1080, (S3) 720 x 408 

JPEG 1:1: (L) 3456 x 3456, (M) 2880 x 2880, (S1) 1920 x 1920, (S2) 1536 x 1536, (S3) 480 x 480

Тип на видео

MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]

Големина на видео

Full HD - 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) 

HD - 1280 x 720 (59,94, 50 fps) VGA - 640 x 480 (29,97, 25 fps) 

Минијатурен ефект - HD, 

VGA - (6, 3, 1,5 fps) 

Хибриден автоматски режим - HD - (30 fps)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB

Папки

Новите фолдери можат автоматски да се создаваат секој месец или секој ден

Нумерирање на датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање 

(2) Автоматско ресетирање

Други карактеристики

Функции за прилагодување

5 функции за прилагодување со 13 подесувања, вклучувајќи и 3 прилагодливи копчиња/контроли

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот) 

Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зум при репродукција

1,5x - 10x овозможено во 10 чекори

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (прилагодливо во 6 нивоа) 

(2) Единечна слика 

(3) Приказ на индекс (6/12/42/110 слики) 

(4) Приказ со прескокнување

Слајд шоу

Време на репродукција: 3/4/5/6/7/8/9/10/15/30 секунди 

Повторување: вклучено/исклучено 

Променливи ефекти: исклучено, исчезнување

Хистограм

Осветленост: да 

RGB: да

Предупредување за преголема осветленост

Да

Бришење на слики/заштита

Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики 

Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики

Категории на мени

(1) Мени за снимање (x5) 

(2) Мени за репродукција (x4) 

(3) Мени за поставување (x4) 

(4) Мени со прилагодени функции 

(5) Мое мени

Јазици на мени

25 јазици: англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

Компјутер

Hi-Speed USB (компатибилност со Mini-B)

Друго

Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC 6

HDMI излез (компатибилност со тип C/мини)

Директно печатење

Canon печатачи

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

Простор за складирање

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 10 / 8 / 8,1 / 7 SP1 7 

Mac OS X 10.9 / 10.10 


За Wi-Fi врска со компјутер преку Image Transfer Utility: 

Windows 10 / 8 / 8.1 / само 7 SP1 

Mac OS X 10.9 / 10.10

Софтвер

Обработка на слика

Digital Photo Professional

Друго

Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility

Извор на напојување со енергија

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12

Издржливост на батеријата

Прибл. 255 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 8 

Прибл. 210 снимки (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Индикатор на батерија

4 нивоа

Штеди струја

LCD екранот се исклучува по 10, 20, 30 сек. или 1, 2, 3 мин. Автоматско исклучување на напојувањето 

ЕКО режим

Напојување со енергија и полначи за батерии

Комплет со AC адаптер ACK-E12, полнач за батерии LC-E12E

Дополнителна опрема

Торбички / ленти

Навлака за куќиште EH28-CJ 

Предна навлака EH28-FJ 

Ремен за на врат EM-E2

Објективи

EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)

Друго

Кабел за интерфејс IFC-400PCU 

HDMI кабел HTC-100

  1. Хибридниот CMOS AF II опфаќа површина од прибл. 80% вертикално x 70% хоризонтално од кадарот
  2. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
  3. Препорачан индекс на експозиција
  4. За функцијата за континуирано фотографирање е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од поставките на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, преостанатата енергија во батеријата и нивото на осветленост. Фотографирањето запира автоматски по снимање на 1000-тата слика
  5. Максималната група слики при континуирано фотографирање се мери врз основа на стандардите за тестирање на Canon (сооднос на слика 3:2, ISO 200 и стандарден стил на слика)
  6. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
  7. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
  8. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено